OK. Saya Pregnant Lagi

Hmmm..macam mana nak cerita ek. Oklah, sebenarnya dah 3 minggu saya tahu berita ni.Ingat lagi tak entry saya pasal semuanya sakit? Lepas saya kena nebulizer tu,then balik rumah dan makan ubat. Tak semena-mena semua makanan yang saya makan keluar balik. Muntah.

Kat rumah,memang dah standby pregnancy test kit.Ala saje-saje beli.Masa saya beli tu gatal-gatal nak tengok camne rupa 2 line tu.Hahaha.Rasanya saya beli pregnancy test tu dah lama.Lepas saya muntah, husband kata "Ha,tu mesti pregnant tu". Saya kata iye lah.Tu muntah sebab makan ubat athma. Teringat kit tu, saja la try. Konon nak buktikan kat husband yang dia silap.Tup,tup lepas urine test...Ooops. Alamak! 2 line la.Biau betul ni. Panggil hubby, "Abang, cuba abang tengok betul-betul ni.Macam tak caya je".Sambil muka saya macam nak gelak pun ada.Husband tengok,dia pun gelak. "Tahniah la yang" sambil cium pipi saya. Haa! Saya pregnant lagi..

Saya terperanjat bukannya apa kawan-kawan. Saya memang merancang. Kalau boleh saya dah dapat keja elok-elok dulu baru nak dapat next baby.Sekarang ni keja pun tak berapa betul. Lagipun segala protection kitorang pakai.Hehehe.Tapi,Allah dah bagi rezeki ni.Akhirnya saya redha.Esoknya, husband dan Khayra demam. Memang macam tu la husband saya dulu time dapat tahu saya pregnantkan Khayra.Mesti demam. Khayra pulak agaknya demam terkejut nak jadi kakak kot.Heee.


Inilah rupa 2 line tu. Saya test 2 Februari 2010 hari tu. Bermakna dah 3 minggu saya simpan rahsia ni dengan kawan-kawan. Jangan marah ar.

Entry saya pasal saya belikan jeruk untuk Kak Lijah yang tengah pregnant tu, rupanya masa tu perut saya dah ada "isi". Cuma saya je tak tahu. Sebabnya saya tak takde apa-apa alahan. Alhamdulillah. Cuma lepas dah tahu pregnant barulah tanda-tanda orang pregnant keluar. Loya lah, pening lah. Nasib baik loya-loya waktu malam je time kat rumah. Kat tempat keja langsung orang tak perasan saya pregnant.

Lepas saya buat check up kat doktor panel,barulah saya bagitau kat rakan-rakan sekerja [apa ke skema sangat ayat tu 'rakan-rakan sekerja']. Kak Lijah la orang paling seronok. Sebabnya dia dah ada geng. Saya pegi check up lepas 2 minggu saya tahu. Sebabnya doktor panel tu seminggu takde.Saya sanggup tunggu. Agaknya dah 2nd baby ni excited dia lain sikit.Kesian baby saya ek.Alhamdulillah sekarang saya dah 10 weeks. EDD saya insyallah 20 September 2010. Time raya tuu.Sama bulan dengan Kak Lijah nanti.

Kak Lia, saya dah join club akak.Tak pasal-pasal menjangkit. Hehe. Mula-mula Kak Lijah, pastu Kak Lia,sekarang terkena kat saya pulak. Rezeki. Sekarang ni mood saya berubah-ubah. Tapi alhamdulillah, alahan saya tak teruk. Sama macam pregnantkan Khayra dulu. Kalau ada kesempatan saya akan update perkembangan baby dalam perut ni. Hari tu dah scan, baby aktif. Teruja saya tengok. Tapi slip scan tu doktor pegang dulu. Next check up baru dia bagi sebab nak siapkan saya punya report card.

Pinjam dialog Kak Lia, JOM KAWAN-KAWAN, MEH JOIN THE CLUB!

Update Kesihatan Khayra

Alhamdulillah,semalam dan hari ni baru demam Khayra pulih sepenuhnya. Kalau tak mesti demam kejap-kejap.Kalau tak demam malam ,siang mesti suhu badan Khayra naik.Naik runsing mama dan papa.Klinik dah berapa kali pegi.

Weekend hari tu memang keja melayan Khayra je la.Kesian dia.Badan panas. Kena lumur dengan air asam jawa sampai rambut Khayra dah keras. Ye lah, asik dok basah pastu kering balik.Lepas baik dari demam, Khayra kena batuk pulak.Ubat dah makan still berkokol lagi.

Sekarang ni mood saya nak berblogging pun sedikit terganggu.Kat rumah kena layan Khayra yang mintak perhatian lebih sikit time tak berapa sihat ni.Kat tempat kerja pulak kena pulun balik keja-keja time saya cuti jaga Khayra hari tu.So quality time dengan kawan-kawan blogger semua sedikit terganggu.Cewah!



Masa ni suhu badan Khayra tinggi.Tengah demam la ni.Saya bukak kan dia baju.Biar haba keluar.Waktu ni masa mula-mula Khayra demam.Masih aktif lagi.





Masa ni Khayra betul-betul tak bermaya.Melekap je dengan papa dia.Kejap-kejap kitorang lumurkan kepala dia dengan air sejuk atau air asam jawa.Kesian saya tengok.Masa ni dia terbaring je,cuma mata je pandang saya kalau saya panggil dia.Nak angkat kepala pun tak larat.Sayang anak mama..



p/s: Saya pun tak berapa sihat sangat sekarang ni...

Semuanya Sakit

Hari ini dan semalam (Rabu & Khamis), saya berada dirumah. Tak bekerja. Mintak maaf kat kawan-kawan saya tak sempat nak jengah blog kawan-kawan semua. Ini tuntutan menjaga si kecil saya yang demam hari ni.Semalam saya jaga bapaknya yang demam.

Oklah,sebenarnya semua orang dalam rumah ni sakit. Mula-mula, saya la yang punca bawa virus. Lepas balik bercuti dikampung, saya diserang dengan dasyatnya virus selsema dan batuk. [yang ko tak sedar diri minum air batu bergelen-gelen macam orang mengidam tu buat hape?] Virus tu membawa saya kepada penyakit athma saya. Selasa malam, saya pergi klinik untuk amik nebulizer a.k.a sedut gas.Alhamdulillah, saya beransur baik.

Pukul 4 pagi, tengah masing-masing syok tidur, Khayra menangis. Saya tengok dia tak nak gerakkan tangan kiri dia. Kalau gerak,dia akan menangis. Saya dan suami sepakat nak bawak Khayra pegi klinik.Kat klinik 24 jam tu, doktor terus refer ke HKL. Takut tangan Khayra terkehel ke apa.

Dalam mamai-mamai tu, kitorg terus pegi emergency HKL. Risau gak kalau-kalau tangan Khayra patah. Dah siap X-ray [siap x-ray tau,mau tak risau saya] alhamdulillah tangan Khayra tak patah. Doktor cakap mungkin Khayra kena muscle pain.Pukul 6.30 pagi baru kitorang sampai rumah balik. Papa sempat tapau roti canai.

Hari Selasa semua ada kat rumah. Papa Khayra tiba-tiba pulak demam. Alahai. Kesian dia. Khayra dengan tangan tak berapa ok,ditambah pulak papa yang kesejukan dan lemah tak boleh bangun sebab demam.Saya nak bawak pegi klinik dia tak nak.Sebab tak larat nak bangun. Nasib baik saya dapat ubat antibiotik dan demam masa cek athma hari tu.Boleh papa Khayra makan. Berbekalkan ubat tu, papa Khayra tidur je la hari Selasa hari tu.

Tangan Khayra saya tengok beransur baik. Dia dah boleh gerakkan siku. Lepas saya urut sikit-sikit dengan sapu ubat otot yang doktor klinik 24 jam tu bagi,Khayra dah boleh gerakkan jari.Lama-lama Alhamdulillah, tangan Khayra pulih sepenuhnya. Saya dan suami pun tak berapa pasti Khayra sakit apa. Saya dah telefon taska untuk kepastian.Mana tau Khayra terjatuh ke.Tapi pengasuhnya cakap takde.

Lepas semuanya sembuh [papa Khayra terus baik demam lepas bangun tidur yang lama hari Selasa hari tu], hari ni (Khamis) dah bercadang nak kerja balik. Pukul 1.30 pagi satu badan Khayra pulak yang panas.Kelam-kabut saya amik air asam jawa lumur kepala dan badan Khayra. Tengok suhu dah cecah 40 darjah celcius.Takut woo.Bagi makan ubat demam,then pagi tadi kepala Khayra still panas lagi.Cuma tak sepanas malam tadi.

Papa Khayra pegi kerja, saya la yang tinggal menjaga si kecik saya tu.Sekarang dia tengah tidur. Saya tak bawa dia pegi klinik sebab suhu badan Khayra dah turun. Lagipun ubat demam dia ada lagi. Papa Khayra amik leave 2 jam tadi balik rumah jengah anak kesayangan dia. Lepas tu Khayra makin sembuh.Alhamdulillah.

Doakan kesihatan Khayra baik ye kawan-kawan. Oh ye, saya ada berita terkejut nak bagitau ni.Tapi tunggulah dulu.Insyallah hari Isnin nanti saya bagitau.

Cuti Balik Melaka

Salam semua. Semalam Hari Wilayah. Semalam jugak saya baru balik dari kampung setelah 3 hari bercuti di sana. Agenda balik kampung tak banyak. Hanya mengahadiri kenduri kawin anak buah saya. Ya, saya ada anak buah. Iaitu anak sepupu saya. Malangnya sepupu saya tu meninggal dunia sebelum melihat anak daranya itu berkahwin. Sehari sebelum Ayu nikah, genap 100 hari pemergian ibunya itu.


Khayra yang tak sporting amik gambar kat pelamin. Tengok muka mak saya pun dah cuak bila Khayra menjerit.Dulu masa saya kecik-kecik cukup teruja tengok pelamin.Mesti kerusi pelamin tu saya rasmikan dulu sebelum mak andam nampak.Haha.





Abis tu duduk dengan papa, Khayra boleh main pijak-pijak kaki papa.Biarlah daripada dia dok menjerit,biarlah kaki papa jadi mainan untuk dipijak.Esok dah besar jangan kepala papa pulak yang dipijak.Berdosa besar tau.





My sister. Saya adalah adik. Itu kakak saya. Bukan.bukan. Sebenarnya saya adalah kakak. Itu adik saya.Masih bujang lagi. Tengah tunggu teruna pojaan meminang.Sesiapa ada calon yang nak direkemen boleh contact saya ok. [lepas ni mesti adik saya mengamuk lepas baca.hahaha]





Nyorok sikit. Kang orang nampak. Khayra syok melayan.





"Ok.Ok. Jalan dulu.Jumpa lagi ye". Khayra kemain melambai.Sebenarnya tu aksi Khayra tengah menari kebudayaan.Lemah gemalai tangan dia ikut alunan kompang.Sebenarnya bukan tangan je, badan-badan sekali ikut bergoyang.Ewah.Ewah!





"Selamat Pengantin Baru Ayu. Mak Ana doakan semoga Ayu berbahagia dengan suami hingga hujung nyawa." Ayu dan suaminya Tamimi. Melaka vs Terengganu.Itulah dia jodoh. Rupanya suami Ayu dilahirkan kembar. Lepas ni ada peluang lah saya dapat cucu kembarkan.Hehe.




Nenek dan Khayra.Hari Isnin sebelum balik KL, singgah ofis mak saya. Melaka tak cuti. Sebelum tu saya tinggal rumah mertua.Rumah dekat-dekat je.Selang-seli.Lepas tidur semalam rumah mak saya,pastu tidur semalam rumah mertua pulak.Adil dan saksama.Hoho.Oh ye. Bulan Mei nanti mak saya bersara wajib. Boleh lah mak rehat-rehat kat rumah.Syoknya.






Sampai rumah, Khayra terkam boyfirend dia dulu. Tu tengah berceritalah pasal 3 hari dok Kampung.Siap feeling ambik angin kat balkoni sambil berbual dengan Encik Pooh.Nanti ada cuti panjang lagi kita balik kampung lagi ok.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...