Kakak & Adik Buat Mama Touching di Hari Isnin Yang Blues Ni

Pagi tadi hantar anak-anak ke school. Ingatkan monday blues, tapi Kakak & Adik ok je. Takde nak nangis-nangis ikut balik especially Dak Adik la. Adik dah back to normal. Lega hati mama - alhamdulillah.

Sangat touching bila Kakak pimpin Adik masuk dalam bilik salin. Mula-mula cikgu dukung Adik, tapi sebab cikgu nak sambut baby lain, cikgu letak Adik kat bawah kejap. Tapi mama suruh Kakak bawak Adik masuk dalam. Belajar berdikari.

Adik pulak yang excited pimpin Kakak pergi kat bilik TV. Amboi dah perau ke tempat lain pulak (patutlah, sayup-sayup dengar citer BoboiBoy - cikgu bukak TV sementara anak-anak bersiap mandi). Kakak pujuk Adik dengan lembut masuk bilik salin sambil berpimpin tangan "Jom Dek, masuk bilik tu" Alahai, anak saya dah besar *sob, sob.

Mama sangat sayang Kakak dengan Adik. Kakak dah jadi seorang Kakak yang baik. Tak pernah sekali Kakak balas balik kalau Adik ketuk kepala Kakak. Paling kuat Kakak menangis je kalau dah sakit.Adik pandai bergurau dengan Kakak. Adik buat-buat gigit tangan Kakak. Nanti Kakak ketawa sebab geli dengan air liur Adik.Adik pun ketawa balik.

Mama rindu la Kakak dan Adik......

Papa kata bila tengok gambar ni macam nak berhenti kerja je sebab papa tak dapat hantar Kakak & Adik pergi school. Tak dapat saksikan ragam anak-anak. Sabar ye Papa...

Air Bertakung Dalam Telinga Adik

Petang Selasa lepas, masa tengah menyusukan Khair Amsyar kat taska (memang susukan dulu baru balik rumah), biasalah mesti telek semua benda kat badan or muka Adik. Sekali raba kat telinga, ada benda berkuping kat dalam lubang telinga. Pastu macam basah-basah sikit area lubang telinga tu.

Alamak sekali ada cecair pulak keluar. Adik asik tepis je bila mama cek telinga dia. Tanya kat cikgu taska, diorang pun tak perasan boleh jadi macam tu. (boley?) Time lunch masa nyusukan Khair takde pulak saya nampak telinga Adik jadi macam tu. Dah petang baru la jelas dan nyata.

Kat rumah saya just bersihkan telinga Adik dengan cottonbud. Banyak cecair. Kadang-kadang mengalir je air. Macam air yang kita tadah kat baldi, pastu penuh mengalir je.Air tu jernih je dan tak berbau.Malam tu Khair Amsyar tak meragam sangat. Semalam cuti Deepavali baru gerak pergi klinik. Adik dah start meragam dah. Mungkin telinga berdenyut tak selesa. Kesian dia.

Doktor kata telinga adik dah bernanah. Dalam telinga banyak air bertakung. Doktor bagi ubat titis antiotik telinga dan penicillin. Kalau dibiarkan takut nanah tu pecah dan akan merosakkan gegendang telinga. Adoi risau saya.
Pagi tadi lepas hasben pergi kerja pukul 5.00 a.m, saya titiskan lagi kat telinga Adik. Pagi tadi nak pergi kerja, kat telinga dia ada cecair yang berketul. Mungkin ubat titis tu terkeluar balik pastu berketul. Sebelum pergi keja bersilat dengan Khair Amsyar sebab bagi dia penicillin. Meronta-ronta taknak makan ubat. Nasib baik mama awak ni Super Mama tau. Cekap dan pantas,hehe.

Khayra dengan Khair Amsyar memang mandi sama-sama. Happy je tengok bila mandi sambil main air. Saya just pantau kat luar je. Lepas dah bagi main-main air lebih kurang, baru saya setelkan setiap sorang. Mungkin tanpa sedar takut Kakak tersimbah air terlebih kat area telinga Adik. Dan yang pasti selalunya Dak Adik ni pantang dapat air, bukak je paip kepala dia dah cucuh bawah paip air yang mengalir tu. Mungkin air yang bertakung tu dah lama, then bertambah pastu jadi nanah. Silap saya jugak...

Kejap lagi lunch saya datang taska nak titiskan ubat kat telinga Adik. Harap Adik cepat baik ok. Macam-macam hal, hari tu  hidung Kakak berdarah sampai sekarang problem sebab hidung tersumbat.Sekarang telinga Adik pulak bernanah. Moga anak-anak saya diberi kesihatan yang baik. Amiin..

Sangat Bosan Kala Menunggu Di Traffic Light

Halo kawan-kawan. Kejap je dah Jemahat kan. Esok Sabtu.Yeay! Esok birthday pak mertua. Selain tu adik-adik saya balik kampung. Boleh lah jumpa, dah sebulan lebey tak jumpa diorang.Last hari tu jumpa kat Klang. 

Macam biasa rutin saya hari-hari, bawak anak-anak pergi taska, pergi kerja pastu balik kang amik anak-anak balik. Yang paling bosan masa nak amik diorang kena tempuh traffic light kat MITC tu. Punyalah lama. Kalau dapat dok depan sekali memang sangap la.

Starting number dia 199 tanpa gerak. Mungkin 240 saat kot. Sangat lah lama. Kalau dok tunggu area belakang forsure 2 kali lampu merah kena tempuh. Kejam betul.Dulu time ada novel boley lah layan gak. Dah setel baca tak tau nak buat apa time tunggu tu. Tapi pernah sekali saya terleka baca novel, rupanya dah lampu hijau. Kereta depan saya dah jauh tinggalkan dah. Pergh! malunya. Nasib baik orang belum hon saya dah sedar.Kihkihkih.

Dulu dok KL ngadu jalan jem, skang dah dok Melaka balik ngadu traffic light panjang pulak. Please lah bersyukur makcik.Oraitlah, kejap lagi nak pergi kira kereta kat traffic light tu * ish,ish,ish cubalah bawak baca Quran ke kitab-kitab agama ke, ada gak faedah.
Bahan bacaan terbaru masa dok tunggu lampu bertukar hijau. Tip Memandu Selamat Di Lebuh Raya.Masa ni nombor baru gerak.Kalau tak, statik 199 je.

WordLess Wednesday - Hero

Adik Kena Luvebite

Aduhai Adik Khair Amsyar kena gigit tadi. Rutin biasa saya macam biasa waktu lunch pergi tengok Dak Adik kat taska. Menyusu. Tengah leka berborak dengan ibu-ibu menyusu kat taska, sambil saya pangku Khair Amsyar, tiba-tiba datang kawan Adik yang dah pandai jalan gigit tepi pipi Adik.

Sorilah sayang, mama memang tak perasan bila masa kawan adik tu gigit. Alih-alih dengar Khair Amsyar menangis je. Berbekas jugaklah pipi Dak Khair. Lepas gosok-gosok sikit baru hilang bekas gigitan tu. Pastu timbul pulak kesan merah. Kesian Adik. Mama dah sapu dengan minyak gamat dah.

Waktu Khayra kecik-kecik pernah gak kena gigit kat taska. Tapi kena kat tangan lah. Risiko biasa kalau hantar anak ke nurseri. Kena hadap jugaklah. Takpe, nasib baik Khair Amsyar kontrol macho. Menangis sikit je. Pastu dah gelak-gelak balik. Sayang Adik.

 Mata dah bersinar balik. Baru je lepas menangis.

 Blur pulak. Nampak tak kesan merah tu?

Hasil luvebite. Adik Amsyar kuat, tahan sikit ye dik. Lama-lama merah tu hilang lah T_T

Asam Pedas Tak Ikut Piawaian

Ahad, tengah hari semalam masak asam pedas ikan serkut. Lengkap dengan sayur bayam rebus dan ikan goreng dan sikit sambal tumis ikan bilis..Hasben saya adalah seorang yang berterus-terang. Bila je rasa lauk asam pedas tu "Kenapa asam pedas ni tak sama macam mak Ayang masak?" Adoi. Masih lagi fail. Hasben saya teringat lagi asam pedas mak saya dari asam pedas mak dia. Sambil makan, sambil dengar syarahan dari Ustaz Khairul Nizam dengan bertajuk - Cubalah tanya resepi mak betul-betul. Jangan memandai nak ubah jadi resepi sendiri - T_T

Nasib baik nasi hasben habis sepinggan. Takdelah saya terasa sangat. Kalau tak lalu nak makan lagi la haru.Hari ni saya bawak bekal lauk asam pedas ikan serkut. Lunch tadi tapau nasi dan sayur sikit. Alhamdulillah.Kenyang. Ada kuah lebih, saja letak atas meja pantri. Ada gak yang sudi makan, walaupun cicah dengan roti. Habis.

Ini Kawan Kakak, Bukan Kawan Mama

Alhamdulillah Khair Amsyar kurang meragam sejak entry dia keluar kat blog mama. Hahaha. Macam tau-tau je. Papa kata berkat doa mama Adik dah ok macam dulu balik. Terima kasih sayang sebab faham keadaan mama macam mana. Harap Khair Amsyar berterusan gumbira macam dulu - kala ok.

Kat school hari tu, masa Kakak Khayra busy amik gambar adik menangis, datang kawan dia nak jugak amik gambar. Nama dia Aidid. Sebaya Khayra jugak. Tapi budak ni kemain lasak lagi. Pernah saya nampak dia tendang cikgu. Tapi dia aktif kalau suruh buat persembahan. Nama pun budak-budak kan. Yang penting kalau dia nampak saya, dia panggil saya kakak. Rasa muda pulak ai.Hahaha.

Cikgu kata, kalau suruh cari partner boy & boy, girl & girl, Aidid mesti cari Khayra. Haiihh.. Agaknya dia nampak Kakak ni boy ke? Macam bestfriend pulak. Tapi walaupun bestfriend lasak tetap lasak. Kadang-kadang dia tolak Khayra sampai tersungkur. Depan mata mak dia ni.Kalau jadi apa-apa kat anak dara Akak, siap Aidid. Eh, perasan pulak awak ni ye. T_T

 Jari Khayra terlebih sudah. Aidid malu-malu Khayra amik gambar dia.

 Aidid & Khayra. Kawan-kawan je tau. Takmau kapel-kapel ni.

Tapi yang tak bestnya, diorang tidur sebelah-menyebelah. Saya dah mintak cikgu asingkan. Sekarang Khayra tidur jauh sikit dengan Aidid. Saya yang rasa tak selesa.Budak-budak ni tak kisah pun tidur kat mana-mana pun.Cikgu yang aturkan tilam masing-masing. So salah cikgu la kan.

Kalau saya cerita pasal Aidid dengan papa, mesti Khayra sound saya balik "Eiii, Aidid tu kawan kakak la, bukan kawan mama.." Dia ingat kita cerita ni pasal Aidid tu sebab dia kawan kita. So, kalau pasal kawan dia jangan cerita. Biar Kakak sendiri yang cerita. Eceh!

Adik Yang Meragam

Start hari Sabtu, dah rasa badan dak Adik dedau (dedar). Kepala suam-suam je.Tapi waktu siang ok je. Hari Isnin, waktu pagi masa hantar Adik ke school, cikgu dah perasan dia dedau. Sebelum tu saya dah bagi ubat demam dah. Ubat demam tu dapat masa adik cucuk untuk setahun.Kebetulan dah seminggu lebih lepas cucuk, agaknya demam kena cucuk kot.

Dalam pukul 11 lebih, cikgu taska call saya kat ofis bagitau badan Khair Amsyar panas. Alahai lemah semangat kalau dapat call macam tu.Nasib baik takde kerja urgent time tu. Saya cadang nak half day. Sampai kat taska, badan dak Adik dah start berpeluh balik. Cikgu dah bagi makan ubat demam. Dak Adik pulak merengek je hari tu. Saya susukan lepas tu Khair Amsyar tertidur. Tak sampai hati saya nak angkat bawak balik rumah. Saya monitor kalau dia bangun tidur still demam balik baru bawak pegi klinik. Pada masa yang sama, hidung Khayra berdarah lagi.

Khayra memang kerap kena hidung berdarah. Mungkin cuaca panas. Waktu Adik tidur, saya bawak Khayra pergi klinik. Doktor cakap hidung berdarah terjadi disebabkan dinding rongga kat belah dalam hidung tu nipis. Bergantung setiap orang. Kalau dia aktif sangat atau cuaca panas, hidung berdarah mungkin terjadi lagi. Doktor just bagi ubat titis je bagi stop bleeding.Bawak balik Khayra pegi taska. Waktu tu dah waktu lunch. Saya lepak kat taska tunggu Khair Amsyar bangun. Alhamdulillah, adik dah ok.Saya pun tak jadi half day, masuk balik ofis.

Dalam kereta nak balik rumah Adik asik nangis je. Meragam. Sampai kat rumah pun sama. Tak tau dia nak apa. Dah dukung, dah bagi makan, dah bagi susu - semua tak jalan.Menangis je. elok papa balik, dia pun ok.Haiihh... Khair Amsyar ni demam on off. Malam-malam je start demam balik. Esoknya, cikgu call lagi. Kata Badan Khair panas balik.Oklah, saya bawak pergi klinik. Rupanya kat tekak Khair Amsyar belah kanan ada ulser. Patutlah tak lalu makan.Demam pun on off disebabkan ulser.Kesian Adik.

Tapi disebabkan demam tu, hari-hari Khair Amsyar meragam. Menangis, menangis dan menangis. Saya dah tak tahu apa nak cakap lagi. Kalau dalam kereta, Kakak pun dah tak larat nak pujuk adik. Paling kuat Kakak usap tangan adik suruh diam tanpa berkata-kata. Dalam kereta, saya dan kakak tak berborak sebab bingit adik menangis je. Rindu nak borak 3 beranak time balik rumah masa dalam kereta. Kalau kat rumah, time Khair Amsyar menangis, dia boleh hempaskan badan dia kat lantai.Yang tu risau tu. Paling kuat dia sujud kat lantai tu suruh mama angkat.Manja sangat (dan mengada-ngada).

Semalam (Rabu), waktu tengah hari saya datang taska, sangat lah menguji keimanan.Adik kalau nampak saya terus nak menangis.Dah pujuk, dukung pun sama jugak. Waktu tu waktu tidur anak-anak taska, kesian diorang terganggung dengan tangisan dak jantan tu.Waktu nak balik ofis balik, dengan redha saya bagi adik yang tengah nangis-nangis tu kat cikgu. Tak sanggup saya nak fikirkan macam mana lah cikgu tu boleh sabar dengan adik.Kalau dengan saya pun saya tak boleh sabar sangat, inikan dengan orang luar.

Petang tu, time amik adik balik, elok je dia tengah main sorang-sorang kat depan pintu.Tengok saya datang Khair Amsyar siap lambai. Lega tengok adik senyum ketawa. Huh, tak sampai 2 minit, terus dia buat perangai.Sekarang saya agak dengan saya je dia buat perangai. Kalau dengan cikgu dia boleh behave,sangatlah manja anak bujang oii.Geram tengok.Kejap-kejap ok, pastu sambung menangis balik. Kat rumah pun melarat-larat.Jangan lah macam ni selalu Adik.Kesiankanlah kat mama ni... T_T

 Gaya adik meragam. Sebelum tu elok je main sorang-sorang kat taska. Tiba-tiba je ubah karakter, macam baru kena pukul.

 
 Bawak masuk dalam bilik baby untuk menyusu. Pun taknak jugak. Dia bantai menangis je.

 Dia nak berdukung. Kena pujuk elok-elok dulu baru senyap. Picture taken by Kakak Khayra.

Kakak busy amik gambar adik yang dah diam. Cantik pulak gambar Kakak amik ni. Waktu ni Khair Amsyar ok. Kat taska lagi. Masuk je dalam kereta, radio buruk dia berbunyik balik.Adoiyai...

Mama harap adik meragam kejap je. Jangan lah buat perangai lama-lama.Kesian kat mama. Alhamdulillah, pagi tadi Adik ok pulak. Ada perkembangan tu. Mama rindu nak tengok adik joget-joget lagi.Adik dah pandai kalau tanya mana mata, dia siap kelip-kelipkan mata tu.Chomel.Weekend ni mama & papa bawak adik pergi jalan-jalan ok.Janji jangan buat perangai lama-lama tau.....

Hari Yang Panjang

Semalam hari yang letihhh..

Letih badan, letih minda, letih emosi....

Start dari pagi bangun tidur kali kedua - tidur balik after teman hasben keluar pergi kerja, iron baju, siapkan barang budak, sidai baju, sapu hall and solat subuh - Khair Amsyar menangis-nangis cari saya time mandi.Menangis teresak-esak.Keluar air mata, air hidung.Macam baru kena belasah.Dengan bertowel je, saya kena dukung dia, pujuk-pujuk dulu.Dah setel, kakak pulak bangun tidur menangis nak susu.

Nak pergi keja, minyak kereta nak mintak diisi. Tuang minyak dulu.Nasib hari ni ada meeting kat HQ kul 9.00 am. Tak masuk ofis, terus pergi sana.Sebelah taska je.Setel meeting pukul 10.45, amik Khair Amsyar bawak pergi klinik.Ada appointment.Alhamdulillah kejap je setel.Menyusukan Adik dulu baru masuk ofis balik.Masa tu belum pukul 12.00 lagi.Tengah hari keluar lunch,sebab dah susukan Khair Amsyar tadi.Boleh skip pergi taska.Elok-elok je window shoping dengan member ofis, tiba-tiba Ila panggil saya sebab Datuk CEO call ada meeting segera dengan Big Boss pukul 3.00 pm kang.

Apalagi wei, nafsu nak membeli terus hilang.Kelam-kabut balik ofis balik siapkan minit (dah siap dah, nak tacap sket je), and siapkan fail-fail nak meeting.Datuk CEO masuk ofis terus berbincang dengan semua pegawai masukkan laporan terkini.Punya ribut.Jam dah pukul 3.20 pun kitorang terkial-kial photostate laporan.Tak suka tau kalau meeting urgent ni.Pastu bukan meeting kat ofis, kena pergi kat ofis Big Boss nak chair.Big Boss banyak ofis.Suka hati dialah nak chair kat mana.Nasib baik dekat.

Datuk CEO suruh 3 orang staff pergi dengan dia dulu termasuk saya.Naik satu kereta.Meeting ni sepatutnya kena jemput board member yang lain.Tapi tak sempat nak jemput, Datuk CEO suruh pegawai-pegawai yang pergi.Sampai kat tempat meeting tu, rupa-rupanya ada 2 lagi Unit kena meeting dengan Big Boss.Semuanya kena macam kitorang, urgent meeting.Masa tu pukul 4.00pm dah.Big Boss tak sampai lagi rupanya.Ikut giliran meeting saya yang last sekali.Aduoyai..camne ni.Kang nak amik anak-anak lagi.

Saya ingat nak suruh mak& ayah amik.Tapi macam yakin je meeting sempat habis sebelum pukul 6.00 pm.Alasan lain saya ingat nak mintak permission Datuk CEO balik dulu.Tak attend pun tak apa.Tapi macam tak sampai hati pulak.Last-last call jugak mak.Mintak tolong amikkan anak-anak kat taska.Masa tu Big Boss dah sampai.Chairkan meeting untuk Unit ke-2.Lepas tu Unit saya pulak.Pada masa yang sama, hasben dah mintak tolong kakak dia amikkan anak-anak.Sebab kakak dia belum balik ofis lagi, at least dia sampai dulu daripada mak.Saya sedih, takut anak-anak tak biasa.Masa call mak kata kansel amik budak-budak, saya dah nak nangis dah.Macam-macam emosi pulak.Sebab saya tak pernah balik lambat macam tu.

Dalam pukul 6.10, tiba-tiba Big Boss masuk.Tadi dia kat bilik meeting lain.Ok meeting dah start.Pum-pang-pum-pang-pum-pang.Habis.Jam 6.20 pm.Punyalah lama tunggu, meeting kejap je.Adusss!Dengan sepantas kilat, saya call balik kakak ipar cakap saya dah habis meeting.Nasib baik dia tak sampai taska lagi.Saya mintak maaf banyak-banyak kat Kak Long sebab susahkan dia.Dia tak kisah.Nasib baik.Sampai kat taska tepat-tepat kul 6.30 pm.Tinggal anak-anak saya je.Kesian tengok diorang.Sebelum tu memang dah inform taska yang saya lambat.Cikgu pun sorang je yang tunggu.Rasa bersalah pulak.

Saya susukan Khair Amsyar dulu, pastu disebabkan rasa bersalah, saya bawak anak-anak pergi McD.Hasben pun dah dekat nak sampai.So, jumpa dia kat sana.Lega tengok anak-anak suka.Takpelah walaupun saya penat berkejar-kejar, tapi bila tengok anak-anak tersenyum gembira rasa hilang segala penat hari tu.Lepas makan-makan and main kat playground, nak balik pulak masalah.Kakak nak ikut papa balik naik motor.Mana boleh sayang.Dah lah takde helmet, pastu dah malam pulak tu.Sepanjang perjalanan balik, Kakak menangis nak ikut papa diikuti dengan tangisan adik yang dah habis nugget.Haiihh.........

Malam tu saya rasa tak larat sangat.Tidur pun awal.Nasib baik papa ada melayan anak-anak.Thanks papa..Sangat berdoa dapat kerja dekat dengan papa lepas ni.....

p/s : Big Boss = CM Melaka

Kalau Kakak Nak Tengok, Kena Bayar RM5

Kesian Khayra.Pagi tadi sebelum pergi school dia tengok TV.Biasalah bukak favorite program dia - BabyTV.Walaupun tu untuk baby tapi yang layan lebey-lebey dak Kakak le.Khair Amsyar layan lagu je.Lenggang -lenggok dak jantan tu joget bila dengar baby song.Tengah layan Baby TV, tiba-tiba Kakak panggil saya."Mama, mana baby tibii niii?!"Aik, baru kejap saya nampak dia tengah leka baring sambil silang kaki tengok Baby TV.Sape pulak yang alihkan?Rupanya Baby TV dah kena subscribe.Cet.

Memang saya dah nampak promo yang Baby TV kena langgan lepas ni.Tapi tak tau bila.Cek kat internet, promo tu habis 30 September 2011.Kat rumah saya lambat sikit dia potong, 5 Oktober baru dia suruh subscribe.Ikut tarikh bill kot.Sebulan RM5.00.Alahai kesian kakak.Takdelah nak layan Cuddlies, Mice Builder, Pet House and seangkatan dengannya.Khair Amsyar paling suka dengar lagu Birthday."It's today my special day..i'm so happy..happy..happy todaaayyy".Terngiang-ngiang lagu tu.Mak dia yang syok sebenarnya.Tapi yang best takdelah Kakak asik bukak channel tu je.Bosan gak bagi orang muda macam mama ni.

Cuddlies

Dulu time takde Baby TV asik tengok Pororo Little Peguin, Dibo & Mickey Mouse Clubhouse.Sekarang kena tengok lah balik kawan-kawan Kakak tu.Dah lama dilupakan, kesian diorang.Rasa-rasanya cukuplah sekadar apa yang ada sayang.Takyah lah subscribe Baby TV tu ye.Nasib baik dia ada kat internet.Leh tengok kat www.babytv.com. Kalau kawan-kawan nak subscribe Baby TV boleh klik kat sini. Pandai ek Astro buat untung.Dia bagi anak kita layan kaw-kaw dulu pastu kena bayar.Haih..Sekarang ni Raja Lawak pun nak pergi kat Astro Warna.Dah tak tayang kat Prima lagi.Maharaja Lawak punya penangan la.Macam-macam...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...