Family Day at Prima Inland Sea Resort, Port Dickson

Alhamdulilah kita dah sampai ke penghujung 2013.Esok insyallah kita akan menyambut tahun 2014. Budak-budak pun dah naik sekolah.Kejap je masa berlalu dah habis dah cuti sekolah. Khayra dan anak-anak yang dok taska tak merasa lah cuti sekolah nak bangun tidur lambat-lambat.Sebulan lebih orang cuti sekolah, Khayra macam biasa kena bangun awal gak.Kena mandi pagi-pagi gak.Nasib lah Kakak..huhuhu..

Orang lain dah lama citer bawak anak pergi jalan-jalan time cuti sekolah ni.Saya dah naik sekolah baru nak update.Pada 21 dan 22 Disember 2013, ofis saya ada buat Family Day kat Tiara Beach Resort, Port Dickson atau nama baru dia Prima Inland Sea Resort.Kira aci jugak kan guna tiket Family Day bawak anak-anak jalan.Tehehe.

Separuh member ofis kitorang konvoi, separuh lagi datang sendiri-sendiri. Sebelum check in kita lunch dulu kat Kg. Telok Pasir Panjang PD. Sebab utama pergi makan kat situ nak ubah menu dinner makan malam.Sebab dah tahu malam nak makan seafood, so takdelah kitorang order.Just order nasi goreng cina and mee goreng.Tapi portion dia mak datuk...segunung nasi dia bagi dalam pinggan tu.Kalau order 2 pinggan boleh divide into 4..puas hati dengan udangnya, sotongnya..fuhh!

 Pemandangan makan tepi laut.Angin sepoi-sepoi boleh mendatangkan kemengantukkan.ZZzzZZ...


Lokasi tempat terjahan malam nanti.Kitorang dah booking siap-siap untuk 30 orang makan.Datang dah siap hidang.Bayar saja depositnya buk...

Imran tak reti duduk diam. Takut dia terjatuh bawah sebab botol-botol penghadang tu bukannya rapat.Kalau Imran selitkan badan dia memang lepas.Kusss semangat kalau dia terlepas....

Lepas kenyang and tukar menu dengan tokey ikan bakar, boleh lah check in..kitorang dapat bilik jauh-jauh.Ada yang tak sama blok.Takpelah labu, janji dapat happy-happy.


View dari bilik.Saya dapat Blok A.



Mandi timeee!! Lepas rehat-rehat and take some refreshment, so mari kita berkubang.Luas jugak tempat ni.Ada 4 kolam kecik dan 1 kolam besar.Untuk buat family day memang sesuai.


Imran yang susah nak amik gambar dia.Huhu..



Masa ni baru main kat gigi air je.Saya pun tak basah lagi.Lepas simpan henpon, kedebush berenang-renang ketepian la jawabnya.Memang takde gambar lagi dah.

Waktu ni area kul 4 rasanya.Ramai yang dah turun mandi.Dah nama cuti sekolah memang penuh lah kolam.Petang tu kitorang berkelah ramai-ramai tepi kolam makan nasi lemak.Tugas saya order makan petang and breakfast esok pagi.Kat dalam tu makanan mahal cekik darah.2 bijik corneto RM10.Fuhh! Order kt orang luar.Nasib ada contact,so dah deal 2-3 hari sebelum.Memang dah agak kalau mandi-mandi camni musti lapau punya.Anak-anak En.Gangga siap repeat makan.Hehehe.

Pukul 6.30 baru nak naik bilik.Kolam tutup pukul 7 malam.Anak-anak dah keletihan.Malam nak pergi dinner,Amsyar dengan Imran pengsan tidur.Nak kejut bukannya senang, boleh meraunglah kalau tidur kena kacau.Haruu..Kul 8.30 baru gerak konvoi pergi ikan bakar.Alhamdulillah nasib baik Amsyar sporting.

I
Alhamdulillah sampai je kt Medan Ikan Bakar Kg.Telok, makanan dah siap terhidang.Risau gak sebab otw kesana dah start gerimis.Dah la open air, nasib baik kt situ tak hujan.Rejeki.Rejeki.Masa ni semua geng ofis dah complete.Campur orang dewasa dengan budak-budak semuanya 30 orang.Sikit je kan.Ada 2 orang staff tak dapat join.


Saya duduk kat tengah-tengah hujung meja.Macam penghulu rasanya.Ahaks.Menu malam tu ikan jenahak sweet sour, sotong goreng tepung, udang goreng butter, kerang bakar, kupang, telur dadar,ikan tenggiri bakar berlada,tomyam campur, kailan ikan masin,nasi lemak & nasi putih and ayam goreng.Ada pulak orang request ayam goreng time nak makan seafood ni.Hahaha.Tapi yang paling teringat kat tekak ni udang butter...perghhh! Sedap sangat-sangat-sangat!

Alhamdulillah selesai makan pergi jalan-jalan kat Teluk Kemang.Happening malam-malam minggu cenggini.Pastu hasben ajak jumpa member uitm dia yang meniaga burger.Memang masyuk bisnes kat situ.Sampai bilik kul 12.30 malam.Flat habis.

Tapi esok pagi budak-budak ni macam otomatik je celik mata nak mandi kolam.Janji dengan member ofis jumpa kat port semalam.So breakfast sama-sama kat tepi kolam.Pagi tu saya order bihun goreng dengan ayam goreng dan teh tarik bungkus.Lebihan seafood malam tadi pun banyak.Kebetulan bilik Ila ada microwave dia panaskan semua udang,sotong and ikan yang kitorang tapau.Memang burp lah masing-masing.

Walaupun takde aktiviti khusus Family Day ni tapi dapat merapatkan hubungan kitorang satu ofis.Tolong-menolong, tolerate, and janji masing-masing happy especially kiddos la..

Balik mandi kolam dah boleh kemas-kemas nak check out.Pastu terus balik Melaka.Takde nak singgah mandi pantai sebab budak-budak dah legam.Hahaha.





Tuan blog mengselfie.

Insyallah ada umur kita buat lagi Family Day.Oh setiap orang dapat doorgift tupperware. Alhamdulillah.Thanks pada semua yang terlibat.Syiok ok :)




Thoughtful Thursday #6 - Doa Pembuka Dua Belas Pintu


KLIK GAMBAR UNTUK GAMBARAN PENUH

Sesi Lawatan Ke Rumah Orang

Sambungan daripada entry lepas....

Lepas je sampai ofis, member ktorang wasap bila nak datang rumah dia.Ayooo memang lupa sangat-sangat.Kitorang dah janji nak datang rumah dia lepas orang semayang Jumaat.Disebabkan Mega Home memang la tak ingat benda lain.Huhuhu.

Member kitorang ni baru beli rumah tengah tahun ni.So sekarang rumah masih lagi under renovation progress.Dia ni pun takdelah rushing sangat nak duduk rumah baru.Boleh rilek-rilek je tunggu renovation siap.Lagipun apa adahal, dia dok rumah makpak...tak yah fikir nak kuar duit sewa kann..

Sebenarnya kitorang (saya dan Ila) yang nak datang sangat tengok rumah baru dia.Nak tengok dia renovate apa, cat apa, tambah apa, perabot apa, kitchen kabinet apa...fuhh betul-betul macam kaknam.Disebabkan dia ni lelaki, memang takde hal la nak tunjuk bagai.Lain lah kalau kita ni pompuan-pompuan, mesti nak tunggu rumah siap baru boleh ajak kawan-kawan datang kann...


Inilah rumah member kitorang tu. Rumah Semi-D 50 x 80 endlot.Setiap rumah developer bagi free autogate.

 Pagar kawat dah naik jadi pagar batu.Yang best kat rumah dia ni, sebelah pagar je taman permainan. Anak-anak dia boleh lompat je la kalau nak main lorot-lorot..Hahaha.

 
 Laman depan ni dia cadang nak buat gazebo.Memang sesuwei.Besaarrr tanah dia oii.

 Ni bilik anak-anak.Dia ni ada sepasang anak je.Memang tak cadang nak tambah dah.Memang kena lah warna tema, pink and blue.Perabot sama.

 White theme

 Ni bilik master bedroom.Nak tahu tak, rumah semi-D ni asalnya 4 bilik.Member saya ni pecahkan bilik dia, bergabung dengan bilik sebelah.Jadinya rumah ni tinggal 3 bilik je dengan 1 bilik stor.

 Haa ni lah bilik sebelah yang dia gabung tu.Dipisahkan dengan sliding door. Wife dia dah plan nak buat bilik tu as a wardrobe..fuhh.Berpeluh mak dengar.Hahaha!

 Wardrobe belum pasang lagi.Pelan-pelan kayuh.

 Dapur yang dia tambah.Sepatutnya takat dinding pemisah tu je.Best!Best! Ruang makan nanti ditaja oleh pak mentua.Meja marble 8 kerusi tunggu nak hantar kat rumah je.I is jeles.

 Dapur yang direnovate.Dia tak puas hati sebab siling dapur tak selari, jenis turun kebawah pulak.Time hujan lebat hari tu rupanya atap bocor.Ni mesti kes buat keja tak teliti.Member kitorang suruh orang tukang ni betulkan balik.Kemungkinan siling tu dia buat selari dengan siling ruang makan balik.Tapi kena tunggu kontraktor tu bereskan rumah lain dulu.Betul-betul penyabar member saya ni. Hood & hob brand Eka. Penapis Coway dah sampai dulu.I is jeles lagi.

 Ruang tamu jenis siling tinggi.Dari luar nampak macam rumah double storey.Lampu chandelier..macam cantekk je..macam comell je!

 Sofa amik 3+2 je. Itupun dah beriban tu.

 Akhirnya, tuan rumah tunjuk muka.Huhuh.Saya dah mintak izin dengan dia dah nak masukkan gambar-gambar rumah dia kat blog saya.Nasibb dia ok & cool :D

Bila tanya dia kos beli perabot, wiring, cat, renovation and bla bla bla...memang terkejut perut dengar RM nya.Insyallah dia target awal tahun depan semuanya dah setel and boleh duduk rumah tu.Nak buat kenduri pun senang sebab rumah hujung, pacak je berapa khemah nak pasang.Pape pun "Wan!! Rumah ko memang cantik siyott!!"

Mega Home MITC

Jumaat lepas pergi jalan-jalan cuti mata kat MITC. Kita lunch break lama, so saya dan officemate terjah Mega Home kat MITC. Ofis pun dekat, jalan kaki je.Tapi tang nak melintas jalan, terkedek-kedek macam anak itik.Sapa yang pernah melintas kat roundabout MITC yang ada Planetarium Melaka tu taulah besar mana roundabout dia.Mengah mak!

Mega Home start 5 - 8 Disember 2013. Memang selalu sangat ada homedec kat MITC ni.So sesiapa yang terlepas pergi, rasanya bulan Mac 2014 ada lagi kot.

 Saya pergi dah hari ke-2, 6hb Dis.

Barang asas untuk disurvey. Mesti pergi tengok hood & hob.Aircond. Perabot...Survey je dulu,beli belum tentu lagi.Huhu. Sementara rumah tengah nak siap ni, memang kena budget apa yang nak dibeli.Banyak blog yang boleh kita rujuk untuk buat list barang rumah ni.

Hood & Hob jenama Faber.Rasanya boleh murah lagi kot.Survey tak payah bayar maa.


 Aircond.1.0 HP

 Member saya tengah survey ampaian steel.

 Haa yang ni benda yang paling comel saya jumpa masa Mega Home tu. Penyangkut berus gigi. Macam-macam binatang ada.Kalau nak amik berus gigi, kita just tarik berus kedepan.Nanti muka binatang tu terbukak.Nak simpan balik, pun sama kaedahnya, kita tekan je belakang berus gigi kat muka binatang, pastu dia terbukak sendiri.Pastu kita sangkut dengan tekan lama sikit then muka binatang pun tertutup..Fuhh jakun-jakun.3 - RM10..tapi yang bestnya saya tak beli. *sekeh kepala

 Ni pulak alat untuk ubat gigi.

 Tekan kedepan, pastu ubat gigi pun keluar.Kalau macam ni gayanya memang cepatlah ubat gigi ku habis.Bukan budak-budak punya kerja, tapi mak budak yang jakun kang.Hahaha...

Wardrobe 10 x 10...RM2300. Orang kedai boleh bagi design yang kita nak.Pintu sliding nak separuh pun boleh.Cermin nak penuh pun boleh.

 Tengok je..takde plan nak amik L-shape.So harga tak tau la berapa/

 Recycle Furniture. Barang-barang dari hotel kat China.Diorang polish balik pastu jual. 

 Kalau nak buat toilet ala-ala hotel meh beli design macam ni.Cantik woo.

 Nak amik gambar cermin sebenarnya. Bukan gambar kerangka tu.Nampak tak buy 1 free 1.Harga sekeping RM99.00.

Dalam tengok-tengok modern style, ada gak terselit English style.Kayu je la.Pastu mesti kaler putih. Tak minat, sebab rasa macam mak-mak je..huhu..

Nama pun jalan-jalan cuci mata so memang tak beli pape.Tunggu tahun depan baru cadang nak beli sikit-sikit. Minggu lepas dah pergi tengok progress rumah.Dah nampak tiang pagar dah.Insyallah, tak sabar rasanya nak tunggu siap.Agaknya macam nilah perasaan kawan-kawan yang dah beli rumah ek.Keterujaan nak duduk rumah sendiri. Moga dipermudahkan.Amiin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...