WordLess Wednesday - Ssyyy....He's Sleeping






Trip Ke Pusat Sains Negara dan Planetarium Negara

Walaupun cuti sekolah dah bermula, tapi tadika Khayra still ada lagi aktiviti yang diorg buat. Trip ke Pusat Sains Negara dan Planetarium Negara pada 20.11.2013 Rabu haritu. Lawatan ni perlu disertai oleh ibubapa atau penjaga murid-murid.

Hasben saya volunteer ikut trip Khayra sebab saya ada jadual memerah susu untuk Imran, so rasa macam takde tempat / privacy pulah nak menjalankan aktiviti tersebut. Bayaran pengangkutan dan tikut masuk ditanggung oleh pihak Jabatan. Duit makanan je la kena bayar. Cikgu order untuk semua sekali.

Kena berkumpul pukul 7.45 pagi, bas akan bertolak pukul 8.00 pagi.Seawal-awal kitorang keluar, time tu la pulak mainroad utk ke tadika tengah korek jalan. Satu lane je dia bukak, satu lane kena tunggu.Bergilir-gilir.Grrrr!Terpaksa cari jalan alternatif, akhirnya sampai tempat bas berkumpul pukul 8.10 pagi.Macam biasa, orang yang terakhir sampai adalah Khayra...huhuhuhu...

Kesian Amsyar meleleh air mata nak ikut Tatak naik bas.Melalak jangan cakap lah.Kuat pulak tu. Apa kan daya, kita tak boleh ikut nak.Keadaan anak-anak yang masih kecil belum boleh kita ikut rombongan yang berjadual ni.Kang sorang nak yak la, sorang nak tidur la, sorang nak susu la.Lain lah kalau kita naik kereta sendiri boleh lah sesuka hati nak berenti yang kita nak.

Lepas je hantar Khayra dan papa naik bas, saya terus hantar Amsyar dan Imran pergi taska.Dekat je. Lepastu saya singgah balik tengok diorang nak gerak.


 Duduk depan sekali


 Trip ni guna 2 bijik bas besar sebijik bas kecik.Ramai kot yang ikut sebab termasuk dengan makpak dan anak-beranak sekali.Ada yang bawak 1 family.

 Gambar yang saje bagi mama jeles.#Selfie dalam bas.


Antara tempat yang Kakak pergi.Bawak bekal selai baju jalan.Kat Masjid Negara dah salin baju dah.Patutlah semua dh tunggu, sampai cikgu dia call saya kat ofis sebab dua beranak ni tak siap-siap.Incek hasben sibuk menguruskan anak dara sorang ni salin baju.Terima kasih incek hasben...much love...


Amsyar yang berlari sambut Kakak dengan papa..macam sambut orang balik haji je..kikiki...

 Alhamdulillah bas touchdown balik pukul 6.30 petang. Saya punchout ofis 5.30, so bawak Amsyar dan Imran main-main kat Mydin dulu,lepas tu baru amik Khayra dengan papa.Tak larat nak balik rumah pastu nak pergi balik Ayer Keroh nak amik diorang.Huhu...

 

Sistem Pemparitan In Da Making

Habis je Majlis Kakak, singgah tengok progress rumah. Depan rumah baru nak siapkan longkang ataupun bak kata Nabil, sistem pemparitan.Awal tahun depan baru siap rumah nampak gaya ni.Insyallah :D
 


Inilah dia sistem pemparitan yang tengah buat.Belum siap nampak buruk je kann.


 Deret rumah saya

Deret rumah orang lain yang hampir siap.
 

Majlis Penyampaian Hadiah Tadika Khayra

Lepas Hari Konvokesyen Tadika Kakak, minggu berikutnya (16.11.2013) barulah diadakan Majlis Penyampaian Hadiah untuk tadika kakak je. Buat kecil-kecilan untuk menghargai anak-anak yang nak masuk Darjah 1 tahun depan.Majlis pun buat kat sekolah je.

Seperti biasa kena bangun awal pagi hari Sabtu tu.Dua minggu berturut-turut melayankan Kakak pagi-pagi Sabtu.Hee.Sampai kat sekolah cikgu dah siap-siap aturkan anak-anak yang akan buat persembahan.Nasib baik sempat sayang oii.




 Selepas ucapan ringkas daripada Pengerusi IbuBapa, barulah diadakan persembahan semua anak-anak tadika.Untuk 6 tahun, special sikit kena berdiri.Kira highlight kena lebey.Budak-budak 5 & 4 tahun buat persembahan duduk je la.Bagi can lah kat kakak dan abang yang nak abis tadika tu. Ada 3 buah lagu, IM4U, Guruku Sayang dan lagu terkini lagi popular Tegarr!Boleh la. Agaknya cikgu peminat Tegar kot. Semua budak kecik yang datang boleh hafal lagu tu.Kemain lagi.

 Hadiah Tempat Pertama Kategori 5 tahun. Alhamdulillah.

 Lepas habis penyampaian hadiah setiap kategori, Khayra dah tak tahan panas. Tudung dah selamat masuk dalam beg.Tak tahu pulak ada hadiah untuk dia lagi. Rupanya Hadiah Cemerlang 5 Tahun.Tahniah Kakak!

Pengerusi balun abis bagi semua hadiah.Hahaha.Senang biar cepat abis.


 With her beloved man. #daddy'sgirl

 Mama pun dapat hadiah tau.Sijil Penghargaan AJK Tadika.Kikiki....


Teruskan lagi usaha Kakak.Jauh lagi tau.Ni baru 0.01% perjalanan Kakak.Moga Amsyar dan Imran ikut jejak Kakak dan berlumba-lumba untuk cemerlang.Oh ye, untuk kategori  6 tahun, Tempat Pertama ialah Amsyar, Tempat Kedua Imran...Hahahaha! Sangat kebetulankan.. .maaf, saya tak ingat nama penuh diorang.

Lepas habis semua, ada jamuan sikit sebelum balik rumah. Sekali lagi saya terlupa nak hantar borang pendaftaran Khayra untuk tahun depan. Memang dah ingat dari rumah nak bawak time ni.Adusss,banyak urut putus maa.Nasib baik cikgu ok.Dah cuti sekolah ni kena caling2 cikgu lah kalau dia ada kat sekolah time cuti-cuti ni.

Sebelum tu, Kaklong (kakak ipar) ada wasap gambar Alia dan Hani. Diorang pun cemerlang kat sekolah.Alhamdulillah. Contoh yang bagus untuk Khayra.Semoga anak-anak ini terus cemerlang hingga besar nanti.Amiin.


 
  Cousins

Oreo Cheese Cake Bulan Mei Haritu

Sejak transfer gambar dalam hp ke pc ni rasa macam-macam nak entry nak buat.Godek-godek jumpa gambar Imran, nak buat entry Imran, godek-godek jumpa gambar lauk yang dimasak, nak buat entry masakan,jumpa gambar hasben nak buat entry pasal my BFF tu…akhirnya satu hapah pun takde.Haihhh… T_T

Harini macam terlebih nafsu nak makan macam-macam (macam awak sorang je puasa 10 Muharam ye), saya tunjukkkan entry ni..tadaaa! Oreo Cheesecake buatan sendiri perasan sedap…Hahaha.

Buat ciskek ni dah lama.Date taken kat gambar tu bulan Mei.Lepas tu asiklah buat ciskek.2-3 bijik saya buat dalam bulan yang sama.Ada sebijik yang saya buat untuk celeberate Anniversary Mak&Ayah  16 Mei dulu.Lepas habis sebijik, meroyan cari bahan kat Mydin nak buat lagi.Eh, ciskek ni pada saya senang je.Bahan-bahan dia pun senang nak carik.Takyah nak pergi kat kedai kek.Mydin pun boley.

Ni rupa kek yang baru masak.Lepas tu kena masuk dalam fridge.Sebab bangsa cheese ni sedap kena makan time sejuk.Yummeh!
 


 Kebetulan masa tu Mother's Day. Khayra siap wish.Tulisan masih lagi "cantik" sebab baru awal tahun.Hee.Tulis pun tinggi rendah tinggi rendah je.

 Based dia peroi pulak.Takpe,tu 1st attempt.2-3 kali buat dah terer dah.Potong pun cantek je. (dah start dah dah perasan)



 Ni buat kali ke-2 ke ke-3.Tak ingat pulak.Buat bentuk square.Deco tu Incek Hasben yang buat.Fidodido katanya...hehehe.(gambar tak mau tegaklah,sori kawan-kawan terpaksa teleng)

 Ok resepinya saya amik di sini  dan disini ya.

OREO CHEESECAKEResepi Asal: Jthorge
Sumber: Ummi @ Home Sweet Home
Rujukan aku : Kak Azlita Aziz

Bahan:-30 keping oreo cookies (buang cream tengahnya) - kisar halus - Krim dia saya guna balik.Tak buang pun.Campur dalam adunan sekali.
1/4 cawan butter - cairkan.
 

Bahan Filling:-16 oz (2 cawan) (500 gm) cream cheese
1/2 cawan gula halus
1/2 sudu teh esen vanila
1/2 cawan sour cream - saya ganti dgn yogurt asli
2 biji telor - buang tali pusatnya
1 cawan oreo yang dicincang halus

Cara Menyediakan:-Base :-
gaulkan oreo kisar dengan butter cair rata-rata. Tekan dalam loyang yang telah digris dan dialas. Pre-heat oven pada suhu 180 Celcius.

Filling:-~ Pukul cream cheese, gula dan esen vanila dengan kelajuan sederhana hingga benar-benar sebati.
~ Masukkan sour cream dan pukul sebati.
~ Masukkan telor satu persatu dan pukul sebati.
~ Kemudian masukkan oreo yang telah dicincang halus tadi, kaup balikkan hingga rata.
~ Bakar secara "steam bake" dgn auhu 170 celsius (letak loyang adunan dalam loyang lain yang berisi air) pada selama 45 minit/hingga bahagian tengah benar2 masak. Saya bakar macam biasa.takde nak steambath ni..hehe..
~ Tutup permukaan ciskek dengan aluminium foil untuk mengelakkan permukaan terlebih kuning.. letak pd rak bawah sekali dlm oven..
~ Sejukkan sekurang-kurangnya selama 4 jam/bermalam dalam peti ais. Hiaskan dengan jem kegemaran atau buah2an seperti peach/strawberi


Senangkan.Sekarang ni orang tengah trend Cheesecake Leleh  ataupun Snowcheese Cake.Harus buat ni.Meleleleleleh dah tengok snowcheese tu ooii!

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...