Happy Belated Birthday Khayra Nur Rania

Hai kawan-kawan.

Alhamdulillah kesihatan saya semakin baik. Dapat MC seminggu lepas keluar wad. Thanks kat kawan-kawan yang mendoakan saya. Baby dalam perut ni memang aktif. Tak nampak macam ada pape masalah. Tapi hakikatnya hanya Allah yang tahu.Takmo cerita sedey-sedey dulu.Kita simpan untuk next entry.

Nak story-mori pasal beday Kakak Khayra masa 19 Disember 2011.Nak masuk tahun 2012 baru nak publish.Sori yer Kakak.Alhamdulillah puteri sulung saya Khayra Nur Rania dah 3 tahun. Sob...sob..sob..sangat pantas masa berlalu.Khayra nak dapat lagi adik insyallah bulan Februari 2012 nanti.

Masa beday Kakak, mama & papa apply cuti. Sebab beday hari Isnin, so mari kita bergumbira.Ajak pergi tengok Alvin & The Chipmunks.Ni 1st time Dak Kakak masuk wayang. Adik pun ikut sama.


Mula-mula masuk, movie tak start lagi. Kakak takut sebab tengah tayang trailer Gost Rider. Mau dia ajak balik time tu jugak. Alahai, tak sporting la Kakak. Adik steady je.Pastu pujuk dulu, nasib baik Kakak ajak pergi toilet. Nak kencing. Masuk balik, Alvin dah start. Layan sampai habis.Adik sampai terjoget-joget tengok Chipmunks tu nyanyi.Cumiil.

Dua orang budak yang gumbira lepas tengok wayang.

 
 Sempat ajak main hide & seek dengan mama.Beday girl yang ceria.

Favorite. Mesti nak naik.



 Last-last Kakak je yang berani. Dulu Kakak pun takut macam Adik.Dah besar ni berani lah.


 Khayra Nur Rania and Khair Amsyar

 
As usual, mesti singgah kat Play Land ni. 

 
Masa ni dah kul 1.00 lebey. Mama dah tak tahan lapar. Kakak lasak lari sana-sini.Penat pujuk kuar dari situ. Adik ok je.Masa dalam wayang tadi sempat BF adik.Lantak lah, nasib baik gelap.Pastu adik terlelap kejap. So, pas kuar wayang takde masalah meragam nak makan ke.Nak kena layan Kakak yang nak main semua permainan kat situ. Tahan je lah mak buyong.

Makan kat SR. Adik pun dah terlelap balik. Tak bawak stroller, guna Jusco punya. Pilihan yang bijak.Heee.














Papa order. 

 
 Mama belanja :)
 
 Tiket wayang tadi.


Kakak yang sangat manja dengan Papa.


 Chocolate Indulgence untuk Kakak.


 Happy 3rd Birthday Kakak!



 Sedaap..!



 Oreo Cheese untuk Mama. Kek papa dah lupa, apa ntah.

 Spaghetti for kid untuk lunch Kakak hari tu.


Tengok tu, tersenyum. Favorite Kakak. 


Sangat menyelerakan


Portion yang besar.Jemput makan...


Masuk dalam troli pulak. Takpelah Kakak, troli pun troli lah.

Adik lena diulit intan.Ngantuk sangat.

 My Lil Hero dah bangun. Makan ye sayang.

 Alhamdulillah, Kakak dah besar.



Khayra seorang Kakak yang baik. Bila adik nangis, Kakak datang pujuk. Rajin bila mama suruh tolong sesuatu. Kalau nampak ada benda kotor kat lantai, cepat-cepat amik penyapu.Walaupun Kakak sapu tak bersih, tapi mama tahu Kakak rajin tolong mama.Kadang-kadang buat perangai macam budak kecik, tapi mama faham Kakak nak perhatian lebih.Cakap dah makin keletah. Mama suka berborak dengan Kakak.

Mama doakan Kakak membesar dengan bijak, tolong jaga adik-adik nanti, diberi kesihatan yang baik, hormat orang tua, dan cepat-cepat belajar membaca.Mama, Papa & Adik Khair sangat sayang Kakak.MMMUUUUAAHH!!!

Happy 3rd Birthday - Khayra Nur Rania



Maafkan Saya Teman-teman....

Assalamualaikum sahabat...

Di kesempatan ini saya memohon maaf kerana merahsiakan my 3rd pregnancy yang telah masuk 32 weeks.

Banyak yang telah terjadi dalam family saya 2 minggu kebelakangan ni.Kesian Khayra entry Birthday yang ke-3 tahun pun tak sempat saya upload.

Dengan Khayra yang muntah-muntah, cirit-birit disusuli dengan demam, Adik Khair yang meragam, keadaan boss yang naik angin dan hasben kerja berulang alik Melaka-KL-Melaka. Haiih...Untuk makluman, saya telah ditahan wad 25 Disember 2011 selama 3 hari disebabkan Abruptio Placentae ataupun Uri Lekang.

Ya Allah, hanya tuhan saja yang tahu hati ni. Doktor bagitau hanya minor. Tapi hampir-hampir baby saya hendak dikeluarkan dikala usia hanya 31 minggu. Tak sanggup rasanya.Nanti saya akan ceritakan kronologi bagaimana keadaan saya sehingga dimasukkan wad.Ini just short update, sebab singgah rumah kejap.Sekarang saya tinggal rumah mak buat sementara.

Doakanlah baby dan saya kuat. Saya tak sanggup nak menulis lagi. Tunggu kekuatan lain untuk next entry. Salam sayang dari saya.

 
19 Disember 2011 : Khayra 3rd Birthday. Masa ni bawak Khayra jalan-jalan tengok wayang Alvin and The Chipmunk and makan-makan.

WordLess Wednesday - Breastmilk Not For Sale

Stock Clearance..Sangat Sayu..

Salam kawan-kawan. Kejap je dah Jumaat balik. Lepas tu tup tup dah tahun baru. Nak cerita sikit ni..sedey tau...pasal EBM saya.

Sejak bulan Julai 2011, saya dah stop mengumpul EBM. Bermakna saya dah takde sesi mengepam kat ofis. Ni semua sebab Adik Khair tak berminat nak minum EBM. Lebih rela tunggu saya datang taska lunch hour untuk directfeed.Rasanya dekat sebulan lebih Khair tak minum EBM sebelum saya stop mengepam. Meaning that yang saya kumpul EBM semata-mata tanpa bagi Khair pun.

DF pun semakin penuh, so saya dengan rela hati meneruskan rutin menysukan Khair dengan setiap hari pergi taska waktu lunch.Dari bulan Julai sampai ke Disember, DF saya masih lagi on. Tiap-tiap bulan bil elektrik memang kuss semangat lah. Mana lagi dengan aircond nya. End up, saya kena stopkan jugak khidmat DF. 

Dari bulan November lagi niat tu nak bersihkan EBM yang dah expired. Tapi asik tertangguh. Last-last hari Ahad lepas, saya singsing lengan keluarkan EBM yang berketul-ketul tu. Sejuk woo.Saya tak larat nak bilang, just longgokkan dalam dua bakul. Satu bakul untuk EBM yang berbotol (sebab nak simpan botol tu balik), satu lagi EBM yang masuk plastik.

Inilah rupa DF saya.EBM saya kumpul ikut bulan. Pastu ikat dalam plastik.

Pandangan atas : Yang ni saya campurkan dulu dalam satu bakul. Lepas tu baru asingkan plastik dengan botol.

Pandangan sisi : Penuh satu bakul besar. Sayangnyee...

Tengok tu, ada jugak EBM setahun yang lepas. Sungguh sadis..
Pandangan atas : EBM dalam botol. Ada lebih 40 botol kot. Semuanya dah expired.

Pandangan sisi : Separuh bakul T_T

Pandangan atas : EBM dalam plastik. Dah macam jual santan pulak.

Pandangan sisi : Speechless...

Akhirnya DF saya kosong...................

Hanya 3 ketul EBM saya simpan konon-konon mana tau Khair nak minum ke. Itupun EBM bulan Julai 2011. Kalau simpan dalam DF jangka hayat dia 6 bulan. Lagi sebulan EBM tu expired jugak...

Saya search dalam internet apa patut buat dengan EBM tu. Ada yang suruh siram pokok atau buat mandi susu. Kalau boleh jangan buang kat longkang. Kalau siram kat pokok, kat rumah saya lalang je yang ada. Pokok bunga jauh sekali. Ada jugak niat nak bagi kakak jiran sebelah EBM tu suruh siram pokok.Tapi segan pulak.

Kalau nak mandi susu pulak, kena tunggu susu tu cair dalam botol. Tapi EBM betul-betul cair waktu malam. Tak sempat nak bagi anak-anak mandi susu (entah kenapa saya tak sanggup nak mandi susu sendiri..) Akhirnya, bersemadilah EBM yang mencair tu atas tanah depan rumah saya. Sambil berselawat, saya berdoa semoga Allah tak sekat kurniaan susu badan saya nanti. Takut jugak tau.

Khair Amsyar masih lagi menyusu badan dengan saya. Walau tak banyak, tapi Khair tetap menyelak baju saya. Semoga Allah mengurniakan rezeki kepada saya untuk disalurkan kepada Khair Amsyar dan adik-adiknya nanti...Amiin..

Artikel : Janin 15 Minggu Lahir Kedunia

Semua kejadian adalah kekuasaan Allah swt. Sekali lagi saya terjumpa artikel yang amat menyentuh perasaan saya sebagai ibu. Hari tu saya share artikel Ibu Bersalin Setelah 2 Hari Meninggal Dunia, hari ni saya nak share artikel seorang bayi yang still hidup walaupun hanya berusia 15 minggu dalam perut. Macam tak percaya, tapi percayalah Allah Maha Berkuasa. Subhanallah.


Hanover, Jerman – Gambar yang anda lihat diatas ini adalah gambar janin yang dilahirkan ketika umurnya baru sahaja 15 minggu. Hanya dengan sekecil dan semerah itu, dan mempunyai berat 10.5 ounce, janin yang diberi nama Kimberly Mueller. Apakah harapan ayah dan ibunya ketika itu?

Janin ini dibenarkan bersama ayah ibunya seketika selama beberapa saat sahaja sebelum dibawa pergi oleh pakar penyelamat yang bertungkus-lumus menyelamatkannya. Apa yang boleh dibisikkan oleh ayahnya hanyalah ‘Kimberly, you can do it baby”….


Harapan cuma 1:1000. Doktor pakar jantung yang merawatnya berkata, peluang untuk hidupnya sangat tipis. Namun begitu, bayi ini terus meredah liku-liku hidupnya dengan penuh tabah.














Selepas 6 bulan dipantau rapi, janin ini sudah boleh dipanggil bayi. Bayi ini dibenarkan pulang ke rumahnya. Begitulah kekuasaan Allah bukan?


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...