WordLess Wednesday - NIP #3

BerNIP masa konvo kakak aritu :)

Bila Imran Geram Masa Menyusu


Adoooiiiiiiii!!!!!

Budak bertuah Khair Imran tak tahan geram masa menyusu tadi.Dengan berbekalkan gigi 2 batang,inilah hasilnya...huwaaaaaaa!!!!

Dia boleh gelak masa saya menjerit.Asomboi punya budak.Menitik darah nak oi.Kepada kawan -kawan  yang baru nak ber BF,jangan takut nak menyusukan anak ye.Ini adalah suka duka dalam penyusuan.Satu hari nanti kita akan tersenyum bila terkenang balik ragam anak-anak menyusu :)


Happy 4th Birthday Khayra Nur Rania

Semalam 19 Disember 2012 adalah bersamaan ulangtahun ke-4 anakandaku Khayra Nur Rania (perghh ayat sastera tu makcik)...

Moga Kakak sihat selalu, dengar cakap mama dan papa, jaga adik baik-baik and rajin berlajar. Semalam sempatlah buat tiup-tiup lilin kat rumah.Beli kek kecik untuk gedik-gedik.Bak kata papa pun, tu mockup je kak.Haha.

Insyallah hari Sabtu ni, mama beli kek besau sikit untuk tiup lilin.Buat kat rumah Nek Bena ok.Masa tu semua balik.
 Happy 4th birthday Kakak! say kejuuuu...

Dak Abang beria nak tiup lilin.

 Hadiah biasa-biasa dari mama.Papa pun beli gak, sanggup tunggu giliran kat Sogo tu.Nak wrap je sampai 16 orang tunggu.Hebat papa kakak tau.Tak ramai papa lain sibuk-sibuk beratur sebab nak balut hadiah T_T

Sudah Jatuh Ditimpa Motor

Assalam...

Hari Isnin hari tu, saya ada cerita pasal papa yang tak berapa sihat. Malam tu, hasben tak sampai rumah lagi.Selalunya kalau dia naik bas dari Melaka Sentral, memang lambat sikit sampai rumah.Lebih kurang pukul 7.45 dah boleh sampai.Ni dah pukul 8 malam pun tak sampai-sampai lagi.Tu yang saya tak berapa gemar kalau dia naik bas kat MS.Kalau turun kat tol, kejap je sampai rumah.Ni kes tak beli tiket.So nak tak nak kena la bangun awal sikit merempit ke MS.

Masa tu pulak tengah hujan.Takdelah lebat.Biasa je.Kakak asik tanya "Mana papa ni..asik pergi kerja je.." sebenarnya dia nak cakap kenapa papa lambat balik.Pukul 8.15 baru dengar bunyi motor masuk laman rumah.Anak-anak melompat pergi ke grill sambut papa.Saya macam biasa, bukakkan pintu sambil dukung Imran.Masa papa masuk, saya tak perasan pape.Dia pun terus menuju bilik belakang.

Mungkin sebab tengah basah, so dia terus kebelakang.Dalam 2-3 minit, baru saya terkedek pergi tengok papa.Imran still berdukung lagi.Masa tu saya heran, kenapalah papa ni terkial-kial bukak seluar.Rupa-rupanya, lutut hasben berdarah,seluar koyak.Apehal ni?Abang jatuh motor tadi..Ya Allah..saya tak boleh nak cakap apa.Sambil dukung Imran, sambil mata dah berair menangis, sambil cari air segelas bagi papa minum.

Cara dia jalan pun dah tak berapa betul.Saya kesian.Tengok anak-anak lagi hati ni cair.Melalak lagi.Orang yang sakit ni ok je.Orang yang tak sakit ni lebey-lebey.Alhamdulillah nasib baik tak teruk.Just lutut berdarah, peha & dada bengkak sikit.Hasben kata salah diri sendiri.Dengan keadaan jalan licin, kat corner tu dia break tayar depan.So, terus terseret jatuh.Nasib baik kereta belakang tak hentam.Allahu akbar.Ada jugak orang sudi menolong time tu.Angkat dia & betulkan handle motor.Saya membayangkan bukan-bukan dah....dengan anak 3 orang lagi...Jujur, mana-mana isteri pun kalau terjadi macam ni kat suami, mesti dah terbayang bukan-bukan..Walaupun sebenarnya dah tahu keadaan sebenar macam mana..Tapi mesti terlintas perkara-perkara yang tak sepatutnya..You know what i mean..Nauzubillah..

Mula-mula saya ingat sebab demam yang tak baik lagi tu ke yang menyebabkan hasben jatuh.Alhamdulillah,demam dia dah baik.Tapi perkara lain pulak yang jadi.Dah takdir Allah.Saya tolong bersihkan luka,alahai mengalir lagi air mata.Malam tu, parents hasben datang tengok.Bila mak tengok anak tak sihat, berlaku lagi drama ayer mata.Saya pun join jugak.Adoi...emosi la...Dah kata orang pompuan, mesti tengok kat anak-anak jugak.Macam tu lah mak mertua saya, "Allah hai, nasib baik tak pape..kesian kat anak-anak kau kalau jadi pape"..tengok..tengok..mak pun fikir macam tu.

Esoknya, saya bawak haben pergi klinik.X-ray ok.Dada takde pape.Luka kena cuci.Cuma lebam-lebam je lah.Dapat MC dua hari.Hari ni dah pergi kerja balik.Hujung minggu ni baru nak pergi urut badan.Alhamdulillah hasben pun dah bertambah baik.Boleh je kalau nak sambung MC, tapi memikirkan banyak kerja nak buat plus tanggung kerja lagi,takpelah dia gagahkan jugak pergi kerja.

Semuanya adalah dugaan Allah nak bagi.Ini baru sikit.Macam man lah orang yang kemalangan teruk tu.Besar sangat dugaan.Semoga suami, anak-anak, ibu bapa dan semua ahli keluarga saya dilindungi.Amin Ya Rabb..



WordLess Wednesday - Berkumpul

Sandarkan pada kenangan...

 

Hati Terhibur Sikit

Salam Isnin..

Mode sedih sebab hasben tak sihat..

Dari hari Khamis sampai Ahad badan panas..demam tak baik-baik...Dah pergi 2-3 klinik, tapi sikit je progress nak baik...Semalam baru ok sikit,tapi sakit lain pulak datang...Kesian tengok papa terbaring je..Huhu..

Hari ni, dia gagahkan jugak pergi kerja gelap-gelap tadi...Sebab nak siapkan kerja,lagipun start bulan ni dia menanggung kerja staff bersalin...Moga papa cepat baik,amiin..

Takpelah, mari kita hiburkan hati sket..

Cer baca kartun kat bawah ni..Sah-sah orang Melaka yang buat ni..Hehe..


WordLess Wednesday - Para-para

Konvokesyen Taska Permata Perpaduan : 1 Disember 2012

Pejam celik, pejam celik kejap je dah masuk bulan Disember kan.Tahun lepas dalam bulan Disember saya tengah memboyot bawak dak Imran dalam perut.Masa tu pregnant dah 7 bulan.Sekarang ni Imran pun dah besar (besarlah sangat), dah masuk 9 bulan.Alhamdulillah.

1 Disember 2012, Khayra Nur Rania selamat berkonvo.Wah, budak-budak sekarang tak main lah panggil Hari Anugerah ke, Hari Penyampaian Sijil ke, terus Majlis Konvokesyen youu.Tahun depan Khayra dah tak masuk Taska Permata lagi.Taska ni sampai umur 4 tahun je.Tapi Khayra belum 4 tahun lagi...kesian, sape suruh lahir hujung tahun..haha.

Sebenarnya, saya tunggu gambar dalam kamera baru nak update citer ni.Tapi, tu laa, incek hasben suka benau peram gambar dalam kamera tu.Saya pulak tak kuasa nak bawak kamera gabak tu bawak ofis.Kena transfer guna kabel.Oh no..saya sangatlah pem..Card reader perlu beli.Musti!

Takpelah, gambar guna kamera henset pun boleh gak.Tapi gambar masa pakai jubah yang penting.Gambar mustahak tu la yang dok peram dalam kamera lagi T__T

Nanti kalau gambar tu dah masak ranum, boleh lah saya upload.Huhuhu


Majlis bermula 8.30 dalam kertas program.Biasalah nak tunggu orang-orang besau datang, kul 9 lebih gak startnya.Khayra kena datang taska dulu.Nak mekap la hape lah.Pukul 6.45 pagi siap-siap masuk kereta.Cemerlang.Kalau hari-hari macam ni kan bagus Kakak.Tapi dah kena pusing jauh,sebab taska kat MITC, tempat konvo tu Auditorium Masjid Al Azim.Kena patah-patah balik.Sudahnya, papa pergi hantar je.Mama tunggu kat rumah dengan adik-adik yang lain.Karang pukul 8 lebih baru gerak.

 Ada 4 buah Taska Permata Perpaduan yang sama-sama konvo.Setiap taska ada persembahan masing-masing.Bukan nak cakap lah, persembahan dari taska Kakak yang paling dapat tepukan.Lagipun masing-masing comel dengan baju elegan.Girls pakai gaun putih, kasut hitam,eksesori kepala kaler merah & kepak rama-rama.Boys pakai baju kemeja putih, kasut hitam, seluar hitam & bowtie kaler merah.Sesuai untuk jadi dayang-dayang musim orang kawin ni.Haha.Taska lain ada yang tema rock, pop yehyeh, & kostum binatang.

Group Khayra buat 3 persembahan, lagu Guruku Sayang, Chicken Dance & lagu dari ulat jadi kepompong tu ha.Khayra lah yang jadi rama-rama.Haha.Sebelum tu semua anak-anak permata nyanyi lagu Anak Permata ramai-ramai.Setiap kali phabis persembahan selang-seli dengan cabutan bertuah.Kitorang bertuah gak.Dapatlah dapur gas.Sebenarnya saya aim TV LED.Takde rezeki.Itupun dah Alhamdulillah.

Macam konvo betul.Siap dapat bunga lagi.Tapi ralat sket takpat amik gambar Khayra dengan jubah konvo.Kat belakang pentas, teacher dah bukak balik.Tapi takpelah, dalam cover sijil tu dah siap-siap dapat gambar Khayra dengan jubah.Amik gambar seminggu sebelum konvo.

 Teacher dia yang mekapkan.Lagi sepet mata tu bila pakai celak.
 

 Khayra bersama warga pendidik.Yang pegang Imran tu Ketua Pendidik, Teacher Nurul, Teacher Lina, Teacher Sarah & Mummy Kala (pembantu taska).Dah nama konvo kat masjid, kenalah bukak kasut.Haha

Family kecik saya.Kat bawah tu hadiah lucky draw yang kitorang dapat.Dapur gas.Kat belakang tu ada sesi Kursus Kahwin Negeri Melaka.Tempat tu lah saya dan hasben kursus 5 tahun lepas.Mengimbau seh..Alhamdulillah dah 3 dah..haha.

Masa Khayra naik pentas amik scroll, hati ni boleh sebak pulak.Macam tu lah mak-mak kita rasa time anak-anak konvo ye.Ini baru taska, camnelah time diorang amik degree nanti.Fuh!Seperti mak bapak yang lain, saya pun berdoa suatu hari nanti Khayra, Amsyar dan Imran dapat naik ke pentas amik scroll degree masing-masing.Kalau boleh beat mama & papa,dapat yang lebih tinggi lagi.Insyallah,Amiin.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...