Assalamualaikum Dunia, Adik Baby Dah Keluar Dari Perut Mama

Alhamdulillah, saya telah selamat melahirkan adik baby iaitu baby boy pada 23 September 2010, hari Khamis jam 6.53 am seberat 3.0kg.Sekarang ni saya masih berulang-alik ke hospital kerana adik baby ada jaundice. Doktor bagi masa sampai 5 hari untuk memantau darah adik baby. Jap lagi saya nak gerak ke hospital. Mama amat rindukan adik baby. Malam tadi breast bengkak yang teramat sangat. 2 kali bangun nak pam susu.1 x pam = 7oz.Esok kalau takde pape masalah adik baby boleh keluar. Insyallah. Nanti saya upload gambar adik baby ok.

Aktiviti Hari Ini Sempena Menyambut Kedatangan Adik Baby - Rebus dan Sterilized

Oleh kerana saya ada banyak masa menunggu kedatangan adik baby, so aktiviti hari ni ialah merebus dan sterilized semua botol-botol untuk simpanan EBM nanti. Kebanyakan botol-botol ni recycle Kakak Khayra punya.Collect balik semua botol yang boleh guna. Ada gak yang kena reject. Takut time berpantang tak sempat nak bersihkan botol-botol tu.

Setakat ni saya just tambah botol Bumble Bee (yang beli 8 percuma 2 botol tu) je.Yang lain-lain tengok keadaan time berpantang nanti. Ok jom tengok mak buyong wat kerja hari ni. Lokasi adalah rumah mak ayah saya.
Antara barang keperluan untuk aktiviti saya hari ni. Sterilizer Kakak Khayra yang dah lama tak guna sejak tak produce EBM dan botol-botol pelbagai jenama termasuk hadiah dari kawan-kawan. Ini semua Kakaak Khayra yang puunyaa.
Pelbagai kaler tutup botol. Saya suka colorful. Hehe. Ada yang beli online macam Moms Little One. Yang biasa pun banyak gak.
Ini botol Bumble Bee yang cakap tu. Ada 10 botol semuanya. Beli kat Mom's Care kt Jusco Melaka.At least takdelah semua pakai Kakak Khayra punya kaann. 
Encik Sterilizer tengah menjalankan tugasnya. 2 kali trip jugak lah.
Botol-botol yang disaunakan.
Setelah disauna, boleh baring-baring ye.
Yang ni pulak telah terpilih untuk masuk kolam air panas. Menggelegak la korang. Muahaha!

Harapan saya semoga adik baby dapat fully breastfeeding sehingga yang disyariatkan. Saya hanya merancang, dan sentiasa berdoa supaya perjalanan BF saya kali ini dipermudahkan. Insyallah. Amiin..

Pada Kakak Khayra, mama mohon maaf kerana hanya sempat menyusukan Khayra selama 1 tahun 2 bulan. Walaupun begitu, mama tetap akan bagi yang terbaik untuk Kakak ok.


Update : Adik baby masih selesa setelah 3 hari overdue..tak tau bila dia nak keluar.

Mama Masih Menanti Adik Baby


Assalamualaikum kepada rakan-rakan sekalian.

Hari ini dah 2 hari hari saya teroverdue untuk deliver adik baby. Kalau ikut pengiraan 1st klinik kat klinik swasta, saya sepatutnya deliver pada 19 September 2010. Kalau pengiraan kat Klinik Kerajaan yang yang dok check up tiap-tiap bulan, saya dijadualkan deliver pada 20 September 2010. The point is, adik baby masih belum nak keluar lagi.

Semalam konon-konon saya nak menyerah diri kat doktor, ingatkan diorang nak induce ke apa. Tapi doktor bagi masa 7 hari lagi untuk tunggu adik baby keluar. Mak baby ni tak sabar nak tunggu tau. So, kalau adik baby tak keluar lagi, saya ada appointment dengan doktor pada 27 September 2010.Tak taulah apa doktor nak buat nanti.

Buat masa sekarang saya dah bercuti bersalin. Amik 2 minggu awal sebelum deliver. Ingatkan hari tu bersalin time raya. Takpelah, nasib baik rumah mak ayah dekat je. Sekarang ni saya tinggal kat rumah mak, petang kang balik rumah sendiri. Gigih drive lagi tu. Sebab tak rasa pape. Drive pun macam orang yang tak pregnant je lagaknya. Khayra pun tak pegi taska. Angkut dia sekali bawak balik rumah nenek & atuk.

Hasben pulak ingatkan nak teruskan percutian time raya,disebabkan adik baby masih selesa dok dalam belly mama dia, terpaksalah hasben pegi kerja hari ni. Rutin macam biasa, gerak dari rumah pukul 4.30 pagi. Hasben dah inform awal-awal,kalau ada pape berlaku bagitau cepat-cepat. KL-Melaka amik masa dekat 2 jam jugaklah perjalanan.

Tanda-tanda lain, just kepala baby je dah engaged. Tapi pergerakan still aktif. Terima kasih kepada kawan-kawan blogger dan FB yang mendoakan saya. Nanti saya update perkembangan terkini lagi ye.

Wassalam.

Two Days To Go

Masih lagi menghitung hari. EDD 19 September 2010. Hari ni 17 September. Ada lagi ke makanan yang belum saya jamah sebelum deliver?..Muahaha..Baby still berenang-renang dalam perut ni, tanpa memikirkan tarikh akhir nak submit assignment (ada kaitan kah?)

Hari Raya pertama hari tu, perut ada rasa senak sikit. Orang-orang kampung dah risau (sebenarnya family je,bukan sekampung pun).Tengah syok-syok raya,muka jadi merah. Perut sendat. Mak mertua dah risau suruh pegi hospital. Sebenarnya, bukan sakit perut nak beranak. Tapi overdose makan ketupat rendang yang terlampau banyak. Sungguh takut kalau-kalau tak sempat nak makan makanan yang beraneka macam tu.Muka merah sebab dah berpeluh-peluh beraya takde kipas. Hormon mak buyongkan cepat menghasilkan peluh.

Walaupun due nak dekat tapi, barang-barang keperluan nak ke hospital still lom packing lagi. Mana la tau time beraya tu nak terberanak pulak kan. Lepas beraya dan habiskan saki-baki makanan (yang entah kali keberapa untuk hari raya pertama tu), hasben ajak balik rumah. Sila packing barang untuk standby.Wah, rasa dah lengkap dalam bonet kereta dah ada barang nak pegi hospital (perlu ke rasa teruja).Namun setelah 8 Syawal, tanda-tanda untuk adik baby nak keluar belum ada lagi walaupun dah 8 hari packed barang.Malam tadi mimpi dah bersalin. Bangun tidur,perut masih lagi membuyong.Ingatkan adik baby dah ada kat sebelah dah. Ok, mama tunggu adik baby keluar k.

Kakak Khayra semakin menampakkan kekakakannya (buleh saja eja macam tu). Malam-malam nak tidur, Kakak Khayra akan monitor supaya mama dan papa tidur dulu. Sambil berkata "Mama, diaam.Tido" masa tu tengah tepuk-tepuk papa supaya lelap dan lena kerana ditepuk-tepuk. Selalunya menjadi. Ok,sangat perihatin. Part yang paling best, bila Kakak Khayra tanya "Mama, sape wat? Papa ei? Ambooi, aace gi papa ni!" Pok!Papa kena lepuk dengan Khayra.So, sape-sape yang nak Khayra backing, buat-buat muka sedih,pastu nangis olok-olok. Otomatik Khayra akan tanya "Sape wat?" Pasni Khayra akan jaga adik dia baik-baik. Sape-sape yang kacau adik baby kena lepuk dengan Kakak Khayra. T__T

Setakat pukul 5 pm 17 September 2010, masih belum ada tanda-tanda lagi. I'll update soon kalau ada pape perkembangan.

Selamat Hari Raya Aidilfitri 1431H

Salam Lebaran kepada semua kawan-kawan blogger semua. Sudilah kiranya terima e-Kad daripada kami sekeluarga.Mood raya dah sampai nih.Hehehe.

p/s : Gambar body masih slim, raya tahun lepas :)

Designed by P.a.p.a.K.h.a.y.r.a

Dah Lama Tak Cerita Pasal Adik Baby.. Tinggal 2 minggu Untuk Kita Berjumpa

Alhamdulillah, adik baby dah 38 minggu dalam perut. Saya menghitung hari je sekarang ni. Tapi kalau ikutkan time Kakak Khayra dulu, saya deliver awal 5 hari je dari EDD sebenar. Bermakna minggu ke 39 Khayra dah keluar.Buat masa sekarang, adik baby still bergerak aktif. Senak perut saya time adik baby tekan ke ari-ari. Aduhai. Banyak lagi ruang dia nak berenang-renang. Senget-senget perut ni.

Tanda-tanda untuk adik baby nak jumpa mama & papa belum ada lagi. Ye lah, hari-hari mama dia dok doa adik baby nanti biarlah keluar lepas 2-3 hari raya. Mama nak melantak makan best-best dulu.Hee.Tak senonoh je.Agaknya sebagai anak yang baik, adik baby seronok duduk dalam perut mama sambil bermain bola. Tendang sana. Tendang sini. Kalau kuat sangat tendangan tu, mesti gol agaknya. Mama dia merepek le ni.

Sejak minggu ke 35, adik baby ni suka mengeras kat tepi kanan perut saya.Risau gak kalau-kalau songsang ke. Alhamdulillah, doktor cakap tu perkara normal. Selagi kepala tak turun,kedudukan macam tu still ok. Tapi kalau kepala dah turun, tapi still menyenget je, ada masalah la tu. Hopefully adik baby ok.Berat badan time 2nd pregnancy ni takdelah naik mendadak. Setelah 38 minggu, berat saya naik 13kg dari berat asal. Compare masa pregnantkan Khayra, berat saya naik 21kg tau time nak deliver tu. Pergh!!Memang betul membuyong. Kaki dah mcam kaki anak gajah. Bengkak tak hingat. Tapi sekarang ni, baru nak start bengkak.Sikit je la.Patutlah orang kata, setiap kali mengandung,lain-lain situasi kita dapat.

Barang-barang baby semua setel. Sebab boleh recycle kakak punya. Hohoho.Tapi takdelah banyak. Baju-baju ada jugak yang beli lain. Ye la takkan nak pakai kaler pink plak.Macam bath tub, net nyamuk, baby car seat, barut still in good condition. Tak payah beli lain. Cuma saya punya set confinement lom beli lagi. Tengah dok usha Set NR atau Leesa Formula. Dulu time Khayra saya pakai jamu time mak saya guna dulu.Betul-betul old skool da.Apa ntah nama dia. Air Manchur tak silap.Layan je.Bengkung pulak guna kain skeping yang panjang berjela-jela tu. Jenuh nak pusing. Kalau hasben yang ikatkan, memang sesak nafas nih.Agak-agaklah dia punya kekuatan lelaki. Terik kemain.

Setiap kali solat, saya memohon kepada Allah supaya dipermudahkan bersalin. Tragedi time Khayra tu masih saya ingat lagi. Dok labour room dari pukul 11 pagi sampai pukul 10 malam. Macam saya ceritakan kat entry saya bersalinkan Khayra ni. Selain pada itu, saya mohon supaya dipermudahkan perjalan BF saya nanti. Saya harap dapat breastfeeding 2nd baby ni sampai 2 years. Khayra sempat fully 1 tahun 2 bulan je,disebabkan pregnant lagi. Tapi bukan dia tak nenen langsung. Malam-malam nak tido still cari B saya ni. Tak taulah esok bergaduh dengan adik. Buat tendem nursing la nampaknya. Hee.

Kalau tiba-tiba ada tanda baby nak keluar, saya akan inform k. Alhamdulillah, sepanjang Ramadhan ni saya berpuasa penuh ^__^

Kakak Taiya

Khayra : Ni kakak Taiya
Mama : Ni siapa?
Khayra : Kakaak Taiiyaa!

Khayra dah feeling kakak. Dua hari lepas dia cakap "Kakak Taiya". Memula pening gak apa dia cakap, sebab selalunya Khayra bahasa diri dia Aya.Contoh "Ni Aya nyee" - Ni Khayra punya.

Skang ni dah tukar jadi Kakak Taiya. Agaknya susah nak sebut huruf lepas K,terus jadi huruf T (Taiya).Hee. Dulu kalau tanya pasal adik,mesti Khayra tarik muncung. Dia fikir dia lah adik. Sekarang dah ok dah. Siap agah adik dalam perut lagi. Kelakar pulak tengok. Haha. Lega mama sayang.

Dah nampak dah Khayra akan jadi seorang kakak yang baik. Insyallah. Amiin.
Kakak Khayra yang nak pegi taska. Bersemangat waja!

Kakak Khayra yang tak sabar balik dari taska. Melengas badan tu, baru pas lompat-lompat.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...