Lawatan Cik Kiah Ke Zoo Melaka

Entry ni dah taip semalam. Tapi hari ni baru nak publish. Sebab semalam upload gambar punyalah lama. So, layan je lah ayat untuk hari SELASA semalam. Anggaplah hari ni hari Selasa, walaupun dah hari Rabu.Peace :)

Hai semua...adoii, ngantuknya pergi kerja hari ni. Rasa nak sambung cuti lagi je. Khayra pagi tadi ngigau "Mamaa, nak,pergi Tesco..mamaa nak pergi Tesco.." Mata tu pejam lagi.Start hari Jumaat hari tu saya dah cuti. Sebab hari Sabtu ada kenduri Aqiqah anak buah kat rumah emak. So, kenalah tolong mana yang patut.

Hari Sabtu kenduri, hari Ahad ada Birthday Party Zulaikha (budak yang diqeqahkan tu), hari Isnin pergi Zoo.Waa, sangat beharga cuti this time.Nak citer pergi Zoo Melaka dulu.Entry bergambar je lah ye. Penat nak menaip.

Jom masuk Zoo Melaka. tiket RM7.00 untuk dewasa. Kanak-kanak tak tau lak berapa harga tiket, sebab Khayra & Khair masih lagi free. Pergi dah dekat pukul 4.00 petang. Ada lagi 2 jam nak tutup. Yang sedeynya, sampai je kat Zoo, hujan gerimis pun start. T_T

Khayra yang berani-berani takut tengok badak Afrika. Masa ni elok je berjalan. Khair kena dukung sebab tak nampak binatang kalau duduk dalam stroller.

Badak tengah sondol kayu.

Duluu kann, masa ai sekolah rendah, budak-budak lelaki ejek ai giraffe..Teruk kan..Mentang-mentang diorang tak berapa nak tinggi masa kecik-kecik dulu..Hahaha.

Hujan gerimis. Macam sweet je laki ai duduk sambil pakai payung. Dua Hero Saya.
 
Tak larat nak memanjat ke giraffe tu. Adik dgn papa je pergi dekat-dekat. Kakak rilek kat dalam stroller.
 
Monyet ni bukan haiwan dalam zoo. Tapi haiwan menumpang. Nasib baik tak kacau orang.
 
Ape ntah binatang ni. Tak pasti keturunan monyet ke beruang. Pakai snap je gambar ni.
 
Kakak Khayra yang tak heran nak tengok bianatang pun. Dia lebih heran tengok belon gas Angry Bird & Dak Ipin tu.Boleh pulak nak masuk Zoo ada jual belon. Kakak melalak nak jugak belon, kalau tak menangis la sampai lebam. Geram tul. Nasib baik adik yang excited tengok binatang-binatang tu.

Macam lembu, tapi ada tanduk panjang.
 
Adik Khair yang sentiasa ceria tengok binatang.
 
Harimau Zoo la katakan. Rilek je kat dahan. Nama pun harimau dahan.
 
Tengok rimau dekat-dekat. Bilik ni khas untuk yang nak amik gambar. Jelas sket. Khayra still dalam stroller. Takuut.
 
Adik tak takuut pun. Elok je lari-lari kat dalam tu.

Biodata untuk sesapa nak berkenalan.

Inilah Harimau Malaya kita. Kerek je bila jalan. Walaupun tok rimau ni kalah hari tu, tapi saya tetap sokong kat diorang. Hidup Harimau Malaya!

Nice pic. Tak ingat sape yang shoot antara saya atau hasben. Tapi kalau gambar yang cantik selalu saya yang shoot.Bukan perasan, tapi betul lah.Hehehehe.

Mama, Adik Khair dan Harimau Malaya.
 
Masa ni adik lelaki saya pun pergi zoo jugak. Supposed kitorang pergi sama-sama.Lepas tu dia nak balik Klang. Tapi disebabkan kitorang sampai dulu, diorang terus nak cantas naik tren. Tak aci.Mak saya dengan adik perempuan saya pun ada.
 
Masa Dak Zul amik gambar ni, saya rasa macam kitorang pulak bahan yang dipamer dalam zoo.Adoi semua yang dalam tren tu tengok sama. Mestilah nak lambai babai kan. Glamer sekejap. Tapi pastu terus terpikir...wei aku ni orang la..hahahahaha.
 
Lepas babai tu, Kakak yang dah nampak nenek tadi, terus nak ikut.Haruu. Adik pun nak ikut jugak. Kena pujuk lebih kurang, pastu sumbatkan Adik sama-sama dalam stroller dengan Kakak. Tahan lasak jugak stroller ni.
 
Alaa, kat depan tu jumpa balik family saya. Rupanya tren tu brenti 15 minit. Bagi penumpang jalan-jalan kat sekitar situ. Saya dengan anak adik saya. Zulaikha Nur Damia, hari tu 28 Nov. 2011, hari jadi pertama Zulaikha. Budak debab tu yang lagi besar dari Dak Khair Amsyar.
Tengoklah cuaca tu. Macam dah nak dekat Maghrib. Gelap je. Tak seronok jalan dalam hujan ni. Makin letih jadinya.
 
Abang Ipar, Adik Ipar, Biras. Masing-masing bukan adik-beradik.

Pastu kitorang terus jalan lagi. Family saya nak naik tren balik. Tak aci. Masuk ke Taman Burung pulak.
 
Sekali lagi diroang lambai dalam tren. Dan sekali lagi terglamer sekejap.Ceh!
 

Masa ni pergi tengok kura-kura besau. Kakak cukup takut. Bukannya kura-kura tu terlepas pun, kat dalam sangkar tu ha.Kura-kura tu agaknya kecik ati, terus menyimpang ke tempat lain. Sori ye incik kekura.

Loving couple.
 
Yieeha! Dah nampak jalan keluar. Tak larat mak nak menonggek-nonggek naik bukit tu. Dengan bawak payung lagi, tolak stroller lagi. Walaupun tugas saya hanya tukang bawak payung, tapi hasben tak puas hati sebab payung asik kena mata dia je. Sape suruh tinggi sangat.Last-last dia bawak semua. Heeee.
Sayup-sayup kat situ dah nampak Kakak terlentok. Patutlah senyap je. Dah tido rupanya.Dalam mendung-mendung macam tu best tido.
Kesian Kakak ngantuk. Dah selesa pada tadi duduk stroller patutlah tertidur. Adik still mantain tak meragam.Thanks tu Angry Bird dan Dak Ipin sebab temankan Adik.
4 ekor burung Kakak Tua sebagai urusetia jemputan. Dia cakap terima kasih, datang lagi.Kat tepi tu ada laluan keluar.Hehe, gurau je. Burung tu tak pandai cakap puun.

Masa keluar ni pukul 5.45 ptg. Zoo tutup pukul 6.00 ptg. Patutlah kedai-kedai makan dah nak tutup. Hujan pulak tu. Alhamdulillah syukur dapat jalan keluar. Hehehe.
Amik gambar depan Zoo Melaka. Baru perasan takde gambar saya dengan hasben. Masa jumpa adik-beradik tadi tak terfikir suruh amikkan gambar.Adoi. Adik masih setia dengan belon gas dia.

Kalau tak disebabkan hujan, mesti trip ni seronok sket. Penat nak bawak payung, cari tempat berteduh pastu jalan balik. Banyak berhenti-henti.Ok next time kita pergi tempat-tempat lain pulak ok. Kat Melaka ni banyaaak tempat best-best. Saya yang duduk Melaka ni pun tak habis melawat lagi. Chow!

Lunch Tadi Orang Belanja

Alhamdulillah, kenyang makan lunch tadi. Lunch tadi ditaja oleh Kelab Office. Sebab meraikan pertukaran staff ke Bahagian lain. Semalam Datuk boss suruh order makan dah nak dekat pukul 5 lebey. Tak sempat nak order dekat mana-mana katerer.Sudahnya budak-budak office ni request "Kita makan kat hotel je la kak".

Oklah, dah lama tak buat makan-makan kat luar, kita ikutkan ajelah. Disebabkan dah lama tak melantak banyak-banyak (buruk tul perangai), saya tak sempat nak amik gambar apa yang saya makan lunch tadi.Dah setel makan, baru teringat.

 Ni jelah yang sempat snap.Daging panggang campur kerabu mangga. Lauk ulangan. Sebab sedap makan dengan nasi tadi, saya amik lagi sepiring untuk kudapan. Licin nok.

 Lawan dengan kordial mangga sejuk.Pergh!!

 Ahli kariah melantak. Mentang-mentang tak duduk semeja dengan Datuk Boss, melantak je kerja korang. Termasuklah ai. Nasib baik budak waiter tu dah angkat pinggan-pinggan kosong. Kalau tak dah jadi bahan bukti dah.

 Nasiblah korang Datuk Boss pilih duduk semeja. Sambil makan, sambil dengar citer. Boss saya ni memang suka bercerita. Budak meja sebelah dah berapa kali bangun-duduk pergi amik makanan.

Kejadian berlaku kat Kings Hotel. Disebabkan Datuk Boss dah biasa kat situ, dapatlah diskaun. Dari 11 orang yang makan, hotel tu kira 9 orang je makan. Yang 2 orang tu dapat free. Harga memang murah, RM17.00 nett. Murahkan.Alhamdulillah.

Balik ofis, semua dah menyandar.Mata pun kuyu.Tak sabar nak balik petang ni, esok saya dah start cuti.Yiieehaaa!!

Thoughtful Thursday #3 - Think

WordLess Wednesday - Papa ku Pulang Dari Kota

Dua beradik yang berebut nak dukung bila papa balik kerja. Ini baru 2, kalau 3?!

Analisa Kekalahan Indonesia Oleh Warga Indonesia Sendiri

Hari ni nak share satu artikel dari Indonesia analisa kekalahan diorang masa final game bola kat Sukan Sea Jakarta - Palembang. Artikel ni betul-betul ikhlas menyatakan isi hati penulis. Saya memang setuju 150%.


Sumber : Olahraga Kampasiana

Sepulang dari kantor kemarin, saya menyaksikan suatu fenomena yang luar biasa, trotoar-trotoar jalan penuh oleh kenderaan bermotor yang diparkir. Si empunya motor asyik nglesot di lesehan pinggir jalan yang dipasang layar tancap. Cafe-cafe penuh dan jalanan lenggang, Garuda Muda akan melawan Harimau Malaya. Petandingan sarat emosi, dendam kesumat dan kebencian. Teriakan-teriakan Malingsia dan Ganyang Malaysia bergema. Warna merah mendominasi pandangan mata, di udara sangat terasa hawa keoptimisan bercampur kebencian pada negeri Jiran. Inilah final impian dimana mayoritas masyarakat Indonesia sangat ingin melihat pasukan Garuda Muda menjungkalkan Harimau Malaya.


Pertandingan pun berlangsung, decak kagum bergumam melihat kecepatan para pemain Garuda Muda khususnya para pemain-pemain dari Pulau Papua. Dan gol cepat pun terjadi, suasana menjadi riuh rendah, teriakan gol bergaung, rasa puas merasuk ke jiwa penonton. Lalu penantian gol kedua pun bergelora, detik demi detik, menit demi menit tapi gol kedua yang ditunggu tak kunjung datang, malah pasukan Harimau Malaya mampu menyamakan kedudukan. Serangan dari tuan rumah tak berhenti, umpatan dan cacian silih berganti menemani pertandingan.


Wasit, hakim garis, pemain, pelatih lawan tak lepas dari hinaan dan umpatan. Hingga beberapa gol yang diciptakan tak mendapat pengesahan makin tinggi tensi permainan main gemes penonton. Petandingan normal berakhir, perpanjangan waktu, dan akhirnya adu Tos-tos an dilakukan. Disinilah mental diuji dan Garuda Muda terbukti belum mampu menunjukkan mental juara. Malaysia pulang ke kandang mereka dengan kepala tegak, kalungan medali Sea Games yang dirindui oleh warga Indonesia selama 20 tahun dibawa ke Kuala Lumpur.


Ok, part bawah ni best. Salute dengan penulis ini yang tak berat sebelah memihak sesiapa.


Ada apa sebenarnya? Kenapa Indonesia selalu kalah dengan Malaysia di partai puncak? Banyak yang beranalisis tentang masalah teknis seperti teknik, team work, mental dan lain-lain. Tapi saya mencoba menganalisis dengan cara lain. Kenapa Indonesia tidak bisa mengalahkan Malaysia di GBK? Jawabannya adalah karena motivasi Indonesia untuk menang adalah motivasi kebencian dan dendam. Seperti diketahui benci dan dendam adalah dua energi yang sangat NEGATIF. Maka begitu berkumpul di stadion yang penuh dengan aura kebencian dan dendam energi negatif itu terakumulasi besar sekali. Dan percaya atau tidak energi negatif itu akan menular ke dalam lapangan.


Dan permainan pun kacau sekali, ditambah seluruh stadion yang menyumpah serapah negara lawan. Maka doa yang didasari oleh energi negatif tidak akan sampai dan diterima oleh Tuhan. Justru doa penonton Malaysia yang datang ke GBK dikabulkan. Kenapa? Karena mereka termasuk orang-orang yang teraniaya, sebagai tamu mereka bukannya dihormati tetapi malah disumpah-serapah. Padahal mereka belum tentu salah, maka saat mereka berdoa meminta kemenangan, dengan cepat Tuhan mengabulkan. Doa orang-orang teraniaya lebih makbul.


Oleh karena itu, marilah kita luruskan niat, saat pertandingan olahraga tidak perlu membawa kepentingan politik dan membawa kebencian di lapangan. Bertandinglah untuk menghibur, untuk mencapai prestasi karena ingin mengharumkan nama bangsa tanpa menginjak martabat bangsa lain. bukankah seorang pemenang sejati itu adalah mereka yang "Menang tanpa kesombongan dan kalah tanpa banyak alasan".


TAMAT

Kawan-kawan faham bahasa Indonesia tu kan? Memang banyak kebenarannya. Saya dah mention dalam entry hari tu, setiap perbuatan yang tak baik pasti dibalas oleh Allah.Emo pulak makcik ni. Hahahaha. Hari ni makcik jadi pengulas sukan fuulak. Oklah sekadar berkongsi idea dan artikel.

Sedapnya Tido..ZZzzZZ

Masih lagi mengantuk...

Pukul 12.30 tgh td, terus cari bantal lepak kat tempat solat. Dah lepak dah tentunya tertidur. Budak-budak yang makan kat pantry pun saya tak hiraukan. Ngantuk punya pasal. Sorgaaa.. Kul 1.15 pm bangun sebab nak pergi taska.

Kenapa mengantuk?
Ini bola punya pasal. Lepas tengok orang bagi hadiah baru terkebil-kebil 3 beranak cari mood tidur.Dak kecik kul 10.30 mlm dah tido.

Kenapa orang lain tengok bola tapi tak mengantuk pun?
Sebab jadual tidur saya pukul 10.00 pm dah peluk bantal. Dah laki kiter keluar kerja kul 5.00 am so, bini dia pun kena ikut bangun pagi sama la.Pastu nak sidai baju lagi. Lepas subuh baru tidur balik.

Masih lagi mengantuk ke?
Lagi masih. Sebab boss takde..hehehehehe..

p/s: Malam tadi saya takut nak tengok bola. Dok dapur dengar suara TV je. Tapi orang rumah belakang sorak kuat sangat. Berdebar-debar teman. Diorang pakai TV kabel biasa, so kalau gol, diorang sorak dulu. Pape pun Syabas Young Tiger!! Nilai-nilai murni di sini, jangan maki-hamun orang, nanti Allah balas. Hahahahaha!!!!

Cara Ekstrem Untuk Kurus. Amaran! Sangat Berisiko.

Waktu zaman UiTM dulu, saya pernah berdiet sampai turun 5kg dalam tempoh sebulan. Waktu tu cuti sem 3 bulan. Puncanya, sebab kawan saya suruh saya jadi pengapit dia. Kenapa haku yang over sampai nak berdiet? Lorat kan.

Kalau dok rumah, kerjanya tidur je la. Sanggup tahan lapar semata-mata nak kurus. Kalau lapar, tidur. Makan lauk je. Nasi tak makan. Pastu buat aerobik sorang-sorang. Memang berkesan habis. Sampai naik cuti sem member-member terkejut sebab badan dah macam badan budak Form 3. Ada ka patut?

Sumber: Kosmo


XIAMEN – Ramai mahasiswi di China sanggup menelan telur cacing gelang supaya mereka kelihatan langsing ketika sesi temuduga, lapor sebuah akhbar semalam. Tindakan ekstrem itu dilakukan berikutan kesukaran untuk mendapatkan pekerjaan bagi golongan wanita di bandar raya ini, wilayah Fujian, tenggara China.

Telur-telur itu menetas di dalam perut dengan cacing-cacing gelang memakan zat makanan di dalam perut sekali gus menjadikan mereka kurus tanpa senaman atau diet. Namun, pakar-pakar kesihatan memberi amaran cara tersebut boleh memudaratkan kesihatan.

Di China, wanita yang langsing memiliki lebih peluang untuk mendapatkan pekerjaan terutamanya di bandar-bandar besar di negara itu. – Agensi

Sanggupkah anda? Eeeiiiiiwww, saya tak sanggup!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...