Susah Betul Kalau Memilih Makan ni

Drama Sebabak

Papa : Khayra makan sup ni..sedaaap..
Khayra : Kaiya tanak la papa..kaiya tanak cop (sup)..
Papa : Ni papa tiupkan ni..fuhhh..fuhhh..fuhhh..
Khayra : Kaiya nak makan niii.. (sambil cucuk-cucuk kentang)

Zuup!..Encik Kentang yang telah dicucuk oleh Cik Khayra telah selamat mendarat di bawah meja.

Sekian

Anak Dara Mama Dah Besar - Happy Birthday Sayang!

 
Alhamdulillah. Hari ni 19 Disember 2010, saya genap dua tahun bergelar mama. Hari ni hari lahir my precious Khayra Nur Rania bt. Khairul Nizam.Tanpa Khayra tak mungkin saya dapat title mama.Tak sangka dah dua tahun saya berkenalan dengan Khayra, dulu dia kecik je.Sekarang ni Khayra dah jadi kakak. Kakak Kaiya.

Dulu masa mula-mula saya tahu yang saya prengnant lepas sebulan nikah, hati ni berharap biarlah yang keluar nanti baby boy.Entah la,mungkin kerana lelaki adalah ketua, so saya fikir lelaki kena keluar dulu. Lepas 5 bulan pregnant, saya dapat tahu yang dalam perut ni adalah girl. Emm,takpelah.Saya pun takdelah frust sangat.Bermula lah misi mencari barang-barang gegirl.

Setelah 39 minggu, akhirnya my 1st baby girl keluar. Alhamdulillah. Saya dan hasben sepakat nama Khayra Nur Rania.Saya berniat nak bagi Khayra fully breastfeeding sampai 2 tahun. Setelah setahun, Allah memberi saya rezeki lagi apabila pregnant adik Khayra. Tapi saya dapat fully bfeed sampai 1 tahun 2 bulan je. Lepas tu saya mula campur susu formula sebab production susu merudum.Sepanjang saya pregnant, Khayra tak sabar tunggu adik keluar. Khair Amsyar dilahirkan masa umur Khayra 1 tahun 9 bulan.

Khayra ringan tulang. Tadi baru je dia tolong saya kemas lepas makan. "Kaiya tolong mama tau" Aduhai, tersentuh naluri keibuan saya."Papa, Kaiya tolong mama.." Kena ek jugak dengan papa dia, sambil bawak plastik berisi polisterin dan suratkhabar ke dapur. Sebelum tu dia dah siap-siap angkat jug dah. Mau pecah jugak jug tu wahai anak.Jaga adik pun pandai. Tanpa disuruh bila adik dia menangis, Khayra akan baca selawat yang dia dengar kat kenduri-kenduri. Sambil cakap "Dek, sape wat dek?" "Ala shayang-shayang". Sejuk hati saya dengar macam tu. Khayra dah boleh harap dah walaupun masa tu usia baru nak masuk 2 tahun.  

Sekarang ni, saya begitu bersyukur kerana dikurniakan anak perempuan dulu. Kalau kenangkan balik dulu saya mengharapkan anak lelaki sebagai anak pertama, saya patut merasa malu. Allah memberi rezeki setiap hambanya penuh tersirat dan berbeza-beza. Kita tak tau apa perancangan Allah kepada kita. Yang penting, kita harus menjaga rezeki yang diberi sebaik mungkin.

Buat anak mama Khayra Nur Rania, mama harap Khayra membesar sebagai anak yang bijak, sihat, mendengar kata mama dan papa, rajin, penyayang, pandai jaga adik, cerdik, comel dan solehah. Mama menghalalkan setiap titis susu mama yang Khayra minum. Walaupun mama hanya fully breastfeed Khayra 1 tahun 2 bulan, mama harap mama dapat tebus balik bila adik Khair Amsyar keluar.Sampai sekarang walaupun mama dah niat nak bagi susu sampai Khayra 2 tahun, tapi mama tak sanggup nak pisahkan susu dengan Khayra. Sebab Khayra pandai amik hati mama bila Khayra mintak susu. Khayra automatik baca doa makan bila menyusu...

Happy 2nd Birthday Sayang....

My precious
My heart

Klip Video yang sempat mama rakam. Mata tu sebenarnya tengah tengok TV. Nama pun budak-budak kan.

My Hero


Jejaka yang kontrol macho bila amik gambar.

Owh!Sangat segar apabila dah mandi ni.Pastu kena timang-timang sket.Sungguh syok jadi budak baby nih.

Dah Macam Cyber Cafe Pulak. Sejam RM2 je.

Hari tu saya ada sikit bising pasal Khayra kongker laptop. Asik suruh bukak Pororo, Upin&Ipin, Video klip kanak-kanak, bla bla bla kat YouTube.Sekarang masalah dah selesai.

Dah ada dua bijik. Satu bukak FB, satu bukak YouTube.Dah, mama jangan dok berebut dengan Khayra tau.

Tapi kena rebut dengan papa T_T

* Mama kena sedar diri, itu-itu laptop papa yang puunyaaa.Huhuhuhuhu.

Bawak Gunting, Pen dan Masking Tape ke Opis

Tujuannya adalah untuk marking EBM.

Ye puan-puan, bahan-bahannya ialah :
1 x gunting kertas,
1 x permanent marker pen,
1 x masking tape

 Sila gunting masking tape elok-elok. Jangan koyak macam tu je. Tak cantik. Comot.Lepastu tampal bahagian yang digunting ke tempat yang rata. Catatkan nama, tarikh, hari dan masa setelah selesai mengepam.
 Tampal catatan tu ke botol / plastik yang mengandungi EBM dengan betul. Jangan salah tampal pulak.
Dah boleh masuk dalam cooler bag ye puan-puan.Jangan tinggalkan kat atas lantai macam gambar di atas. Itu hanya untuk gambar hiasan saje. Jangan lurus sangat tau.

Sekian saja aktiviti saya hari ni. Dadaaa

Ragam Anak-anak Saya

Khayra Nur Rania dan Khair Amsyar

Sampai merah pipi adik tu Khayra kerjakan. Adik cool je, ek ek sikit pastu sambung senyum.

Kak Kaiya dan Mat Senyum

Khayra minum susu Isomil Plus. Kadang-kadang je. Sekarang ni sebulan sekali baru habis satu tin. Dulu seminggu sekali kena beli Isomil tu. Masa time pregnant hari tu, Khayra banyak minum Isomil dari menyusu dengan saya. Maybe production merudum, Khayra pun takdelah mintak-mintak sangat. Sekarang ni sejak dah bersalinkan Khair, alhamdulillah production mencurah-curah. Apalagas, Khayra tumpang sekaki ler. Minum susu Isomil hanya nak pegi taska waktu pagi je. Pastu minum susu saya sepenuhnya. Saya berkira-kira nak stopkan Khayra menyusu sampai 2 tahun je.Ok ke? Kadang-kadang macam tak sampai hati.Huhu.Tengok la macam mana nanti. 

Saya Emak Yang Ada Anak Dua

Update blog versi pantas.

Sayang sangat kat Kakak dan Adik.Sedar tak sedar dah anak dua dak Ana ni. Hehe. Alhamdulillah.

Khayra tak lama lagi nak masuk 2 tahun. 19 Disember ni.Sangat sayang kat adik. "Nape dek?"itulah ayat dia kalau dengar Khair berbunyi. "Mama, buat ei.Ace agi mama tuh buat adik pacal" (Biasa lagi mama tu buat adik Amsyar). Masih menyusu dengan mama.Dengan bahasa mudah, menyusu badan. Pantang tengok adik susu, dia pun nak jugak. "Nak cucu (susu) mama.Huwaa" kalau bad mood "Adik tepilah..Kaiya nak cucu ni..tepi!"Sambil tolak kepala adik Khair yang tengah menyusu T_T

Khair Amsyar nak masuk 3 bulan. Sangat peramah. Suka berborak dengan mama. Dan pantang kalau yang ajak berborak tu pompuan, lagi rancak mulut dia berbunyik. -_- Time saya kerja, Khair dok rumah pengasuh yang sebaris dengan rumah saya. Khayra pulak masih dok Taska. Sebetulnya saya nak Khair dok Taska jugak,senang saya hantar dua-dua sekali. Tapi Taska penuh. Kena tunggu bulan Januari atau Feb nanti. Takpelah, time tu Khair dah besar sikit.

Tak sabar nak balik rumah ni. Sambil drive balik rumah dengan Khayra, kita boleh nyanyi Bulong Kakak Tua, Nobadi nobadi batcu, Nenek-nenek si kokok tige dan perut oh perut kenape engkau sakit, cammane aku tak sakit,makaan naacik lemak,makaan nacik lemak <--- semua tu adalah versi Kakak Kaiya.

Sepupu Baru Khayra dan Khair - Zulaikha Nur Damia


Hai semua. Saya adalah sepupu Kakak Khayra dan Abang Khair. Saya baruu je dilahirkan pada 28 November 2010 hari Ahad. Berat saya 3.67kg masa ibu saya lahirkan.

Inilah anak buah saya yang pertama. Kalau belah hasben, saya dah ada 2 orang anak buah. Tapi yang ni anak adik lelaki saya. Terujanya saya! Adik-beradik saya yang lain dah merasa ada anak buah since dapat Khayra dan Khair hari tu. Saya pulak, inilah kali pertama merasa dapat anak buah dari adik-beradik sendiri. 

Nama anak buah saya ialah Zulaikha Nur Damia. Saya nak semua anak buah dan anak-anak perempuan saya nanti ada nama Nur kat middle. Macam nama Khayra Nur Rania. Seronok. Barulah ada identiti.Cewah!Tapi nama dia tu bukan saya yang memandai suruh letak Nur tau. Ibu dia yang letak macam tu.

Setelah melalui saat-saat keguguran seperti saya ceritakan kat entry ni, akhirnya adik saya Zul dan wife dia Liza selamat menyambut orang baru yang comel.Tahniah Dek!

Mana Aci Khayra Kongker Semua.Huhuhu.

Rasanya dah lama saya tak ngadap lappy kat rumah. Memanglah saya dah busy dengan Khair Amsyar sekarang ni. Tapi alasan lain ialah, Khayra yang kongker. Huh!

Sampai je rumah bila balik dari taska "Mama,nak pololo-lolo (Pororo)". Saya ada la dari tadi dah fikir nak layan tenet koman-koman FB, nak gak update blog.Emm,sori la. Khayra kalau dah duduk depan lappy akan sambung Pororo, Upin&Ipin, Klip video Burung Kakak Tua, Nenek2 si Bongkok Tiga kadang-kadang video klip Baby dari Justin Bieber pun dia dok tengok ulang-ulang. Semua tu dah di favoritekan dalam akaun YouTube dia tu. Sekarang ni video klip The Lucky Laki anak Ahmad Dhani tu. Kemain lagi ngadap..mentang-mentang tu semua abang-abang..

Kitorang ada gak favoritekan video klip Alif Baa Taa. Kejap je dia layan. Dapat hafal sampai Kho, pastu malas dah nak tengok. Dia nak gak layan Burung Kaka Tua. Dah hafal sampai boleh nyanyi kat pentas dah. Maklum la,anak dara tu tak pelat. Lancar je nyanyi. Doa makan dah hafal,tapi kadang-kadang ikut sedap mulut dia je.

Macam Pororo tu bukannya takde kat Playhouse Disney, tapi Khayra nak gak suruh bukak kat YouTube. TV ada Pororo, lappy pun Pororo. Tak aci betul,semua Khayra bolot.Huhuhuhu.

Kusyuk bangat. Tak sedar mama datang. Waktu baru pukul 7.30 pagi hari Sabtu. Bangun tidur terus suruh on lappy.Aduhai.
  

Pororo and the gang. Proro, Poby and Croc.
 

Favorite dia Proro Song kat YouTube. Pororo, Edy, Croc and Khayra

Budak Cukur Bantal

Rambut adik Khair lebat masa lahir. Lepas tu naik ruam kat belakang telinga dan sekitar dahi. Lebih kurang usia Khair 3 minggu, kitorang decided yang kepala Khair harus dibotakkan. Lepas dah botak licin, rambut Khair dah start tumbuh. Sekarang ni nampak hensem sikit. Tapi yang tak bestnya kat area belakang kepala dah start cukur bantal daa.

Apa tu cukur bantal. Setahu saya la ye, cukur bantal tu ialah rambut baby yang gugur kat belakang kepala. Selalunya kat area kepala baby yang mengadap bantal.Mula-mula sikit je, skang ni dah nampak botak besar kat belakang kepala dia. Yang cantik tu, cukur bantal Khair elok je keliling kepala dia. Macam trim sendiri pulak.Tak tau la sampai bila rambut dia nak terus gugur.

Pandangan belakang. Keliling beb

Yang Khair tunjuk kat jari dia tu botak banyak sikit

Alahai budak cukur bantal ni

Khayra dan Khair. Kakak yang lima minit sekali cium adik dia

Breastpump Situ Breastpump Sini

Sana-sini mak-mak sekarang ramai yang dah guna benda alah kat bawah ni. Ala benda yang boleh pump susu tu. Memang canggih. Sambil bawak keta pun boleh pump susu tau,dua-dua belah pulak tu. Jimat masa dan tenaga.Nama dia Medela Freestyle. Semua ini kerana komitmen untuk bagi yang terbaik untuk anak-anak yang minum susu ibu.Walaupun harga dia mahal, kerana sayangkan anak, tutup mata sebelah beli jugak. Saya takde freestyle ni. Tak mampu. Tapi memang itulah impian saya. Kalau dapat,alangkah bestnya. Senang nak mengepam.Tak dapat saya bayangkan kalau saya pump susu guna contoh kat atas. Hehehe.

 
Tapi bukanlah yang beli breastpump murah-murah tu tak sayangkan anak.Lagi-lagi yang guna manual je.Memang menjerihkan. Oleh kerana tu, memang saya salute mak-mak yang guna manual dan dapat stok EBM yang cukup untuk anak.Dulu saya pun guna manual.Mula-mula breastpump manual macam hon kereta tu,warna merah.Kihkih. Second, upgrade ke Manual Pureen. Pastu tukar lagi ke Manual Anakku.Alhamdulillah tanpa breastpump2 tersebut, memang saya tak dapat nak kumpul EBM untuk Khayra dulu.

Masa dua minggu lepas bersalinkan Khair Amsyar saya dapat benda kat bawah ni. Posmen yang hantarkan. Nama dia Medela Swing Breastpump.Kalau dulu saya guna breastpump manual, alhamdulillah dah di upgrade yang mudah sikit.

 
Swing ni saya beli kat blog Kak Engku, bukan Kak Engku Raja Azura ye. Kak Engku ni jual secara ansuran. Yang bestnya kita boleh tawar menawar dengan dia. Alhamdulillah Kak Engku bagi harga yang berpatutan. Pastu kalau nak ansuran, tak kisah berapa bulan atau berapa RM yang kita boleh bayar. Asalkan habis bayar baru Kak Engku poskan barang tu. Saya target dalam lima kali bayar. Mula-mula bayar seratus lebih pada bulan pertama.Next month saya dah bersalin pulak, Khair Amsyar pulak duduk dalam wad nurseri.Memang jadi bengkak susu. Tangan saya dari dari pergelangan tangan ke siku memang bisa sebab terpaksa perah manual. Almaklum baru 2 hari bersalin. Badan lemah lagi.So, hasben dengan baik hati dan kesian tengok tangan saya bisa-bisa,bagi duit suruh saya setelkan beli Swing cepat. Dah dapat Swing ni saya suukaa sangat.Thanks papa.

Time saya beli dengan Kak Engku, dia still jual breastpump auto dan manual. Cuma sekarang je dia tak jual yang auto lagi, sebab supplier dah naikkan harga. Bagi Kak Engku, dia nak menolong orang-orang macam kita beli breastpump yang mampu milik. Tapi disebabkan dah naik harga, dia tak jual lagi.Yang ada cuma breastpump manual.Tapi bukan tu je Kak Engku jual, selain tu set bersalin pun ada. Yang penting kos penghantaran pos adalah PERCUMA! Saya rasa macam beli terus kat dia je sebab tak keluar modal duit shipping. Heee. Saya promote blog Kak Engku ni pun sebab saya puas hati dengan cara Kak Engku layan pelanggan (yang penting dapat tawar..hehehe).

Hari Isnin depan (15 November) saya dah start keja balik. Cepatkan.Sebab hari tu amik cuti bersalin awal dua mingu. Ingatkan baby keluar awal. Rupa-rupanya overdue 4 hari.Huhu. Rasa rugi pulak amik cuti awal. Antara lain saya amik cuti awal sebab sambung terus cuti raya hari tu.Stok EBM ni pun antara buat tak buat je. Takut gak kalau tak cukup nanti.

 Ish..orang kat rumah tu takde stok makanan ke?Kosong je? 
Label EBM memang ada, tapi saya pusing ke belakang..Saja..

Harap-harap cukuplah untuk Khair Amsyar nanti. Kalau mak-mak lain mesti dah penuh fridge. Saya takat tu je la. Alhamdulillah rezeki.Saya ada persoalan, susu awal yang kita perah tu (kolustrum), sama tak jangka hayat dengan EBM lain?Takut baby rasa lain pulak.Adalah dalam 2-3 botol susu kolustrum (kaler kuning) dalam freezer tu.Boleh guna lagi ke?Harap-harap adalah sesiapa yang pakar dapat bagi jawapan.

Jap lagi nak pegi potong rambut. Memang dari dalam pantang tu saya dah niat nak potong rambut lepas habis berpantang. Tak tahan. Sampai jumpa lagi.Bye

Habis Sudah Berpantang

Rindunya kat blog ni. Salam semua. Selama saya berpantang hari tu, susah betul saya nak update blog. Saya tinggal kat rumah mak ayah saya. Kat situ internet cukup tak memuaskan (ayat skema selepas pantang). Saya ni pulak jenis tak sabar nak tunggu lama-lama. Nak upload gambar punya la lama. So, tunggu saya balik rumah sendiri baru puas hati guna internet. Laju sket (riak).Pastu dengan anak-anak lagi (dulu guna perkataan anak je).Baru nak on internet, Khair Amsyar dah berbunyi. Nak jengah blog member-member pun tak sempat.

Hari Jumaat hari tu saya habis pantang. Sabtu balik rumah sendiri. Sekarang ni just nak intro dulu.Tak banyak cerita nak tulis. Saya ada seminggu lagi balance cuti. Hari tu dah amik dua minggu cuti sebelum bersalin.Kakak Khayra still minum susu mama walaupun dah ada adik. Kadang-kadang buat tandem nursing.Nanti saya story lagi pasal tandem nursing tu ok. Sekarang Khair Amsyar dah sebulan lebih. Peramah orangnya.Orang bujang dah panggil dah. Chow dulu!

Gambar terbaru Khair Amsyar. Botak sudah.

Kronologi Kedatangan Adik Baby - KHAIR AMSYAR

Saya sekarang dalam mood berpantang. Pantang tengok makanan dan minuman yang tak boleh dimakan waktu berpantang ni. Haish!

Oh lupa nak perkenalkan our new hero - KHAIR AMSYAR BIN KHAIRUL NIZAM -
Pada Eis, sori banyak-banyak terguna gak nama Kae. Hihi. Sepasang la kita, Khayra dan Khair.Ejaan je lain-lain. Mungkin pasni ejaan dalam blog ialah "Khae". Senang nak sebut. Eis, kita kawaan kaaan..!Hehehe.


Kronologi Kedatangan Adik Baby a.k.a Khae

22 September 2010 - Rabu

Saya macam biasa datang rumah mak hari tu, sementara belum bersalin lagi. Jarak rumah saya dengan rumah mak adalah lebih kurang 10km. Saya drive sendiri. Khayra jadi co-driver.Setelah 3 hari terover due, saya menjalankan aktiviti rebus dan sterilized yang macam saya ceritakan hari tu. Petang tu, masa nak balik rumah balik - setelah bertungkus-lumus bermain dengan botol & sauna-, saya dah mula rasakan sakit kat bahagian ari-ari.Mak dengan ayah dah risau dah. Boleh ke saya drive balik rumah. Hasben belum balik kerja lagi.Tapi saya rilek je. Sebab mungkin saya banyak berdiri masa buat aktiviti hari tu. Tu pasal malas nak fikir pasal sakit ni.

Malam tu, lepas hasben sampai rumah, saya ajak pegi pasaraya kat area rumah kejap. Masa tu sakit kat bahagian ari-ari dah hilang. Pasaraya yang saya pegi cuma 2 tingkat je. Takde lif. Masa saya start panjat tangga untuk naik ke tingkat atas, dah terasa ngilu sikit-sikit. Alignment jalan saya pun agak terganggu. Perlahan-lahan saya jalan. Mengah pun mengah. Selalunya saya jenis jalan laju. Tapi nak control macho punya pasal, saya buat-buat tak sakit. Entah kenapa ntah saya kerek je malam tu. Hahaha.

Dah balik rumah, pukul 10 malam masuk tidur macam biasa. Tapi saya  pulak asik keluar masuk tandas. Cirit -birit ye kawan-kawan. Hasben kata, kalau nak bersalin pun, tunggu la esok. Dia nak tidur dulu. Kurang asam. Haha. Ye la, encik tu kan baru balik dari KL. Penat tak hilang lagi, saya dah ajak keluar. Pastu balik rumah, macam nak bersalin pulak. Pada saya pulak, takkan lah nak bersalin. Kan saya tengah sakit perut cirit-birit. Oklah, saya bagi Khayra dengan hasben tidur dulu. Hasben tolong saya angkat tilam lain, tidur kat luar. Kang kalau sakit pun, hasben dengan Khayra tak terganggu dengar suara saya.

23 September 2010 - Khamis

Kat luar bilik, saya on internet. Google punya google, rupanya tanda-tanda lain nak bersalin adalah cirit-birit.Start pukul 10 malam yang saya sakit tu, saya dah tak boleh tidur. Asik tengok jam henset, rekodkan contraction berapa minit sekali. Cara saya rekod, start sakit saya tengok jam - contoh pukul 2.30 pagi, sakit sekali lagi tengok jam lagi konon-konon 2.45 pagi. Pastu buat perbezaan. Contraction berubah-ubah selang 15 minit, kejap 10 minit, kejap 20 minit. Tak menentu.Takut gak kalau-kalau ni false alarm. Start pukul 3 pagi, saya dah mula exercise dalam rumah. Jalan-jalan dari dapur ke hall. Setiap kali sakit, berhenti. Pergh! Dah mula sakit kuat dah. Masa tu 5 minit sekali. Pukul 4 pagi, hasben dah bangun. Terkocoh-kacah dia cari saya kat luar bilik. Ingat saya dah bersalin. Haha.

Hasben terus siap-siap untuk bawak saya ke hospital. Saya pulak, kalau tengok hasben lagi la kuat rasa sakit ni. Sampai menitis air mata menahan. Adoiyai. Manja pun ada gak.Pengalaman bersalinkan Khayra dulu membuatkan saya tak nak menahan sakit kat hospital. Biar sakit kat rumah. Masa tu, 11 jam duduk dalam labour room. Kawan-kawan bayangkanlah.....T_T Klik sini untuk entry pengalaman saya bersalinkan Khayra dulu.


Hasben buatkan saya milo dan nestum. Saya pulak amik masa ni potong kuku. Berapa kali berhenti potong kuku, sebab tak tahan sakit. Saya bersihkan diri, hasben pulak kemaskan barang-barang Khayra. Lepas semua  dah mandi & setel, pukul 5 pagi saya bertolak pergi rumah mak dulu. Nak hantar Khayra pergi sana. Dalam perjalanan, kat langit bulan tengah mengambang penuh. Masa tu 14 Syawal. Cantik.Khayra terjaga. Dia nak ikut saya dengan papa dia. Sayu hati tengok dia meraung nak ikut. Masa tu dah sampai rumah mak dah. Mak bekalkan saya kurma dengan air milo panas.

Sampai kat hospital pukul 5.30 pagi.Saya dah tak boleh jalan dah time contraction. Sakit woo. Patutnya pegi kat wad bersalin terus kat tingkat 2, tapi hasben pegi kat pendaftaran. Lupa la tu. Staff kat situ terus call suruh hantar wheelchair. Sampai kat bahagian labour room, kena check bukaan dulu. Masa ni saya fikir jap lagi mesti masuk wad dulu. Takkan terus masuk labour room pulak.Mula-mula nurse tu check dia kata dah buka 4cm. Dia suruh tunggu untuk doktor check betul-betul.Time buat CTG, saya dah sakit kuat. Doktor-doktor muda call doktor senior. Saya dengar dia cakap graf tak cantik. Doktor senior datang. Check bukaan. Tengok dah 5cm. Saya terus ditolak ke labour room.

Sampai kat labour room pukul 6.30 pagi, saya mintak izin pergi tandas dulu. Ye la, sangkaan saya mestilah kena tunggu lama macam Khayra dulu, sampaikan nak pergi tandas pun tak boleh sebab kat perut dah pasang CTG. Doktor cakap "Tak boleh pergi tandas dah.Awak nak buat apa?" "Saya nak berak dengan kencing dulu" saya jawab. Terus doktor sound "Ni bukan nak berak lagi dah. Tak sempat dah. Awak nak beranak ni.Ha, dah 9cm dah pun.Kepala baby dah nampak dah!" HAA?! Saya mcam tak percaya. Saya ni pun sengal, dah ada pengalaman bersalin pun, nak beranak dengan nak berak pun tak boleh nak bezakan. Muahahaha! Baju saya terus diorang bukakan. Salinkan baju hospital. Macam puteri raja <------ Tak boleh belah ayat saya.Doktor suruh je saya teran, kepala baby dah keluar. Teran sekali lagi, selamat. Alhamdulillah.Pukul 6.53 pagi adik baby seberat 3kg telah selamat saya lahirkan.

Tapikan, masa sakit beranak tu, mulut saya ni bising gak. Tapi sebut yang baik-baik je la. "Ya Allah.Ya Allah. Ya Allah."Makin sakit, makin nyaring saya sebut. Saya bersyukur sebab kelahiran kali ini dipermudahkan. Hanya amik masa tak kurang setengah jam dalam labour room, semuanya selesai.Satu lagi, ingatkan tak kena jahit, kenaa gaak. Aduhai. Dalam masa kelam kabut tu, saya tak pasti diorang potongkan atau saya yang terkoyak sendiri. Takpelah, ngeri gak kalau ingatkan balik.Lebih ngeri masa ingatkan time kena jahit tuuu. Maaakkk! Sakit! Takde bius apa-apa.

Kepada kawan-kawan yang akan melahirkan baby tak lama lagi, samada baby pertama atau baby yang keberApa kali, saya ucapkan selamat beranak. Moga dipermudahkan.Amiin.


p/s : JANGAN TAKUT, KALAU KORANG TAKUT SAYA LAAGII TAKUT. HEHEHE.

Assalamualaikum Dunia, Adik Baby Dah Keluar Dari Perut Mama

Alhamdulillah, saya telah selamat melahirkan adik baby iaitu baby boy pada 23 September 2010, hari Khamis jam 6.53 am seberat 3.0kg.Sekarang ni saya masih berulang-alik ke hospital kerana adik baby ada jaundice. Doktor bagi masa sampai 5 hari untuk memantau darah adik baby. Jap lagi saya nak gerak ke hospital. Mama amat rindukan adik baby. Malam tadi breast bengkak yang teramat sangat. 2 kali bangun nak pam susu.1 x pam = 7oz.Esok kalau takde pape masalah adik baby boleh keluar. Insyallah. Nanti saya upload gambar adik baby ok.

Aktiviti Hari Ini Sempena Menyambut Kedatangan Adik Baby - Rebus dan Sterilized

Oleh kerana saya ada banyak masa menunggu kedatangan adik baby, so aktiviti hari ni ialah merebus dan sterilized semua botol-botol untuk simpanan EBM nanti. Kebanyakan botol-botol ni recycle Kakak Khayra punya.Collect balik semua botol yang boleh guna. Ada gak yang kena reject. Takut time berpantang tak sempat nak bersihkan botol-botol tu.

Setakat ni saya just tambah botol Bumble Bee (yang beli 8 percuma 2 botol tu) je.Yang lain-lain tengok keadaan time berpantang nanti. Ok jom tengok mak buyong wat kerja hari ni. Lokasi adalah rumah mak ayah saya.
Antara barang keperluan untuk aktiviti saya hari ni. Sterilizer Kakak Khayra yang dah lama tak guna sejak tak produce EBM dan botol-botol pelbagai jenama termasuk hadiah dari kawan-kawan. Ini semua Kakaak Khayra yang puunyaa.
Pelbagai kaler tutup botol. Saya suka colorful. Hehe. Ada yang beli online macam Moms Little One. Yang biasa pun banyak gak.
Ini botol Bumble Bee yang cakap tu. Ada 10 botol semuanya. Beli kat Mom's Care kt Jusco Melaka.At least takdelah semua pakai Kakak Khayra punya kaann. 
Encik Sterilizer tengah menjalankan tugasnya. 2 kali trip jugak lah.
Botol-botol yang disaunakan.
Setelah disauna, boleh baring-baring ye.
Yang ni pulak telah terpilih untuk masuk kolam air panas. Menggelegak la korang. Muahaha!

Harapan saya semoga adik baby dapat fully breastfeeding sehingga yang disyariatkan. Saya hanya merancang, dan sentiasa berdoa supaya perjalanan BF saya kali ini dipermudahkan. Insyallah. Amiin..

Pada Kakak Khayra, mama mohon maaf kerana hanya sempat menyusukan Khayra selama 1 tahun 2 bulan. Walaupun begitu, mama tetap akan bagi yang terbaik untuk Kakak ok.


Update : Adik baby masih selesa setelah 3 hari overdue..tak tau bila dia nak keluar.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...