Kerastangan Untuk Kak Ngah #LinaAshraf

Ini kali ke-5 saya buat hantaran.1st time buat masa saya kawin tahun 2008. Pastu buat untuk adik kawin tahun 2009.Then melarat lah 2 orang adik ipau dan last sekali untuk adik kedua saya yang kawin bulan November lepas.

Orang suruh buat kita hantam sajelah.Muahaha.Nasib la labu.Hantaran kali ni adik saya langsung tak kisah tema apa.Bagi bulat-bulat kat saya untuk pilih kaler tema.Setelah disurvey,marilah kita pilih merah + putih.Hantaran yang ni simple je.Cik pengantin tak mo sarat-sarat.Tu je permintaan dia.Yang lain bagi kat akak ko yang buat pilihan.Ammak!

Mula-mula kita balut polisterin dengan kain satin putih.Then hias bucu dengan kepingan foil.siap untuk tapak.



Cukup 9 tapak a.k.a 9 hantaran. Itu mula-mula je janji 9.Pastu meleret-meleret tambah lagi hantaran.Akhirnya sampai hari nikah pihak lelaki bawak 13 dulang.Mak aih! Bermakna orang pompuan kena lebihkan hantaran.So tercungap ler akak ko ni nak ngabiskan 15 hantaran. Mintak nyawa.mintak nyawa...


Baju Kemeja

Pen Parker

Perfume

Jam

Time ni belum tahu lagi nak kena tambah hantaran.Cewah cantik je susun.

Ni gambar sehari sebelum nikah.Tunggang langgang susun hantaran.Sirih junjung pun tak siap lagi.Tupperware kuning tu bukan ler hantaran.Tapi simpan coklat dalam tu buat sementara.Kang naya semut datang.Hari nikah baru curah dalam bekas.

 Dah malam pun tak siap-siap lagi. Pengantin tak fikir sangat pasal hantaran dia.Dia fokus benda lain.Ahkak dia yang kalut ni.So sampailah hari nikah, pun masih tak cukup.Takde idea nak balas apa.Mak pengantin amik kuih bakau 3 bijik letak kat dulang pastu tepekkan bunga ros merah.Tak semenggah.Fuh!Last-last tengok cantik gak.Hahaha.Mintak mahap hantaran 15 dulang tu tak sempat nak snap.Ahkak pengantin macam Ketua Program, busy sangat.


Buat hantaran ni suka-suka je.Kalau takde mood jangan harap ler nak mendeco  hantaran.Kat ofis ni pun ada jugak member yang rajin buat.So boleh tolong-menolong.Tu je.

#LinaAshraf

Teaser #LinaAshraf

Pengantin Lama. Nak tepek gambar terbaru mak jemah.Time adik kawin 23 Nov 2014 yang lepas.Kakak pengantin sampai hilang suara lepas kenduri noks.Peramah teramat nyambut tetamu...heeee....

Blog Header Yang Mesti Ditukar

Seiring dengan perubahan fizikal masing-masing, rasanya header blog ni dah boleh tukar lain. Muka Imran tersangat lah baby. Baru umur 3 bulan rasanya. Alololo cute je.Sekarang Imran pun dah 2 tahun 9 bulan. Bulan Februari 2015 dah 3 tahun.

So kena buat proposal kat incek hasben untuk design blog header.Gambar mama pun dah tak up to date. Sekarang jugak saya selongkar gambar meletts saya.Huwakakaka..

Amsyar kemain boolat muka dia.Sekarang dah tirus. Hensem dah.


 
 Time ni header blog baru ada anak 2 orang. Mama dgn papa dia still guna gambar yang sama??What?! Ok incek hasben tolong serius sikit dengan perubahan fizikal bini awak ni.Penat ai diet.Kehkehkeh.


Konvokesyen Tabika Kemas Dun Ayer Keroh 2014

 Assalam.....rinduunyeee kt blog nii :)

Rasa macam dipanggil-panggil pulak nak update blog setelah sekian lama saje menyepi. Iye memang saje....jangan marah arr (versi bujang lapok).

Hari ni dah pun masuk permulaan bulan Disember 2014. Bermakna Khayra tak lama lagi dah nak darjah 1.Apesal cepat sangat Kakak membesar ni. Baru je rasanya mama lap muntah Kakak masa Kakak kecit-kecit dalam pantang.Waah bukan main jauh lagi nak flashback.

Alhamdulillah Khayra Nur Rania bijak di sekolah tadika. Baru-baru ni masa Konvokesyen Tabika Kemas Dun Ayer Keroh, Khayra dipilih sebagai Kanak-Kanak Cemerlang Dun Ayer Keroh 2014 (there are 17 Tabika Kemas in these Dun).Pencapaian ini diukur didalam ujian khas pemilihan pelajar cemerlang iaitu seramai 60 orang pelajar mengambil ujian ni.

Mana tak bangga mama ko ni kak. Mama langsung tak pegi tadika.Terus je masuk derjah 1. Terer tak terer la mama ni.Atok Lias kata takde sape nak anta mama pegi tadika time tu sebab atok & nenek keja.Ok fine.Eh korang nak tau, my laki pun tak pegi tadika rupenyeee.Pun terus masuk derjah 1. Alaa kita memang sejodoh la bang.wink.wink.


 






 Bersama Cikgu Fatin yang mengajar Khayra 2 tahun kat tadika.Banguuun semuaaa...Teriiimaaa Kaaasiiih Cekeguu!!

Moga Khair Amsyar dan Khair Imran ikut jejak langkah Khayra untuk terus cemerlang. Amiin.

Siap Akhirnya



Alhamdulillah dah selamat berpindah ke rumah baru pada 6 September 2014. Saya bersyukur kerana dipermudahkan untuk saya dan hasben memiliki teratak ni. 15 Ogos 2013 hasben bayar duit booking rumah then 4 Ogos 2014 kitorang dah dapat kunci.

Amik masa sebulan jugak untuk kitorang prepare nak pindah macam wiring,grill, dan lain-lain lagi.Sekarang tinggal kitchen cabinet je yang belum setel.Yang lain alhamdulillah.Nak deco sket-sket.

 Gambar ni kitorang belom pindah masuk lagi.Saje jengah rumah nak tengok lampu waktu malam.

 

Tayar Kereta Berdiet Di Pagi Hari

Hari Isnin yang indah itu, hari bangun awal sedunia.Sebab sekolah dah start.Seminggu dak Kakak bercuti. Lepas hasben gerak pergi kerja saya memang tak tidur lagi.Berkobar-kobar nak pergi kerja awal, sebab dah kena hantar anak-anak ke Tadika and Taska.

Setelkan anak laju-laju then kul 7.40 pagi dah boleh reverse kuar dah. Elok je nak tutup gate, sepintas lalu pandang tayar kiri belah belakang.Eh, apesal pulak ko boleh kempis ni.Adoiyai, time ni lah ko nak berdiet bagaikan. Terus capai phone call hasben.Mengadu buk bak buk bak, jiran sebelah pun keluar nak hantar anak dia pergi sekolah.Haa, elok la tu bang.Macam dipangil-panggil je.Hee.
Ingat dah slim sangat lah tu nak diet macam ni.Cet!

Jiran sebelah tu nama dia Abang Kamal. So, Abg Kamal cakap "Ko tunggu jap, Abg nak hantar dak Ba'in ni pegi sekolah dulu. Kereta masuk balik parking" Baek encik abang Kamal....huhuhu.... Detik-detik macam ni lah anak-anak saya nak buat perangai.Amsyar ada je benda yang nak dia nangiskan.Sikit punya hal nak nak nangis. Nak bawak kereta control dia pegi sekolah.Tak dapatt.Melalak la dia.Geram betul ahkak dek non oii.Khayra pulak dah start nak tidur balik masa saya reverse kuar rumah.Ngantuk sangat.Habis tu kereta dah jadi macam ni, kenalah semua kena kuar kereta.Muka ketat lah cik kak tu. Imran yang tengah tidur kat carsear tu pun boleh terjaga.Padahal semua dah mandi ni. T_T


 Time ni Amsyar still dalam kereta lagi.Dia tak nak turun.Geramm.Spare tayar kaler kuning.Memang tak pernah tahu pun dia kaler kuning.Kecik pulak tu.Eh memang pun semua spare tayar kecik.Heee.

 Dah pujuk-pujuk lebih kurang baru lah Amsyar kuar kereta.Itupun dia takut sebab kereta senget sebelah.Abg tu tengah jek nak kuarkan tayar.Haaa itulah ropanya kasut pinjam.Memang tak ikut piawaian.

Abg Kamal kata ni mesti kena kat rumah depan taman,sebab rumah tu tengah renovation. Nasib badan... Lepas dah setel tukar tayar spare, Abg Kamal suruh pam tayar dulu baru gerak pergi hantar budak-budak.Sebab lembik sikit.Dengan perasaan nerves, bawaklah keta tu pelan-pelan.Memang terasalah lain macam. Sebelum tu hasben tak henti-henti wasap tanya perkembangan.Saya wasap semua gambar kt dia ikut apa yang berlaku. Pergi pam tayar kat Shell.Nasiblah Shell sebelah rumah je.

Masa tu dah pukul 8.20 pagi dah.Lepas pam tayar, baru nak gerak, minyak pulak menyala.Pusing balik isi minyak dulu.Ketiak dah berpeluh ni.Dah setel, baru gerak dengan mulut ni terkumat-kamit baca apa yang patut.Risau wooo dengan keadaan kita bawak anak-anak lagi. Hasben pesan jangan bawak laju-laju, below 70km/j je dan jangan langgar lubang. Baek...

Memang terkemut-kemutlah bawak kereta.Sempoi je bawak 50km/j.Alhamdulillah selamat hantar anak-anak ke Tadika and Taska dengan keadaan tayar macam tu.Masuk ofis dulu sebab baru 9.15 pagi.Kedai tak bukak lagi.Rilek-rilek dulu, kul 10 baru gerak ke kedai tayar.Dekat je dengan ofis.

 Dah sampai.Mari kita tampal itu tayar.

 Dia cek.Dia telek.Dia rendam.Pastu inject, pastu isi angin pastu siap. Saya tanya berapa lama tahan kalau tampal macam ni.Tokey tu kata "Owh, jangan risau kak, kita dah masukkan cacing dalam tu" Haaa? Cacing pun cacing lah.Ekekeke. Total RM10.

 Dan....inlah dia si pembuat onar!

Alhamdulillah, dengan situasi sekarang saya bersyukur sebab di beri kekuatan menguruskan sesuatu yang tak dijangka dengan tenang.Hasben kerja jauh, so pandai-pandailah kita solve sendiri.Cuma sikit penat sebab time tu lah cik P nak melawat.Syukur jugak dapat jiran-jiran yang tak kisah menolong.Esok dah pindah rumah baru dapat ke jiran macam ni lagi....huhu...



WordLess Wednesday - Budak Milo





  Imran pakai cap sendiri.Mama tolong terbalikkan.Alololo tomei-tomei

Tukar Minyak Hitam

Dah guna kereta hari-hari, kena la tau sikit pasal keta kan. So, Jumaat aritu dapat asignment from hasben suruh tukar minyak hitam sendiri.Lagipun bunyik enjin dah kasar sangat dah.Huhuhu...

Sebenarnya dah berapa kali dah saya bawak kereta pergi bengkel sendiri.Dulu bawak pakcik keta ni sebab alternator bunyik kuat. Pastu ada pergi jugak sebab buat alignment bagai. Then bawak sebab tangki air bocor..haaiihhh...macam-macam le ko ni pakcik.Takpe kena jaga dan hati dan perasaan dia.Kang tak gerak langsung habis aii...Heee..

Kita ni tak boleh lah nak harapkan hasben semata.Kalau benda simple-simple bole lah kita buat sendirik ye tak. Kang tak memasal hasben rugi cuti sehari sebab nak bawak keta pergi bengkel.Alaaa tukar minyak hitam je puuun...

Sesi buang minyak hitam.


 Hasben pesan suruh beli brand Castrol. Tapi takde pulak brand tu.Yang ada Shell dan Total Quartz. Shell pulak hanya untuk 5000, tapi budak ni kata Total Quartz ni pun bagus so saya pun beli lah yang ni.Memang hasben suruh beli 7000.Kalau budak tu bohong dia masuk neraka.Hehehee...

 Dulu-dulu saya ingat minyak ni memang hitam.Dah pakai keta baru lah tahu minyak yang dah abis pakai baru dia bertukar kaler hitam macam tar tu.Kalau dalam botol, kaler dia jernih kekuningan je.Harga untuk hari tu hanya RM127 je termasuk upah. Murah.Selalu RM200++.Rezeki hari Jumaat.
 

Dating 6th Anniversary

Entry ini banyak gambar syok sendiri. Kalau rasa annoying tengok gambar saya bermesra-mesraan dengan hasben boleh klik X kt atas tu.Ini just blog peribadi.Peace :)


Alhamdulillah 7 Mac 2014 haritu dah 6 tahun perkahwinan saya dan hasben. Baruu 6 tahun. Rasa baru je nikah.Hehehe! Kebetulan tahun ni 7 Mac jatuh hari Jumaat iaitu hari yang sama kitorang nikah. Moh ler kita kuar dating berdua. :)

Macam biasa kena hantar anak-anak pergi sekolah tadika and taska dulu.Kalau hasben cuti time waktu bekerja, perkara yang mesti dia nak buat adalah hantar anak-anak.Sebab dia nak merasa moment hantar anak-anak macam mana. Almaklum hasben kerja ulang-alik Melaka - KL - Melaka.Kena gerak dari rumah kul 5 pagi, so memang tak merasa lah hadap anak-anak waktu pagi.Mak dia ni lah yg bersilat hari-hari ngadap 3 orang budak ni.Huhuhu.


Hari Jumaat, pakai baju Melayu.Masa ni dah lepas hantar Kakak ke tadika.Lepas habis tadika, nanti Kakak balik ke taska yang sama.Amsyar dan Imran teruja papa hantar haritu.

Inilah kejaan dua orang budak ni sebelum masuk pintu taska.Diorang pergi cek meter air.Hari-hari la saya amik gambar whatsapp kat papa dia kejaan budak-budak ni.Haritu papa tengok live apa yang Amsyar dan Imran buat.Hehehe.

Lepas hantar Amsyar dan Imran, baru pergi breakfast.Lokasi tetap kitorang kalau bfast time dating adalah - Gerai Tasik Ayer Keroh. Yay! Mesti order kuewtiau goreng atau mee bandung. Superb sedap beb.Perghh!!! Lepas makan lepak-lepak jap tepi tasik. Betul-betul old skul orang berdating lerr.

Ok depan kitorang ada tasik sebenarnya. Tak caya sudah.Heee.

Lepas bfast terus pergi bakal sekolah Khayra tahun depan. Anak mak nak masuk darjah 1 uollss :) Sekolah tu call hari sebelum suruh amik surat. Nanti kena isi form and hantar salinan-salinan yang diperlukan. Negeri Melaka still macam sekolah yang lain, register just hantar surat beranak je.Macam zaman saya kecik-kecik dulu.Mak pass surat beranak adik-adik kat saya je.Mak pesan suruh antau kat makcik kerani.Nanti tahun depan adik sekolah sama dengan Kak Long.Heheee.Rasanya negeri Selangor ah start daftar online kan?

Teruja tengok bakal sekolah Kakak.Ni court basket ball.

Mak pak nak jugak bergambar depan sekolah. Kat tangan hasben tu lah surat yang nak kena amik tu. Hasben tanya saya "Ayang amik gambar apa?" takde motif suruh amik gambar belakang tu parking basikal.Boleh lah tu...

Ok next destination...entah ler..memang tak rancang nak pergi mana.Tiba-tiba otak berkarat ni kuarkan mentol bernyala. "Abang, jom kita pergi Menara Taming Sari" Ayat skema dowh.Macam ayat budak-budak sekolah ajak mak pak pergi jalan-jalan.Hahaha!

Sebenarnya dah lama saya nak naik menara tu. Tengok orang luar Melaka je bergasak naik.Anak jati Melaka ni tak pernah lagi naik. Hasben dengan Kakak dah pernah naik masa trip Taska Permata dulu. Sekarang ni kalau bawak Amsyar dengan Imran mesti melolong nak turun balik.Anak mak tu penakut sikit. T_T  It's time for me to lift off..Kihkihkih!

Muka teruja.Halaaa naik Menara Taming Sari je pun. Bukan Menara KL tuu.

 Orang tu rilex je sebab dah naik dua kali dah. Macam biasa saya adalah kanak-kanak riang waktu itu.

Menara Taming Sari akan berputar secara perlahan semasa naik dan turun.So kita dapat tengok pemandangan yang berbeza-beza.Kita boleh nampak secara keseluruhan Banda Hilir ni (bukan typo, memang ejaan dia Banda).Boleh nampak Selat Melaka, Bukit St.Paul, Muzium Samudera, Dataran Pahlawan,Mahkota Parade dan lain-lain lagi (suka dengan ayat ni,macam ayat dalam karangan sekolah..wakakaka).

Dah turun, jalan-jalan sekitar Banda Hilir, eh eh ternampak pulak A Famosa.Waktu tu baru pukul 11 pagi.Takdelah terik sangat. Hasben cabar panjat Bukit St.Paul.Apa ada hal.Bukit ni dah berapa kali dah naik sejak jaman kecik-kecik dulu.Berlagaks.

A Famosa.Masih teguh dan kukuh.Kebanggaan warisan sejarah Negeri Melaka.

Selfie la apalagas.

Mintak maaf hasben sebab amik gambar ni macam orang tak sudah.Silau la..hee..


Posing dengan telefon macam 80-an punya posing. Masa ni mak saya tengah call. Sambil cakap sambil posing.Boley? Gambar gediks lagi...love this picture to the max <3 b="">

Melengas jugak panjat bukit tu.Fengsan.Sambil naik sambil kitorang imagine kalau bawak budak-budak bertiga tu.Nak-nak kalau bawak Imran.Hadoi tak larat nak berdukung.Sebab kawasan tu curam jugak walapun ada pagar tepi.Nantilah tunggu anak-anak besar sikit baru boleh bawak naik atas ni.Sekarang ni bagi mak pak jalan-jalan dulu.

Dah turun, cadang nak masuk Dataran Pahlawan. Naik kereta parking bawah tu pulak. Takde cerita best pun.Hari berdating kita nak jugak tengok cerita romantik-romantik ke, cerita kelakar-kelakar ke, cerita berpengetahuan ke (ada ke?)....ada ke hasben saya ajak tengok movie 300 : Rise of an Empire. Cerita perang zaman epik tuuu...Sangat ganas uolls..Rasanya banyak kali saya tutup muka dari tengok cerita tu.Takut woo tengok orang penggal kepala.Main campak dalam laut macam tu je.Takpelah ikut kan aje,esok-esok dating lain kali turn saya pulak pilih movie.Huh!

Padang ni kat atas Dataran Pahlawan Cantik design rumput.Tapi musim kemarau ni jadi kaler capuk-capuk la pulak.

Budak-budak sekolah melepak tengah-tengah padang.Motif?

Dah abis tengok movie jom lah kita lunch pulak. Masa kitorng memang banyak berborak.Sejak zaman bercinta dulu, memang suka bercerita itu-ini.Sambil lepak sambil borak sambil order makanan sambil selfie.Hahaha!

Gambar ni macam sama je memek muka.Saya rasa hasben tiru saya lah.Tapi dia cakap dia bukan nampak pun saya buat muka macam mana.Oh my soulmate...


Benda yang saya tak suka kalau pilih menu.Dok ulang-ulang selak menu dari depan sambil kebelakang ulang balik sampai 5 kali khatam pun tak tahu nak makan apa.Adoiyai.


I ikut U je lah.Senang cerita.



Akhirnya inilah menu dia.Tu pun susah ke.


Dua potong kek :)

Lepas makan, kuar dari Dataran Pahlawan, pergi Mahkota Parade pulak.Dah setel ke surau and toilet, hasben ajak cari hadiah.Eh eh,ingatkan tak dapat pape.Tapi dah namanya Mama Hana ni, berejam pilih barang. Dah lah janji dengan Kakak nak pick up diorang awal haritu.Haritu hasben saya memang terbaik, langsung tak bising saya lama-lama cari barang (kalau hari lain dah berbunyik dah suruh cepat...hahaha!). Hari Anniversary, so mood macam couple baru kahwin la.Kuikuikui.

Last-last aya yang surrender, takpelah cari hari lain lah Bang. Baik kita amik budak-budak cepat.Dari Banda Hilir nak ke Ayer Keroh memang bercinta nak tempuh jem.Hasben sempat tarik barang tu, dia bayarkan jugak.Tunggu saya memang jenuh la...hee..

Amik budak-budak kitorang ajak jalan lagi.Ni singgah Mydin pulak.Jom makan siap-siap.Harini mama off masak.Bukan selalu papa amik diorang kat taska.Kemain gumbira lagi anak-anak.


Anak-anak saya punya selera yang besar.Bihun sup mangkuk besar tu semua habis makan.

Itulah dia aktiviti masa 6th Anniversary.Terima kasih suami kerana bahagiakan Ana dan anak-anak.Hasben selalu ucapkan terima kasih kat saya sebab jaga anak-anak dia waku dia start keluar kerja kul 5 pagi tu dan sampai rumah kul 7.30 ptg. Kita faham tugas masing-masing dan tunaikan kewajipan dengan ikhlas.Sebab itulah hubungan itu sentiasa kembang mekar.

Happy 6th Anniversary Sayang :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...