WordLess Wednesday - Imej Tu Penting Walapun Tengah Main Tab

 Sebelum gunting rambut haritu....



 

Resepi Superfast Cheese Kek Leleh

 Owh...saya adalah peminat tegar cheese.

Oleh sebab saya pernah buat entry nak buat Cheese Cake Leleh ataupun bahasa omputihnya Snowcheese Cake maka bermulalah pencarian bahan nak membaking menatang ni. Dan oleh sebab saya aim yang cheese je, maka saya buat formula sendiri - kek apa-apa je tapi yang penting cheese dia. #sukahatije

Sebelum tu mari kita tinjau Resepinya.

Cheese Cake Meleleh

Kek:
100g tepung hongkong (kalau takde boleh guna tepung gandum)*
60g tepung jagung*
1 sudu kecil baking powder*
1 sudu besar ovalette
100g gula kastor
4 biji telur
2 biji kuning telur
50ml air sejuk (air dari peti sejuk)
75g mentega cair

Cara:
Ayakkan dahulu bahan yang bertanda*
Mixkan semua bahan di atas kecuali mentega cair.Pukul sampai gebu baru masukkan
mentega cair.Sebatikan.
Bakar dalam oven pada suhu 150'C selama 45 minit.

Untuk Cream:
250g cream cheese
120ml susu pekat manis
50ml UHT Whipping cream

Untuk hiasan:
1 buku (250g) cheddar cheese,diparut

Cara penyediaan:
Kek yang masak tadi sejukkan dulu kemudian bahagi pada 2 keeping,tuangkan cream cheese
di atas kepingan pertama.Lapiskan dengan kek,tuang semua baki cream cheese tadi.
Parutkan cheddar cheese di atas kek.

___________________________________________________________________________________________

Ok dah salin resepi lom? Jom kita mulakan....

Sebelum tu salin resepi font merah tu je ye...Sebab saya nak buat cheese je...Kek kita beli siap-siap...Hahahaha!

 Actually ni kali kedua saya buat superfast cheesecake leleh. Kali pertama saya pakai shiffon kek.Kali ni saya beli kek coklat biasa.Ada perbezaannya.Nanti saya cerita.

Nak buat krim cukup senang.Pejam mata pun boleh buat. (nampak nau nipunya).Kali pertama saya beli cream cheese cap philadelphia..mahe sikit lah harga dia tapi sedap..yang kedua ni saya beli yang murah sket, cap tatura.Macam dalam bunjut gitu.Rasa dia tak jauh beza.Sedap je saya rasa (antu cheese).


 Pastu mix sekali dengan whipped cream dan susu pekat manis.Mix sampai halus dan tak berketul.Pastu siaappp dah cream chesse...!

Masa untuk menyira cheese. Kek tadi kita belah tengah untuk lapis dengan creamcheese.Lebih kurang macam ni.

 Lepastu saya amik bekas plastik macam ni untuk nampak beli kat kedai.Hahaha!Masa nak sira cheese lebih elok tuang cheese tu kat dasar bekas dulu baru letak kepingan kek tadi.So kek tu dah penuh disalut dengan creamcheese dari bawah sampai atas.Lepas sapu sekali lagi creamcheese barulah letak kepingan kedua dan salut sali dengan creamcheese...wahh heaven!

 Akhir sekali kita tabur dengan mozarela cheese yang siap diparut.Siapp!

Masuk dalam peti sejuk dulu dan makan lepas 4 jam.Sebab creamcheese memang sedap dimakan sejuk-sejuk.Saya dapat dua bekas.Ada gaya tokey cheesecake leleh tak?Hahaha!!

 Bekas yang ni bawak ofis.Bagi banjir punya cheese.

Inilah dia Snowcheese Cake yang pertama kali saya buat.Saya pakai kek pandan shiffon. Pada saya better kita guna shiffon cake sebab kek ni still lembut kalau masuk dalam peti ais compare dengan kek biasa yang jadi keras sikit kalau dah sejuk kat dalam peti ais tu.Gambar ni saya cilok kat instagram hasben.Dia lagi suka kek yang ni dari kek biasa tu untuk buat snowcheese cake.Alhamdulillah perut suami kita kena jaga.Heee.

Itu saje untuk tips kali ni...pace no war :)

Imran New Hair Look

Menjelang umur Imran ke 2 tahun ni, saya nak stailkan rambut Imran.

Kalau ikutkan memang saje nak bagi rambut Imran panjang. Salah satu sebabnya ialah, hanya Imran je yang dapat rambut lurus dalam 3 orang anak-anak saya ni.Khayra dengan curly hujungnya, Amsyar pulak rambut gulung kalau panjang.Saya dan hasben pun tak delah rambut lurus.Rambut ketak jugak.Hahaha.

 Rambut bulan lepas.

 Tengok tu rambut dah masuk telinga.Asiklah mama dia selitkan rambut belakang telinga.Motif Imran tengok tab macam tu sebab geram dengan game yang dia tengah main.Adoilah anak...

 Muka jambu je.

Oklah disebabkan saya tak tahan tengok rambut Imran yang selalu terselit masuk dalam telinga dan yang penting sekali papa dia benarkan gunting rambut, jomlah lah kita ke kedai aney.Kali terakhir Imran gunting rambut pada cuti Melaka Bandaraya Bersejarah 16 April 2013 iaitu 9 bulan lepas. Memang rambut dia tak tumbuh banyak.Takat tu je.Tu pasal sayang nak potong.

 Detik-detik cuak bermula.Tengoklah muka Imran nak nangis tu.Papa kena pegang

 Itu dia mari kita tenyeh itu kapla..hahaha!

Setelah meraung,menjerit,berasak nak turun, menangis sampai kuar hingus...jadilah stail macam ni...

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
 Gaya otomen!! Yeah!!



Dah takde jambu dah.Baru macho.Kikiki.Semuanya pandangan sisi.Tuan badan takmo enterframe lagi.Malu katanya..hahahuhuhehe!!




WordLess Wednesday - Tudung Baru, Uniform Baru

Kakak pergi sekolah pakai tudung kalau turn pakai uniform baju kurung. Taska Amsyar provide uniform design baru untuk tahun ni.Sekian.


Running Man Fever

Satu hari waktu cuti sekolah kat rumah Emak saya.

Khayra : Nenek, Kakak kena tidur petang sebab malam karang nak tengok Running Man.... 

Aduhai anak... Penangan Running Man le ni...

Sebenarnya nak citer pasal favorite tv programme yang kami anak beranak tengok kat rumah.Running Man adalah gameshow dari Korea. Lambat jugak saya follow.Mula-mula dengar je cerita adik ipar saya yang kipas susah mati Korea tu borak dengan Abang dia (hasben saya la tu) pasal Running Man. Diorang memang follow gameshow ni.Disebabkan asik tertengok sama-sama je gameshow ni saya pun sekarang orang yang paling depan tunggu kat tv.

 Masa mula-mula tengok memang tak berapa nak faham cara game diorang ni.Lama-lama tengok baru la faham dan tangkap syok pulak.Running Man ni macam rancangan realiti kategori game. Diorang memang takde skrip lepas tu ada shot-shot menarik sebab setiap cast ada camera diorang sendiri.

Boleh tengok lah setiap pergerakan macam mulut terloponglah,terjatuhlah,muka macam monyet lah dalam gameshow tu sebab dah di edit dan digabungkan balik.Takdelah part yang tertinggal (selalunya benda yang spontan tu lah diorang masuk dalam tv) sebab setiap camera rakam semua orang.

 
Running Man ada tujuh orang peserta yang semuanya adalah selebriti Korea.6 orang lelaki dan seorang perempuan. Setakat ni saya follow Running Man yang lama sebab ada 7 orang.Sekarang dah 8 orang.Diorang ni semua giler-giler.Masing-masing ada trademark kat Running Man.Macam Kwang Soo dipanggil Si Pengkhianat sebab selalu sangat berjanji dengan geng pastu dia khianat balik.Pastu paling menonjang lak tu.Tinggi giler dia ni.Haha pulak main game cara keji.Selalu main tipu tau.

Suk Jin yang paling lemah sekali.Dia lah orang pertama tersingkir kalau part tarik name tag masing-masing.Kang Gary dan Ji Hyo dipanggil Monday Couple.Sebab Running Man dirakam hari Isnin selalunya.Diorang ni macam couple tak jadi.Jae Suk pulak pandai bercakap (dia pengacara popular di Korea standard Aznil kalau kat Malaysia) dan suka sangat menari belalang tu.Jong Kook paling kuat dalam Running Man sebab ada otot.Diorang panggil Harimau ataupun Sparta.

 Setiap episod ada tema game dia. Last Sabtu hari tu saya tertengok episod Istimewa Seram. Kita tak terfikir macam mana penerbit and team boleh fikirkan game ni.Susah nak cerita rasanya korang boleh tengok sendiri.Saya paling suka part tarik name tag kat belakang badan masing-masing.Lagi thrill kalau ada part peserta yang jadi pemburu pastu kena pakai loceng kucing kat kasut.Semua peserta kena cari tempat menyorok, then bila dengar bunyi loceng tu cari diorang, semua dah takde darah kat muka.Hahahaha.Part yang tu untuk game last sekali.Pemenang selalu dapat cincin emas, plat emas, syiling emas dan emas yang sewaktu dengannya.
 Tengok lah Si Kwang Soo tu.Nama lain diorang panggil Si Zirafah.Tinggi nau.


 Setiap episod ada tetamu yang diundang. Haritu saya ada tengok Park Ji Sung datang. Yang lain biasalah dia panggil pelakon dan penyanyi fofular kat sana.Saya memang tak kenal selebriti Korea selain Running Man je.
 Episod ni tema budak sekolah.

 Entah kenapa dalam ramai-ramai Running Man saya suka tengok si ketot Haha ni.Kahkahkah!Mula-mula tengok menyampah lama-lama rasa macam comel je.Walaupun dia ni kadang-kadang selalu buat orang annoyed.Nama lain ialah Haroro.Sebab pakai topi macam Pororo.Baru je kawin tahun lepas..hhmmmm... (takde motip pun..hahahaha!)


 
 Contoh videoman ikut diorang.Pastu part kena tarik name tag kat belakang diorang.Sape nama dia kena tarik so dah terkeluarlah.Yang last terkeluar dia menang.Bila dah tengok kat TV siap dengan dialog-dialog spontan tu memang kelakar.Running Man ada kat channel One 393 HD ataupun 395 yang tak HD.

Kalau sape takde One boleh tengok kat TV2 setiap Sabtu dan Ahad jam 4 petang.Kalau kat One siaran setiap Jumaat adalah episod terbaru jam 11.40 malam.Kalau tak sempat tengok ada ulangan hari Jumaat minggu depan jam 7.30 malam.Malam minggu dia bagi episod double shot.Dua episod sekaligus.Pukul 11.20 sampailah pukul 2.30 pagi.Tu pasal Khayra boleh cakap dengan nenek dia macam tu.Sebab dia pun sama-sama berjaga tengok Running Man.Adoiiyai...

Koko Si Teddy Bear

Haritu masa Incek Hasben kemas stor terjumpalah dak Koko ni. Koko adalah hadiah birthday masa saya umur 21 tahun. Masa tu boyfriend yang bagi.Hahaha.Bayangkan masa boyfriend saya bagi tu kitorang naik bas je.Agak segan sikit lah bawak Dak Koko ni naik bas sebab orang usha je apahal dah besau-besau main teddy bear lagi. T_T

Dah lah Koko ni gedabak besau.Balik UiTM pun siap bawak dia sama-sama time tu.Annoying je member bilik tengok.Kahkahkah.Jeles la tu.Akhirnya bila saya dan boyfriend sah jadi hubby and wifey, kita bawak sekali Koko ni dok rumah sama-sama.Tapi tempat tinggal dia dalam plastik kat stor la.Kesian dia.

Alang-alang kemas hari tu keluarkan Koko sekali.Bagi Khayra pulak main dengan dia.Ada 2 ekor teddy bear Kakak yang kecik tu dah boleh jadi anak beranak Koko. Satu nama Kiki satu lagi nama Si Putih.Lama jugak usia Dak Koko ni ye. Tahun ni umur Koko dah 11 tahun.Kalau sekolah dah masuk Darjah 5 dah.Hehehe.

Ok saje cerita :D

Raket dan Bola Masa Cuti Tahun Baru

Salam Jumaat semua.

Cuti New Year hari tu kitorang tak kemana.Cuti Rabu, so just lepak kat rumah je la.Petang tu je keluar pergi Stadium Tun Fatimah.Sejak dak Kakak ada raket ni asik lah ajak pergi sini.Almaklum nak main kat rumah takde kawasan,kadang-kadang je pergi rumah nenek main badminton.Tapi pukul je la reti, sambut bola tak reti-reti lagi.Huhuhu.

 Kakak kata dia macam Ji Hyo pakai topi.Layan kan saje.Amsyar dengan bola nya. Tak main la bola plastik.

 Kat padang ni ada 2 group main bola.Amsyar pun nak join sama.Tu orang besar je la Bang.

 Ok itu dia pemain harapan negara tengah keluarkan raket masing-masing.Gaya dah ada.Hee.Kerja Papa untuk hari tu kena kejar Imran...well,macam biasa...

 Amsyar yang manja dengan Kakaknya.Sabar sungguh Khayra layan dak Abang.Raket pun nak suruh Kakak amikkan.

Imran terkedek-kedek sepak bola.Kalau bola plastik dah jauh dah kena sepak.

 Amsyar ajak mama main badminton dengan dia.Pun sama,pukul bola je tahu,sambut bola lom tahu lagi.Mama lah yang penat kutip bola pastu bagi Amsyar.Huhu.Khayra jauh nun disana kutip bola yang masuk dalam longkang.

 Ikut dan ikut dan ikut je lah Imran dari belakang.Berapa jauh dia asik jalan je.Ada sekali tu sampai kat orang tengah main bola dia pergi.Berlari papa kejar dia.Kang berdebuk kena bola dek..adoiyai..

Amsyar ajak papa main badminton pulak.Lepas tu dia main bola, boleh lah mama lawan papa.Just pukul-pukul je.Anak-anak kat kawasan tu,boleh lah perhati sekejap-sekejap.

Pastu dah jom balik. Sekadar keluarkan peluh sikit.Masa sampai kat dataran tu ada buat senamrobnik.Ramai gilerr.Tak sempat nak amik gambar.Nanti nak join lah, asik datang tengok orang senamrobik je.Sekali-sekala nak jugak bererobik.Bagi pecah lemak-lemak terkumpul tu.Soalan saya, kenapa lemak saya makin banyak ni????


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...