NOTTI-FACE GIVEAWAY

Hahaha..masuk contest lagik.Contest ni di anjurkan oleh Mama Adwan yang ngetop itu. Macam biasa,ada syarat-syaratnya.

  • JADI FOLLOWER MAMA ADWAN
  • LINK BLOG MAMA TERUS KE BLOG ANDA
  • SILA TEPEK BANNER KAT SIDEBAR YG DI LINK TERUS KE ENTRY INI
  • STICKY MODE YE ENTRY ANDA SUME
  • YANG PALING PENTING, SILA BUAT SATU ENTRY KAT BLOG MEMASING BESERTA GAMBAR WAJAH ANAK ANDA/ANAK SEDARA/ANAK ANGKAT YANG PALING NOTTI SEKALI...
  • UMUR LAYAK MASUK IALAH 5 BULAN -3 TAHUN SAHAJA MENJELANG AKHIR TAHUN 2009
  • SILA BERIKAN NAMA ANAK & IBU/BAPA, TARIKH LAHIR DAN UMUR SEKARANG
    SERTA CERITAKAN SERBA SEDIKIT MENGENAI GAMBAR...
  • TARIKH TUTUP GIVEAWAY NI ADALAH MENJELANG MALAM TAHUN BARU 2010
    IAITU PADA 31 DISEMBER 2009 JAM 12.00 MALAM...
  • HADIAH UNTUK GIVEAWAY INI ADALAH MISTERI YE... DAN MUNGKIN AKAN ADA
    HADIAH SAGUHATI UNTUK TEMPAT KE-2 DAN KE-3... MUNGKIN YE....
  • AKHIR SKALI, TINGGALKAN LINK ANDA





Nama : Khayra Nur Rania bt. Khairul Nizam
D.O.B : 19 Disember 2009
Umur : 1 tahun ++
Nama Mama : Rohana bt. Alias

Catatan: Masa ni Mama suruh Khayra makan,tapi Khayra taknak.Lagi buat muncung sedepa tu.Naughty girl ni.Hihi.


Itu sajork untuk contest kali ini.Sape-sape nak join,meh singgah SINI ye.

"New Seat" and Little Green Poney Khayra

Sekarang ni,banyak aktiviti Khayra yang menggunakan imaginasinya.Memperkenalkan new seat Khayra ---> Laptop mainan<--- Ia kawan-kawan,itulah yang dia tengah syok duduk atas laptop dia tu.Khayra imagine yang dia tengah duduk atas kerusi.Sebab ada penyandar.Huhu..




Syok betul lepak atas ni









Terima kasih mama sebab bagi hadiah laptop.Buleh Khayra jadikan tempat duduk.[menangis mama]







Oklah.Mari kita cek,mana tau laptop ni boleh jadi tempat makan ke,kereta sorong ke,peti ais ke,ke,ke dan ke lagi..




*************************************************************************************

Ni pulak pasal little poney yang papa belikan untuk Khayra.Al-kisah,Khayra minat sangat kat poney ni,sebab kat taska memang ada menatang tu.Khayra dah jadikan binatang peliharaan dia kat taska tu.Jangan sentuh,dia punya.Budak-budak kat taska kena tunggu turn.Sebab asik Khayra je main.

Malam Ahad lepas,kitorang pegi kuar beli barang kat Plaza Idaman.Sabun basuh dah abis daa.Dalam keta lagi Khayra dah aim kuda dia ni yang display kat luar kedai.Sama kaler pulak tu dengan kuda dia kat taska.Papa pegi survey dulu harga dia.Eh,boleh beli ni.Pas pegi makan and beli barang,barulah kuda hijau tu jadi milik Khayra.Dalam keta lagi Khayra dah rasmikan.Sungguh tak tahan.




Khayra dengan bangganya bawak "Kiki" jalan-jalan naik poney dia.Sambil bunyik "Kuduk-kuduk-kuduk"







Call papa,tapi tak jawab.Khayra geram.Takpelah,Khayra call kawan-kawan kat taska la [hari tu khayra ponteng taska,mama cuti-tapi papa keja]






Muncung sedepa.Sila abaikan pemandangan rumah Khayra tu ye.Memang dah jadi taska kedua dah.Tak boleh nak kemas.[alasan]


Cutest Baby of the Planet 2009 Contest

Saje je menggatalkan diri masuk contest.Sape lagi nak up anak sendiri kan.Muahaha.Kalau ada rezeki,Alhamdulillah.Kalau tak menang,saje memeriahkan majlis.Kali ni Mom Bloggers Planet ada buat contest yang amat lah menarik sekali.Contest ni bertajuk Cutest Baby of the Planet 2009.

So,aku telah bertandingkan diri [ape daa ayat] dengan menaruhkan gambar Khayra macam kat bawah ni.Aku tau gambar ni recycle balik kat entri lepas...huhu..Tapi takpe la ye kawan-kawan.Ini dia contestant Cutest Baby of the Planet 2009 ...drum roll..

*
*
*
*
*




Nama : Khayra Nur Rania bt. Khairul Nizam
D.O.B : 19 Disember 2008


Terms & Condition

  • This contest is opened to Malaysian babies 0-3 years old at the time of entry.
  • Picture should be current or less than 1 year difference from the actual age of baby.
  • ONE picture only!
  • Entry must be submitted by a parent, legal guardian or close relatives (can enter for child, sibbling or cousin).
  • Entry can be in Bahasa Malaysia or English.
  • Nomination starts from 22nd December 2009 to 10th January 2010
  • By participating, you expressly consent for your particulars, entries and photos to be posted on MomBloggersPlanet.com.
  • Only 6 babies will be selected to become contestants of Cutest Baby of the Planet 2009
  • Judge’s decision is final and no correspondence will be entertained
  • The lucky 6 babies will be announced in a blog entry
  • MomBloggersPlanet.com reserves the rights to change, amend, delete or add on to these Terms and Conditions without prior notice to you and shall become effective on such date as determine by us. You agree to be bound by such amendments.
  • MomBloggersPlanet.com reserves the right to cancel the contest at any stage, if deemed necessary in our opinion, and if circumstances arise outside of our control.

So,ape lagi kawan-kawan..ada masa lagi kalau nak join contest ni..daa.Thanks to Mom Bloggers Planet.

Aduhai Anak Dara ku

Tengok saje gaya Khayra sekarang ni.Mentang-mentang umur dah setahun.Pandai betul gayakan camne aku pakai mekap.Cewah!




Khayra : Jap lagi nak tido ni.Khayra nak mekap sikit.Biar cantik dan berseri muka I.Tepek-tepek sikit kat pipi I yang gebu ni. [sambil perhatikan En.Papa tengah ajar Mama photoshop].

Papa : [Yang nampak tepi baju sikit tu] Khayra nak papa tacap pakai photoshop pun buleh.
Khayra : Eleh papa ni..




Khayra : Kat belah mata jangan lupa.Nanti nampak eye bag pulak.Tak cun la.

Mama : [Yang nampak kain batik tu] Khayra,jangan nak ngada-ngada ei.Apsal kat belah mata je,kat dahi pun kena tacap gak.
Khayra : [Dalam hati] Eh,mama aku ni..Ingat nak marah aku tadi,tapi mama lagi hover..huhu..




Khayra : Cun gak aku ni ek.Kalau aku buat muncung camni lagi cun.Ok lah,pasni abis la barang mekap mama aku kena kerjakan.Muahahaha.
Mama : Khayra! Mama tau apa Khayra nak buat.Mama dah sorokkan dah semua barang mama kat dalam laci lemari..oops! terbagitau plok..


Terima Kasih Kak Rehan

Waktu aku dan Hubby kerja,Khayra aku tempatkan di Taska Mara.Taska tu berdekatan dengan tempat kerja kitorang.Khayra dok Taska masa dia umur 3 bulan setengah.Mula-mula sekali aku diperkenalkan dengan pengasuh Khayra,Kak Rehan ataupun Ibu An.Khayra ditempatkan dalam Kelas Tanjung,kelas untuk baby yang berumur 3 bulan hingga setahun lebih.

Masa tu Kak Rehan hanya menjaga 2 orang baby saja,termasuk Khayra.Rutin harian aku,mesti jengah Khayra kat Taska setiap kali lunch hour.Sebab aku terus direct BF.So,selama Khayra dok Taska sampai umur dia setahun ni,hubungan aku dengan Kak Rehan agak akrab.Mana taknya hari-hari aku jumpa dia.Ada saja laporan pasal Khayra dari Kak An.Seronok je aku dengar.

Kak Rehan pun aku tengok memang sayangkan budak-budak.Kat taska tu memang ramai pengasuh.Sorang pengasuh diperuntukkan 3-4 orang baby.Kadang-kadang kalau ada Ibu Pengasuh yang jaga baby-baby lain keluar pegi tandas atau pegi makan,baby-baby tu dengan sendiri pegi kat Ibu An untuk menumpang kasih.Cewah.Kak Rehan pandai melayan.Sekarang ni Kak Rehan jaga 4 orang baby - ikut turutan Kak An jaga - Sofia,Khayra,Raihana dan Adik (kembar lelaki-aku panggil adik dan abang,tak tau nama penuh).

Setiap kali kitorang ambil Khayra kat Taska,mesti Kak Rehan bekalkan bubur Taska.Aku tak payah susah-susah masak bubur time balik kerja.Makanan untuk Khayra dah ada.Dia bagi senyap-senyap masuk dalam beg Khayra.Tak tau la kalau ibu-ibu pengasuh yang lain bekalkan bubur kat anak jagaan diorang.Yang pasti,Kak Rehan tak pernah miss.Kalau bubur habis,baru dia cakap dia tak bekalkan.Kalau tak,aku faham-faham sendiri la.

Khayra memang manja kat Ibu An dia.Setiap kali nak tidur,Kak Rehan mesti kena peluk/dukung dan tepuk-tepuk badan Khayra supaya dia boleh tidur.Bayangkan setiap kali nak tidur Kak Rehan kena buat macam tu.Aduhai,ada gak Kak Rehan sound kat aku ajar Khayra kat rumah tidur jangan berdukung.Masalahnya,kat rumah memang Khayra tidur macam biasa.Time dia menyusu mesti tidur punya.Kat taska je macam tu.Manja sangat.

Sistem kat taska tu,kalau baby yang dah boleh berjalan tegap,dia akan dipindahkan ke Kelas Melati.Kat kelas tu,diorang ada jadual sendiri.Waktu makan,bermain,belajar dan waktu tidur.Dah tak sama dengan Kelas Tanjung dah.Aku awal-awal dah diberitahu yang Khayra akan dipindahkan ke Kelas Melati bulan Januari 2010.Bermakna lagi 2 minggu Khayra akan bertukar pengasuh.

Untuk pengetahuan,Khayra mula tegap berjalan masa umur 10 bulan.So,diorang tunggu sampai Khayra setahun baru boleh tukar kelas.Kalau ikutkan,ada jugak baby yang dah setahun lebih kat Kelas Tanjung tu.Tapi diorang lambat berjalan,so kena tunggu sampai tegap baru boleh tukar kelas.Kes Khayra pulak,awal sangat berjalan,so awal jugak la kena tukar.Aku bukan apa,nanti aku dah tak boleh jenguk Khayra time lunch hour lagi.Masa tu time tidur Kelas Melati.Khayra kena berdikari.

Esok Kak Rehan mula bercuti panjang.Tahun baru nanti baru naik kerja.Ini bermakna,hari ni last Kak Rehan jaga Khayra.Tahun baru nanti Khayra dah naik Kelas Melati.Tadi sebelum balik masa jumpa Khayra time lunch hour,aku dah teremosi dengan Kak Rehan.Tak tau nak cakap apa.Dia pun sedih.Air mata aku laju je turun.Kak Rehan pun sama.Aku memang banyak terhutang budi dengan dia.Dia dah buat Khayra macam anak dia sendiri.Terima Kasih banyak kak...





Kak Rehan bawak anak-anak jagaan dia termasuk Khayra jalan-jalan kat ofis Taska.Budak-budak tu boring asik dok dalam bilik je.Atas pangku Kak Rehan tu baby kembar - Adik - kat atas kerusi,Sofia dan Khayra.Rajin Kak An melayan budak-budak ni.







Aksi Khayra kalau Kak An nak tidurkan Adik.Mesti Khayra nak tepuk sama.



Lepas ni aku akan tetap ingatkan Khayra siapa yang jaga dia.Aku taknak dia lupa orang yang selama ni jaga dia daripada dia hanya terbaring sampai dah pandai berjalan ni.Walaupun Kak Rehan jaga Khayra tak lama,tapi aku harap hubungan ini akan berkekalan.Insyallah.

Fully Breastfeeding...without Formula Milk in 12 Months..Alhamdulillah..

* Edited by Hanna on 12.31 pm..Credited to Kak e-caR for that information..Thanks a lot..

Exlusive BF= breastmilk only (no FM, no solid foods, no pacifier, no air masak, BF more than 12x per day)
Fully BF= breastmilk + solid foods (no FM)

Syukur ke hadrat Ilahi kerana memberi peluang kepada aku memberi seribu khasiat susu ibu kepada puteriku yang comel - Khayra Nur Rania - selama 12 bulan / setahun tanpa sebarang susu formula yang lain.

Permulaan yang kurang menarik,apabila hari kedua Khayra lahir,susu aku tidak semewah mana.Tetapi hasil daripada mengurut,alhamdulillah,susu kembali lancar dan melimpah-ruah.Waktu tu,breast sentiasa membengkak kalau Khayra tak menyusu.

Hari-hari yang mendatang,aku tabahkan diri untuk terus menyusukan Khayra.Waktu mula-mula BF,target aku hanya 6 bulan pertama sahaja exclusive susu ibu.Masa tu masih belum yakin.Lepas 6 bulan,tambah lagi 6 bulan untuk teruskan penyusuan.Alhamdulillah,aku berjaya 12 bulan ni untuk menyusukan Khayra tanpa bantuan susu formula.

Memang banyak cabaran kalau BF ni.Memang kadang-kadang kalau hati tak kuat,kita boleh kalah dengan keadaan sekeliling.Aku masih lagi memerah susu. Walaupun dimana aku berada,cooler bag kesayangan sentiasa aku angkut.Tetapi yang penting sekali sokongan yang kuat daripada suami dan keluarga antara penyumbang kejayaan BF aku.Terima kasih banyak-banyak kepada hubby yang tak putus-putus menggalakkan aku untuk teruskan penyusuan susu ibu kepada puteri kami tu.Begitu juga kisah kejayaan rakan-rakan blog yang berjaya fully BF sampai 2 tahun,menjadikan aku lagi bermotivasi.Terima kasih.

Alhamdulillah,berkat susu ibu,Khayra bijak,cerdas dan sentiasa maju dalam semua perkara.Sekarang ni aku nak target lagi 6 bulan lagi.Aku target sikit-sikit dulu.Insyallah kalau berjaya,aku berazam untuk fully BF selama 2 tahun.Moga niat murni aku ni tercapai.Amiin.

Alhamdulillah...Khayra Dah Setahun..Sob,sob,sob..

Hari Sabtu hari tu bersamaan 19 Disember 2009, anakanda puteri kesayangan kami Khayra Nur Rania genap berumur setahun.Aku bersyukur padamu Ya Allah,kerana dianugerahkan puteri yang comel dan bijak.Sesungguhnya tiada kata-kata yang dapat digambarkan betapa kami terlalu sayang kepada si comel Khayra.

Tiada sambutan besar-besaran yang aku dan hubby buat.Cuma meraikan secara kecil-kecilan bersama keluarga di kampung.Kebetulan keluarga sebelah aku tak dapat bersama,so hanya adik-beradik hubby je yang ada.My PIL pun takde.Diorang bercuti ke Langkawi ikut rombongan kat taman perumahan.




Happy 1st Birthday Khayra.Sticker ni aku guna untuk goodies nak bagi kawan-kawan Khayra kat Taska.Macam biasa,designed by Papa.





Birthday Cake Khayra yang aku tempah kat Kak Juliah.So sedap.






Wajah Mama&Papa yang keriangan kerana anak yang membesar depan mata berumur setahun dah.[sebenarnya saja nak enterframe]






Sebelum gerak pegi potong kek,singgah dulu kat kedai gambar.Amik gambar Khayra setahun.Tapi Khayra tak senyum sangat.Almaklum baru bangun tidur.Kejang je.Penat aku mengagah.Macam-macam gaya aku buat.Sampai Khayra pun heran tengok aku lompat bintang sorang-sorang.Hahaha.






Birthday Girl...Khayra Nur Rania bt. Khairul Nizam.






i'm lovin it



Khayra suka lagakan gigi bawah dengan gigi atas yang baru nak tumbuh tu.Itu pasal mulut dia senget.Hehe.








Adik-beradik my Hubby.Yang takde,adik lelaki dia dan PIL.Kat belah hubby,Khayra ada dua orang sepupu.Dua-dua kakak.Yang lelaki belum wujud lagi.Peace :)






Antara present yang Khayra dapat.Alhamdulillah.Yang penting,hadiah pertama Khayra dapat dari nenek Umbai dia.So,hadiah tu dok paling atas sekali.[boley gitu?]


Itu lah antara sambutan kecil-kecilan Birthday Khayra.Alhamdulillah...Macam tak caya je Khayra dah setahun.Baru hari tu aku dok usung perut.Huhu.Tanpa disedari masa berlalu dengan cepat.Apa pun aku berdoa agar Khayra menjadi anak yang solehah,taat,hormat orang tua,bijak belajar dan diberi kesihatan yang baik.Amiin.

Mencik! Mencik!

Aduyai..busy betul la minggu ni.Nak jengah blog pun tak sempat.Cerita Ikan Sekot @ Serkut tu abih macam tu je.Aku tak sempat nak buat follow up.Tapi aku dah tanya mak aku dah,dia cakap Ikan Serkut tu macam Ikan Merah tapi dia kaler putih.Macam mana tu?Nanti kalau ada perkembangan terbaru pasal Ikan Serkut tu,aku bagitau ok.Hehehe.

Kalau ikutkan,dah berhari-hari aku dok peram je post baru.Banyak yang nak cerita-ceriti ni.Hujung minggu pulak busy dengan Khayra.Memang tak sompek nak hapdet blog.Banyak gambar yang nak haplod.Semua gambar Khayra dan aktiviti dia.Aktiviti kitorang memang ada setiap minggu,tapi tak terpost pulak.




Minggu ni saja,dah dua kali Khayra dan Papa teman aku kat ofis lepas office hour.Sampai Khayra tertidur-tidur kat bahu papa dia.Kesiankan.Hubby pun kesiankan gak.Sanggup tunggu,walaupun mata dah merah-merah tunggu aku.Pastu nak tempuh jem balik rumah pulak.Kt KL ni lepas pukul 6,kalau bawak kereta memang la jem teruk sangat-bangat.Takleh nak cerita la teruknya.

Cepat la,aku nak cuti ni.Penat mental.Busy sangat.Mencik!Birthday Khayra pun dah dekat.19 Disember hari Sabtu.Tak prepare apa pun.Buat kecil-kecil je kat kampung.Minggu depan harap-harap aku tak busy lagi.Huhu.Boleh aku update cerita birthday Khayra nanti.

Sesapa Tahu Apa Itu Ikan Sekot?

Isy..isy..isy..susah benau nak update blog skerang ni.Asik tak menyempat je.

Oklah,nak cerita sikit ni.Hari Ahad ari tu,pukul 8 pagi 3 beranak ni dah tepacak kat Pasar Tani Danau Kota.Walaupun Ahad,bangun tetap pagi tau.Itu disebabkan jadual bangun tidur Khayra yang tak berubah Monday to Sunday.Huhuhuhuhu.

So,hubby bagi idea nak masak apa tengah hari tu.Dia suruh masak sup ikan.Ya!sup ikan.Yang nyata aku memang tahu nak beli ikan apa.Sekarang ni aku nak tanya sesapa kenal nama "Ikan Sekot"?Ikan tu memang sedap buat sup.

Kalau kat Melaka,mak aku panggil ikan sekot,mak mertua pun panggil ikan tu ikan sekot.So,secara automatik aku pun panggil ikan sekot.Sekarang ni yang aku musykil...kenapa aku tanya kat orang jual ikan kat Pasar Tani tu,semua tak kenal apa itu ikan sekot?!

"Bang,ikan sekot ada tak?"

"Apa dik,ikan apa tadi?"

"Ikan sekot"..Sambil perlahankan suara.

"Ikan apa tu,ada nama lain tak?"..kata abang ikan tu sambil senyum.

Alahai malunya aku.Agak-agak korang,kat KL ni orang panggil ikan sekot tu apa?Nanti senang la aku beli kat pasar tadi.Bukannya aku tak tanya kat gerai lain,tanya.Tapi semua orang senyum.Malu makcik tau.

Ikan tu bukan ikan merah atau ikan siakap.Tapi memang sedap dibuat sup.Aku takde gambar nak tunjuk camne rupa dia.Kalau ada sesapa tahu nama glamer ikan tu tolong bagitau saya ye.Kerjasama anda amat saya hargai.Cewah!

Plan Yang Tak Menjadi

Hari Isnin hari tu (30 Nov 09) aku dan hubby amik cuti.Sebenarnya stand by kalau-kalau family belah husband nak bermalam kat rumah kitorang.Rupa-rupanya diorang bermalam hari Sabtu malam Ahad hari tu.So,daripada membazir cuti,aku plan nak berdating dengan hubby.Ialah,rasanya lepas aku bersalinkan Khayra,tak pernah lagi kitorang pegi tengok wayang.So,pagi-pagi kitorang dah hantar Khayra ke Taska.Waktu macam biasa.Kalau sempat,kitorang nak amik Khayra awal.Dalam pukul 4 ke.



Lepas hantar Khayra,kitorang pergi breakfast dulu.Pegi kedai mamak.Dah lama aku ngidam roti sardin ni.Pergh!Terliur tau.Hubby amik roti telur + roti kosong.Balik rumah dalam pukul 9 lebih.Ala,ngantuk pulak.Tapi aku lepak-lepak dulu.Baca paper.Hubby macam biasa dengan FB dia.Baju banyak giler tak berbasuh.Jap lagi ar.Padahal ada 2 bakul besar menanti untuk di laundrykan.Huhu.


Sedar tak sedar dah pukul 12 lebih.Nak tengok wayang apa kalau keluar lambat.Last-last aku cakap,kita keluar lepas Zohor je la.So,korang bayangkanlah kalau keluar dah petang-petang ni. Hubby suruh aku drive.Sebab aku yang ajak dia dating.Ceh!


Sebenarnya aku dah kelaparan.Walaupun bfast pagi tadi,tapi perut ku ini masih menyanyi alunan indah.Dah lama tak pegi makan nasi campur kat Danau Kota.Apalagi,pecut ke sana.Sampai je,lauk dah makin habis.Tu la,sape suruh kuar lambat.


Penangan orang kelaparan.Licin wei.


Kitorang terus pegi MBO Ampang.Dah agak dah,cerita yang best-best dah start.Kalau tunggu camne nak amik Khayra kang.Huhu.Dari Ampang nak masuk KL time orang balik keja memang jem.Takut tak sempat amik Khayra.Terpaksalah kensel tengok wayang.Sedih tau.Nak amik gambar kat tepi poster wayang pun takde mood.Hubby ajak pegi jalan-jalan.Dia pulak drive.Aku tengah keciwa.


Masuk Bukit Bintang kitorang guna Lebuhraya AKLEH.Tersosat pulak.Just amik gambar Pavilion je la.Gambar ada.Tapi malas pulak aku nak upload.Pastu boleh pulak pegi SOGO.Tempat hari-hari aku pegi.Bosannya.Itu pun disebabkan Taska Khayra dah dekat.So,parking kat tempat biasa.Jalan-jalan.Yang penting,aku dan hubby bebas berjalan sambil bermanja-manja macam orang bercouple yang lain.Mesti orang ingat kitorang lom ada anak lagi ek.Hahaha.Perasan!


Waktu amik Khayra.Tepat kul 4 petang.Yang ramai-ramai tu budak praktikal.Tengah mengagah Khayra.


Sempat bawak Khayra main air pancut kat depan Tabung Haji.Habis basah baju Khayra.Suka sangat main air.


Jom balik.


Kesimpulannya,apa yang aku plan tak menjadi.Ini semua sebab time table tak betul.Kenapa tak betul,sila tanya dengan En.Hubby aku ei.Dia je yang tau.Tapi yang penting,inilah pertama kali aku seharian dengan hubby tanpa Khayra.Rindu tau.Asik ingat kat anak je.Tapi lain kali,aku nak plan betul-betul.Ntah bila dapat amik cuti lagi ni.

So,kalau sesapa yang ada pengalaman berdating dengan hubby masing-masing tanpa kehadiran anak-anak,boleh ceritakan.Aku nak follow sapa-sape yang baaiik punya plan.Nak pegi mana,aktiviti apa,makan kat mana.Sharing is Caring.Hehehe.

Khayra Melawat Mak Su Di Asrama

Hari Raya Aidil Adha hari tu,dua orang adik aku tak dapat balik beraya.Satu-satunya adik lelaki aku beraya kat rumah mertua dia kat Triang,Pahang.Lagipun disebabkan kejadian keguguran tu,adik aku hantar wife dia balik kampung terus.Adik bongsu aku pulak memang decide tak nak balik beraya.Ini semua SPM punya hal.Orang tengah struggle nak amik exam,takut fikiran melilau kat lembu yang kena korban lak.Hahaha.

Lagipun ramai member dia tak balik rumah.Diorang ada paper Bio hari Isnin.Mak aku pun tak kisah.Ala bukannya jauh sekolah dia.Kat Jasin je.Rumah kitorang ada lah dalam 30 minit perjalanan.So,lepas ayah solat Jumaat (hari raya hari tu kan jatuh pada hari Jumaat)baru kitorang bertolak beraya kat sekolah adik aku.Bawak lah segala macam ketupat,rendang,nasi beriani (ayah aku yang masak,serius sedap),acar,kurma daging,kek oren dan manisan.Yang pasti,takde satu pun yang aku masak.Huhuhu.Teruk kan.

Soalan pertama yang aku tanya ayat macam biasa lah :

"Anoi,target berapa 'A' SPM ni?"

Soalan aku dijawab dengan senyuman:

"Akak tanya A+ ke A- ke atau A je?"

Eh,sekarang soalan berapa A dah tak relevan lagi.Adik aku boleh tanya aku balik kategori A apa yang aku maksud kan.Dia target straight A.Silap soalan lah aku ni.Hahaha.Harap adik bongsu aku tu berjaya dengan cemerlang.Kak Long sentiasa mendoakan kejayaan Anoi.Moga tercapai cita-cita yang Anoi impikan selama ini.Amin.



Mak Su yang dah rindu dendam dengan Khayra.Dah lama dia tak jumpa.Sekali jumpa Khayra dah boleh jalan.Lagi lah geram Mak Su tengok.



Beraya kat MRSM TGB





Khayra dikerumun member-member Mak Su dia.Habis kena kelek sana-sini.Khayra memang sporting.

Hari Ni Nak Balik Kampung

1st of all,saya nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidil Adha.Ada sesiapa yang tak balik kampung beraya?Mungkin masing-masing ada sebab tersendiri.Yang pastinya Hari Raya adalah untuk makan ketupat dan rendang disamping menghayati pengertian "Qurban".Tahun ni saya belum diberikan rezeki lebih untuk buat korban.Niat tu memang ada...

Tukar penggunaan ganti nama "aku" pulak.Hehehe.

Hari ni insyallah,kami akan bertolak pulang ke Melaka lebih kurang pukul 3 petang karang.Aku dan hubby amik half-day.So,semua barang dah siap-siap packed dalam bonet kereta tu.Malam tadi aku tertidur awal.Dalam pukul 9 lebih.Kalau menyusukan Khayra atas katil,harus aku pun tertidur sama.Nasib baik aku terjaga pukul 2.30 pagi tadi.Mula-mula hubby bangun dulu,aku dah celik dah.Tapi rasanya amat malas sekali kalau packed barang untuk balik kampung.Virus ni dah lama menular sejak aku kat U dulu.Malasnya kalau kemas barang...Huhu.

Mula-mula iron baju nak pegi keja dulu.Pastu barulah sesi menyelongkar baju-baju nak balik kampung.Kebetulan ada kenduri kawin sekali.Terpaksalah cari baju yang glam sikit.Muahaha.Sempat gak la buat milo panas dan roti bakar (kaya+planta) untuk hubby.aku bedal freshmilk yang diwarmkan dengan sekeping roti.Lapau wei..

Mata aku ni dah start ngantuk balik.Dalam pukul 4 pagi aku ajak hubby tidur.Dia leka dengan FB dan fantacy football dia.TV bukak cerita bola.Bosan gue.Aku bukan apa,petang karang dia gak nak drive.Kalau ngantuk je,camne nak sampai rumah.Aku boleh je drive,tapi Khayra mesti nak ikut duduk dengan aku.Last-last aku tutup lampu,biar gelap sikit.Dalam 10 minit hubby tutup laptop masuk dalam beg (sebab nak bawak laptop tu balik kampung),kemas-kemas apa yang patut then tarik selimut macam aku gak.

Tapi fikiran ni asik terbayang, kalaulah kejadian blackout macam dulu tu terjadi lagi.Naya je.Tapi aku ada reason tersendiri tak bawak balik EBM aku balik kampung :



  1. Aku pegi ofis dulu,susah untuk aku simpan kesemua EBM dalam cooler bag aku hanya boleh memuatkan dalam 4 botol + 2 ice pack.
  2. Kalau EBM mencair,kemungkinan untuk Khayra minum jauh sekali.Khayra hanya minum EBM time aku pegi keja or aku takde bersama dengan dia.Harus EBM tu rosak macam tu je.


Aku berdoa semoga Allah selamatkanlah semua EBM dalam fridge aku tu.Sekarang musim hujan.Takut gak kalau-kalau blackout lagi.Ok lah kawan-kawan semua,Yang baik datang dari Allah,yang buruk datang dari saya (tukar penggunaan ganti nama).

Pandu berhati-hati."Selamat Hari Raya Aidil Adha dari kami KNR".


Kad Touch n Go yang banyak berjasa kat kitorang yang menggunakan Lebuhraya PLUS.


Hujung Minggu Bersama Mak Ngah


Disebabkan Mama Khayra tengah belajar photoshop,entri untuk minggu lepas baru la dapat publish.Sebab kena edit gambar dulu.Kata baru belajar kan.So,memang lembab sikit la nak mengedit.Terkial-kial lagi.Itu belum lagi papa ajar yang intermediate.Baru beginner.Boleh la labu..

Disebabkan hujung minggu hari tu papa busy dengan custom album,so aku pun ajak la adik yang duduk kat Cheras datang rumah ktorang kat Gombak.Tujuannya nak mintak teman keluar jalan-jalan.Tak nak ganggu papa buat kerja.Lagipun Khayra selalu kacau.Huhu.So,destinasi kitorang hari Sabtu hari tu pegi Jusco Wangsa Maju atau Alpha Angle.



Waktu ni Khayra taknak didukung.Peh,seronok betul dia dapat lepas.Merayap sana-sini.Aku tak larat nak kejar dia lari.Kang mau dia hilang kat celah orang ramai,nangis tak berlagu aku.Tapi tempat-tempat yang dilarang masuk pun dia redah je.Yang aku tak tahan,dia boleh feeling tengok gambar orang cium-cium kat area perfume tu.Alahai,anak mama...





Kitorang ni tak de tujuan sangat pegi situ.Dah nama berjalan-jalan,so kitorang pun jalan je la.Tak gi shoping langsung.Sambil-sambil tu tengok orang buat donut kat "Big Aple".Syok betul tengok orang celup-celup donut tu.Adik aku asik cakap "Kak,kalau senang camni,kita pun boleh buat."Iyo lah,akak nak pasni ko buat donut sebijik rasa macam kat "Big Aple" tu. Aku tapau untuk papa donut set 6 ketuiTapi yang pasti muka kitorang dah 4-5 kali lalu lalang kat situ.Muahaha.





Pas jalan-jalan,pastu duduk.Jalan lagi,duduk.Itu lah keja kitorang.Memang takde tujuan.Khayra dah start bunyik2.aku tau dah time susu dia.Pegilah cari nursing room.Takde rupanya.Aku bukannya selalu lepak kat situ.Tak familiar sangat.Pegi tandas,kot-kot ada tempat tersembunyi ke,takde gak.So,amik gambar la kitorang.






Kena jugak breastfeeding Khayra.Last-last kitorang lepak kat surau.Boleh lah Khayra menyusu dengan amannya.Tengoklah muka Khayra yang kekenyangan dengan susu mama dia.Comel!








Pukul 4 Mat Kacau datang bagi belon.Sebenarnya Khayra dah dapat dulu belon tu.Mama yang mengendeng kat akak yang tiup belon tu.Dapat la sebijik.Pastu time Mat Kacau bagi belon,tadah tangan lagi.1st belon adik aku pegang.Macam belum dapat pape lagi.So,Khayra dapat 2 bijik belon.Tak senonoh betul aku ni kan.Hehehe.Khayra bukan kenal sangat Mat Kacau tu.Tapi layan je.Khayra tengok sibuk perhatikan Mat Kacau.Dia bukan kisah berdiri sorang-sorang.Lagi dia yang pegi Kacau Mat Kacau ada.Haha.





Pic with Mat Kacau.Sebenarnya Mat Kacau yang nak amik gambar dengan kitorang.Muahahaha!




Mak Ngah belanja makan kat McD.Aku baru tau prosperity dah ada balik.Cepat betul.Raya cina bila ek?Tapi yang penting,Mak Ngah memang baik hati.Hehehe.puji ada makna ni Khayra tahan pedas makan curly fries tu.Banyak betul dia makan.Aku bagi suku je.Bbawak gak bekal bubur dari rumah.Nasib baik makan bubur dulu.Kalau tak,memang dia tak pandang.Licin curly fries tu Khayra kerjakan.


Masa balik,aku susukan Khayra lagi.Aku dah agak mesti dia tidur.Nak suruh adik aku drive,dia tak familiar sangat area situ.Pas Khayra betul-betul lena,aku pass Khayra kat pangku adik aku pulak.Tadi aku duduk kat seat sebelah driver.Bayangkan macam mana aku pass Khayra kat adik aku tu.

Balik rumah,hujan turun dengan lebatnya.Nasib baik sempat masuk rumah dulu.Papa dah rindu dendam dengan kitorang.Rasanya inilah pertama kali jalan-jalan papa takde.Khayra tidur sampai maghrib...






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...