Minum Petang Bersama Khayra & Friends



Mari minum petang bersama Khayra. Minum air masak je. Jaga kulitlah katakan.




Saya ditemani oleh 2nd boyfriend saya. Barulah syok minum air.





Uuuu. Tiba-tiba ramai pulak kawan-kawan saya datang. Jemput. Jemput. Bukan jemput-jemput ye





Kenape halang saya minum air Abang Mickey. Oh! Lupa pulak Abang Mickey lom ada air lagi.Sorry..





Hehehe. Encik Pooh tergolek pulak. Berlakon kehausan la tu.Kelakar. Kelakar.





Tengok, saya dah tersedak minum air. Ini angkara Encik Pooh la ni.




Muahaha.Muahaha.Pssstt : Sebenarnya saya cover malu je tu. Tersedak tak hingat tadi. Terpaksa ketawa. Sambung balik, Muahaha.




Alamak, air tumpah la. Abis la saya nak menjawab dengan mama nanti. Jap. Jap. Bagi saya main air ni dulu. Best la tepuk-tepuk air kat lantai ni.





Muka cuak. Mama saya dah bising tu. Seluar saya dah basah kena air. Mana saya nak sembunyi ni. Kawan-kawan saya semua tak boleh harap, diorang yang bagitau kat mama saya tadi.





Mari kita gunakan "Kuasa Anak Kesayangan Papa". Hehehe. Baik saya lepak dengan papa saya, mesti mama saya tak boleh marah. Hohoho. Seluar saya mama dah buka. Sebab basah kena air tadi. Empuknya badan papa saya ni.Syok lah. Esok kita minum petang sama-sama lagi ye kawan-kawan. Saya belanja air masak lagi. (^_^)




Mimpi Apa Malam Tadi Khayra?

Tiap-tiap hari, alarm henset saya akan berbunyi pukul 5.30 pagi. Waktu itulah untuk saya gosok baju saya dan suami serta kemaskan barang-barang Khayra untuk ke taska. Kalau ada baju yang belum dilipat, saya lipat. Kadang-kadang saya sidai baju waktu subuh. Baju-baju kotor saya dah siap-siap suruh mesin basuhkan waktu malam. Bangun pagi untuk sidai je.

Dulu masa sebelum ada Khayra, selalunya saya setelkan baju-baju untuk digosok atau kerja-kerja rumah yang lain waktu malam. So, bangun pagi pukul 6.30 untuk mandi ,solat dan bersiap ke tempat kerja.

Sekarang rutin dah lain. Malam-malam tak sempat lagi nak gosok baju.Kena layan Khayra. Lagipun kalau Khayra ada, mesti dia kacau saya gosok baju. Bahaya. Kecuali kalau Khayra tidur dulu, bolehlah saya setelkan kerja-kerja then boleh tidur dengan senang hati dan esoknya boleh bangun lambat sikit.

Masalahnya sekarang kalau saya menyusukan Khayra secara berbaring, memang saya sesama akan tertidur jugak. Kadang-kadang saya yang terlelap dulu. Buruk betul. Motif menyusukan secara baring sebab nak suruh Khayra tidur, lagipun terus baring kat katil sambil lampu dipadamkan. So kawan-kawan, apa yang anda bayangkan kalau dah keadaan macam tu. Haaruus saya pun terlena. Hahaha.Kadang-kadang je saya terbangun balik,tapi selalunya terlajak sampai pagi lah.

Pagi tadi, rutin bangun pagi macam biasa. Baru saya nak on iron kat luar bilik, tiba-tiba terdengar seseorang berjalan. Mesti papa Khayra dah bangun ni. Rupa-rupanya Khayra yang muncul kat pintu sambil cari saya.Dia turun katil senyap-senyap, padahal papa tidur lagi kat katil tu. Masa tu baru pukul 5.45 pagi. Alahai anak mama dah bangun. Saya tinggalkan semua kerja-kerja, dukung Khayra masuk bilik. Saya menyusukan dengan harapan Khayra tidur balik. Tapi harapan tinggal harapan. Mata Khayra buntang. Dah dia ikut saya keluar.



Tengoklah budak yang dah bangun ni. Tergendala kerja-kerja mama dia.Kat dalam tu papa tengah tidur dengan lena.





Ala comot muka anak mama baru bangun tidur ni. Khayra tak sabar nak pegi taska ke?





Boleh pulak bersiar-siar dalam rumah awal-awal pagi ni. Melawat kawasan ke Khayra. Sila perhatikan apa yang tergantung kat belakang pintu tu?





Inilah hasilnya masa nak hantar Khayra kat taska pagi tadi. Tidur. Tu la sape suruh bangun awal. Kan dah mengantuk. Taska Khayra kat tingkat 2.



Apa la yang Khayra mimpi pagi tadi sampai bangun awal. Nak kata tidur awal, tak jugak. Saya dan papa Khayra terpaksa buat-buat tidur supaya Khayra pun tidur jugak. Tapi Khayra main sorang-sorang kat atas katil sambil diapit oleh mama dan papa dan menyanyi dan menyanyi. Pastu buat bunyi motorbot sampai la tertidur. Asalnya saya nak buat-buat tidur supaya Khayra pun tidur, terus saya betul-betul tidur. Takleh pakai betul. Hahaha.Apa yang tergantung kat belakang pintu tadi?

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*



Bunting masa saya kawin dua tahun dulu. Dari kad kawin, banner dan bunting, semua papa Khayra yang designed. Jimat sikit.Hehe. Sekarang jadi hiasan belakang pintu je. Buat kenang-kenangan. Cuma Khayra tak berapa cam papa kat bunting tu sebab ada perubahan fizikal sikit. Muahaha.


Wahai Anak Ku Yang Jelita, Nak Jadi Macam Papa Ke?

Tuuu dia anak papa. Dah nampak dah bakat semulajadi iras-iras papa dia. Selama ni saya cukup jaga dinding dan alat-alat tulis jangan bagi Khayra conteng dinding. Tapi semalam kejadian telah berlaku buat pertama kalinya.

Memang setiap kali balik rumah, kadang-kadang semua orang buat hal masing-masing sekejap. Ialah saya dengan busy kat dapur, papa busy dengan laptop dan Khayra busy dengan Mickey, Kiki dan Pooh. Tanpa saya sedari, Khayra telah buat mural kat dinding dengan bantuan pensil warna yang Khayra dapat masa masuk pertandingan mewarna time Hari Wargatua hari tu.Terer kan kecik-kecik dah masuk pertandingan mewarna. Dah syarat dia untuk umur 7 tahun ke bawah. Maknanya baby baru lahir pun boleh masukkan? Masa tu Khayra baru 11 bulan. So,nak dapat barang Staedtler punya pasal, saya pun daftarkanlah. Hahaha.

Ok.Ok. No more gelak-gelak.Memang la dulu papa Khayra buat mural dinding kat sekolah time form 5. Giler tamak buat sorang-sorang. Sekarang ni Khayra memang dah ikut jejak papa dia. Buat sorang-sorang gak. Senyap-senyap pulak tu. Menjerit saya bila papa Khayra dengan bangganya panggil saya kat dapur "Mama, tengoklah Khayra buat apa ni..cantikkan" sambil senyum simpul bangga dengan tindakan anaknya itu. Waaa! Saya terjerit. Akhirnya dinding rumahku meriah juga. Ingatkan saya boleh jaga sampai bila-bila.


Inilah hasil kerja tangan Khayra T_T




Lakonan semula. Gigih saya suruh Khayra pegang pensil kaler tu balik untuk amik gambar. Lepas dapat 2 snap, dengan pantas saya cabut balik pensil kaler tu. Kejam kan. Tapi kawan-kawan, masa tu jugak dengan sepantas kilat Khayra dah tambah lukisan dia dengan aksi tangan macam berus baju. Laju betul.Huhuhuhuhu.




Pelangi Petang

Petang semalam masa saya bagi makan Khayra kat balkoni tiba-tiba ternampak pelangi yang mula membentuk. Waaa! Takjubnya saya. Saya apa lagi dukung Khayra pastu tunjuk kat dia pelangi. Khayra tengok je.Mungkin dia tak faham saya tunjuk apa.

Dulu masa saya kecik-kecik, selalu dengar orang cakap jangan tunjuk pelangi guna jari. Nanti kudung. Mitos tu terbawa-bawa sampai saya besar. Takut saya nak tunjuk guna jari. Tapi disebabkan saya dah ada anak, nak tunjuk jugak pelangi tu. Macam mana nak ajar tunjukkan Khayra kalau guna muncung je. Hahaha.



Nampak tak pelangi tu besar sampai hujung. Beesaar punya! Subhanallah.Sila klik gambar untuk imej yang lebih jelas.


Cerita Pasal Sorry Hari Tu

Nak update sikit pasal entry saya Isnin lepas. Alaa,pasal saya bagi kad mintak mahap kat Papa Khayra . Boleh klik kat link ni untuk refresh balik.

Ok nak cerita la ni. Hari Isnin hari tu hubby EL,sebab nak servis kereta yang tempreture dia naik macam oven tu. Malam sebelum tu adalah hal sikit yang boleh buat hubby terkecik hati [huhuhuhu..ampun.ampun.taknak buat lagi]. So, pagi tu hubby hantar saya dan Khayra pegi kerja dan taska macam biasa. Hubby balik rumah setelkan apa yang patut. Tapi pagi tu,nampak lagilah yang hubby tarik muka lagi. Aduss! camne nak buat. Dengan tulus ikhlas,saya mohon maaf kat hubby via blog.Bukan saya tak nak cakap direct,tapi saya takut.Huhuhu [nampak sangat salah sendiri]. Biar hubby cool dulu,baru boleh masuk jarum. Tapi sebelum tu saya dah buat macam-macam dah pujuk dia,tapi tak jalan pun. Apa lagi,kuasa blog la nampaknya.

Saya publish entry tu pagi,tapi sampai tengah hari masih takde respon. Agaknya hubby ni tak on internet kat rumah ke atau tak bukak blog saya?Saya tak kisah lah,banyak cara lain saya boleh mintak maaf. Mungkin jugak hubby tengah busy uruskan hal kereta kat workshop. Tengah hari tu hubby call. Ingat nak cerita pasal pasal entry saya tu,rupanya nak cerita pasal kereta,tiub air,bengkel,tempreture naik,cooler,dan macam-macam lagi pasal keta.Ceh!

Ok.Takpe.Betul lah,dia tak on internet lagi,sebab dia keluar pegi bengkel after tidur balik lepas hantar saya dan Khayra.Faham tak?Hubby balik rumah lepas keta setel,pastu petang keluar balik ambil saya dan Khayra pulak.Dalam keta,saya tak cerita lagi pasal entry saya.Saya layan hubby cerita pasal keta intan payung ni [macam-macam hal tau keta ni..geram]. Kitorang boleh singgah beli barang dan tapau makan.Eh,macam dah ok je cik abang aku ni.

Nak dekat sampai rumah, [dalam keta lagi] dia cubit pipi saya yang mulus ni.Sambil cakap "Oooo,apa yang ayang tulis kat blog tadi tu haa?..pandai eh"..dan tersenyum.Haha,rupanya hubby dah baca.Dia terharu la tu. Mesti tak sangka saya buat entry khas untuk dia.Benang dah masuk jarum.Yes! Saya dengan tersipu-sipu siap tanya balik "Eh,abang baca ke?..Ingat tak baca tadi"..sebenarnya memang saya mengharap sangaaat dia baca.Hehehe.

Sampai kat rumah, saya mintak maaf betul-betul.Saya taknak cerita detail macam mana saya mintak maaf.Sensored.Muaahaahaa.Hubby pun minta maaf kat saya balik sebab ada marah-marah kat saya.Lumrahlah tu kalau orang dah buat salah mesti kena marah kan?Tapi,bukan itu yang saya nak tekankan kat sini.Rupanya-rupanya dia kemas rumah tadi.Macam tak percaya.Dia suruh saya pandang atas.Wow!Kipas licin.Abis semua habuk hubby rembat.Macam gambar kat bawah ni.
|
|
|
V

Waa!Tak sangka rupanya hubby saya bukan dok rumah sesaja.Dia vacum semua habuk yang bertepek tu,pastu susun semua majalah-majalah yang Khayra sepahkan,kemas bilik tidur dan dapur. Pastu tiba-tiba hubby pimpin tangan saya pulak.Bawak ke bilik belakang.Apa hal ni? Mak aih,suspen la pulak.Fuiyo!Baju dua bakul sebeban yang belum dibasuh dah siap sidai dah.Magic.Selalunya saya yang akan bebel mintak tolong, ni tanpa disuruh hubby buat semua.


Sebahagian baju-baju yang papa basuh.Ada dua ampaian lagi yang tak interframe.Almaklum rumah atas,kena jemur baju dalam rumah.

Maknanya, seharian yang saya rasa bersalah tu, rupanya pada diri suami saya dia dah maafkan dah. Lepas ni saya berhati-hati tak nak buat suami kecik hati lagi.Saya tau berdosa.Tapi kadang-kadang terrr buat jugak.Adoiyai! Buat En.Suami, friends for ever..eh! silap, love u for ever. Boleh gak friends forever jugak kan.Sebab kitorang sebelum kawin dah kawan 8 tahun. Pastu kawin dekat 2 tahun. Campur semua 10 tahun. Memang sahabat sejati. Sekarang ni kawan kami bertambah sorang lagi,iaitu Khayra Nur Rania. So, 3 sahabat sejati.Inilah dia sahabat-sahabat itu :

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*


3 sahabat yang pagi-pagi buta dah sampai KL, untuk mencari rezeki. Ni gambar kt parking.kena hantar sahabat kecik dulu pegi taska.Pastu baru 2 sahabat yang lain masuk keja tempat masing-masing


p/s: Terima kasih kepada kawan-kawan sebab sudi baca cerita ngengada saya ni.Peace (^_^)


Semuanya "1"

Hari ni bukak blog, terpandang ticker usia Khayra. Baru saya perasan hari ni Khayra berusia 1 tahun, 1 bulan dan 1 minggu. Triple 1. Dan selama itu juga saya menyusu badan secara penuh tanpa sebarang susu formula untuk Khayra. Alhamdulillah. Semoga saya dapat menyempurnakan penyusuan penuh selama 2 tahun. Amin.

Lecur Air Liur

Pergh!! Masih lagi saya lecur tengok jeruk-jeruk ni. Selama bertahun-tahun saya bertapa kat SOGO, inilah pertama kali saya beli jeruk kat tingkat bawah SOGO tu. Konsep dia,amik sendiri jeruk yang kita nak,campur-campur pun boleh,pastu masuk dalam container dan timbang.Asam boi ke,kicap pekat ke,harga lain.

Adakah saya pregnant lagi sekarang ni,sampaikan mengidam nak makan jeruk? Time mengandungkan Khayra dulu,tak pernah saya mengidam makan asam-asam macam ni. Inilah pertama kali saya beli jeruk sambil air liur kat dalam mulut ni macam nak terkeluar sebab meleleh.Bau masam dia mencucuk hidung.Sampai sekarang saya menaip ni pun,air liur saya masih lecur.Sllrrp!

Aneka jeruk. Sila pilih sambil mulut tutup rapat ye. Kang leleh kang.




Isi penuh-penuh.Terpulang pada masing-masing.Saya isi penuh-penuh.[Tamak]. Asam boi tu lain harga.Saya campur asam kelubi dan mangga muda.




Siap dibungkus. Semuanya RM13 kak. Terkedu saya.Sepatutnya saya toskan air jeruk tu dulu sebelum timbang.Nanti takdelah berat sangat.Tapi saya terlupa T_T




3 batang lidi diberi. Mesti dia suruh kita share ni.




Sampai kat ofis,telan asam kelubi dulu. Mak oi!! Masamnya. Pergh!! Nasib baik beli mangga. Cover masam tadi. Dah cicah asam boi pun nauzubillah masam nye!!.




Sebenarnya saya tolong belikan je jeruk tadi. Alang-alang pegi SOGO, officemate kirim beli.Bukan saya yang mengidam. Saya lalu kat tempat jeruk pun dah lecur,inikan nak beli. Officemate - Kak Lijah - tengah pregnant 8 weeks. Time-time macam ni dah start la pening-pening,loya,nak makan yang masam-masam,tak boleh bau minyak dan macam-macam lagi lah.Asam kelubi yang masam giler tu, Kak Lijah makan dengan selambanya. Dia rasa pahit lagi ada.Saya yang tengok dia makan tu pun,pejam-pejam mata sebab terbayang masamnya asam tu. Ini pregnancy dia yang ke-4.Alhamdulillah.Rezeki tak dirancang. Tapi tetap bersyukur.




Inilah Kak Lijah. Peace kak.Hehe




Sorry...

TO : PAPA

WITH LUV : MAMA




Alamak..Hujan Lebat Daa..Nak Balik,Huwaaa!

Camne ni, hati ku berbunga girang tadi bila tengok jam dah 4.30 petang. Bermakna lagi setengah jam nak jumpa hubby dan si comey Khayra.Tapi,tup-tup..kedengaran bunyik guruh yang kuat.Bila saya tengok kat luar,sah! Memang sah hujan tengah menggila kat luar.




Langit gelap.Dah nampak dah rumah saya kat area Gombak tu pun tengah hujan [cewah! Terer tak saya teka]





Kalau hujan je,mesti jem. Tengok la tu. Aduhai, bencik tau!






Hujan + Jem = Seronok tak? *menangis


Lokasi : Tgkt 22, Menara TIMA, Jln. Raja Laut
Hari : Jemahat
Tarikh : 22012010
Jam : 4.50 ptg



** Update bila sampai rumah : Rumah saya kat area Gombak tak hujan langsung. Kering je tanah. Tak terer langsung saya teka lor. Ngeee...


Tidur Sambil Menangis atau Menangis Sambil Tidur?

Sob.Sob.Sob...

Malam tadi saya mimpi menangis lagik.Bukan.Bukan.Bukan saya bermimpi tengah menangis,[tapi memang menangis pun] tapi saya bermimpi sesuatu yang sedih sambil air mata keluar walaupun dalam tidur.Saya memang tahu saya menagis sebab kejadian menangis dalam tidur memang saya alami sejak zaman persekolahan lagi.Bila bangun tidur,air mata saya bertakung dalam mata.Kat pipi pun ada bekas lelehan air mata tu.

Saya taknak cerita kisah mimpi saya [lagipun mimpi saya tu amatlah complicated.susah nak cerita hujung pangkal.tapi memang sedih]. Saya nak cerita perihal menangis dalam tidur.Agak-agak, ramai tak mengalami peristiwa macam saya? Emosi dalam mimpi terbawa-bawa sehingga terhasilnya air mata walaupun tengah tidur.Dah lama saya tak menangis dalam tidur.Untuk tahun ni,inilah pertama kali.Kalau ikut purata,setahun mungkin dalam 5 kali saya mengalami keadaan macam tu.

Kadang-kadang sambil teresak-esak saya menangis
.[saya agak lah] Pernah jugak saya terfikir,macam mana rupa aku time nangis dalam tidur tu?Agaknya macam rupa tengah nangis beriya-iya ke?Burukkan.Cubalah kawan-kawan bayangkan,saya tengah tidur sambil tutup mata [of course la] tapi muka berherot-herot sebab nangis.Hahaha.Kelakar pulak.What say u?

Kenapa Saya Jadi Begini?

Tajuk macam best je.Hehe.Takdelah,ni pasal macam gambar kat atas tu.Takde mood a.k.a malas nak berblogging? Yeah! Itu lah yang terjadi kepada saya akhir-akhir ini. Pada hal baaaanyaaak benda nak cerita kat u all nih. Adeh2! Saya nak cerita pasal Khayra, pasal keja, pasal family kat kampung, pasal En.Suami, pasal taska, pasal kawan-kawan, pasal kat rumah, pasal balkoni, pasal cuaca, pasal hobi, pasal projek baru, pasal, pasal, pasal dan pasal lagi. Tapi semuanya dalam otak je la. Tak tertaip lagi. Ooh! Kenapa aku begini?

Sekarang banyak benda bermain di fikiran. Kalau ada terluang akan saya update ok. Saya janji [tau]. Tahun 2010, ada banyak perancangan yang akan berlaku. Hopefully semuanya berjalan dengan lancar tanpa sebarang halangan. Insyallah.


ALPHABET CUT OUT SET FOR SELL



ALPHABET CUT OUT SET

Harga : RM12.00
Kegunaan : Sesuai untuk menerap fondant atau biskut berbentuk huruf.
Kenapa nak jual : Terbeli duat set tanpa ku sedar.Masih baru.Tak buka plastik lagi :)

Sesiapa yang berminat sila email saya di oha_luve@yahoo.com

FREE DELIVERY

Siapa cepat dia dapat!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...