Set Bersalin NR

Morning...

Belom lagi. Saya belom lagi bersalin.Heee.

Ingatkan weekend haritu bersalin, sebab Jumaat dah rasa sengal-sengal badan. Now, I'm here. Masih lagi bekerja.Tak bersalin lagi. Sekarang dah 39 weeks 4 days. Tunggu je lah hari Khamis ni. Masa untuk menyerah diri T_T

Sabtu lepas parcel saya dari Rawang sampai. Thanks Kak Engku Bidan Bersalin. Dah dua kali saya order barang dengan akak ni. Memang terbaek.Sebab harga boleh tawar.Hehe.1st time order beli breastpump. Siap boleh ansuran lagi, bukan kutu tau.Kali ni beli Set Bersalin NR. Senangnya shopping online ni :)


Pos hari ni, dijamin sampai esok. Alhamdulillah, barang sampai dengan selamat. Pos guna alamat rumah emak.

Semua barang-barang ada dalam kotak ni. Nak try Set NR pulak. Bila bukak kotak ni, semerbak haruman rempah ratus. Memang dah terasa aura nak berpantang ni.Jangan ngelat lagi yer makcik!

Oklah, hari ni nak kemas-kemas meja ofis. Manalah tahu malam ni bersalin ke (?)... Boleh tak wishlist saya, bersalin kali ni nak rasa air ketuban pecah sendirik. Sengal! Sebab, masa Khayra, kuar tanda lendir darah, pastu time Khair Amsyar sakit perut dengan kerap. So, tanda ketiga (air ketuban pecah) je yang saya belum rasa.Lantak ko la labu. Satu dalam sepuluh orang je akan rasa ketuban pecah. Bukan semua dapat T_T

 

Thoughtful Thursday - 8 Ganjaran Buat Isteri Yang Solehah

Picture : Google (Kyrgyz Muslim Couple)

8 Ganjaran Buat Isteri Yang Solehah

  1. Sekali suami minum air yang disediakan oleh isterinya adalah lebih baik dari berpuasa setahun. 
  2. Makanan yang disediakan oleh isteri kepada suaminya lebih baik dari isteri itu mengerjakan haji dan umrah.
  3. Mandi junub si isteri disebabkan jimak oleh suaminya lebih baik baginya daripada mengorbankan 1,000 ekor kambing sebagai sedekah kepada fakir miskin.
  4. Apabila isteri hamil ia dicatitkan sebagai seorang syahid dan khidmat kepada suaminya sebagai jihad.
  5. Pemeliharaan yang baik terhadap anak-anak adalah menjadi benteng neraka, pandangan yang baik dan harmonis terhadap suami adalah menjadi tasbih (zikir).
  6. Tidak akan putus ganjaran dari Allah kepada seorang isteri yang siang dan malamnya menggembirakan suaminya.
  7. Apabila meninggal dunia seorang dan suaminya redha, nescaya ia dimasukkan ke dalam syurga. (Hadis Riwayat Tarmizi)
  8. Seseorang wanita apabila ia mengerjakan sembahyang yng difardhukan ke atasnya, berpuasa pada bulan Ramadhan, menjaga kehormatan dirinya dan taat kepada suaminya maka berhaklah ia masuk syurga dari mana-mana pintu yang ia suka.
Dan ingatlah wahai wanita, semua itu terangkum di dalam suatu perkataan iaitu "TAAT"

(Hadis riwayat Anas Bin Malik)


 

WordLess Wednesday - Bestfriends

Anjali Khanna Dah Anak Dara

Hari Sabtu hari tu sape tengok citer Kuch Kuch Hota Hai kat TV3 pukul 2 petang? Saya! Saya!

Pergh! Nostalgia habis bila tengok. Teringat zaman sekolah menengah.Dah 14 tahun rupanya citer tu, tapi part lagu-lagu memang mak kau ni hafal.Siap joget lagi.Haha.Masa citer tu meletup zaman CD cetak rompak.Dah beli CD, beli pulak kaset lagu-lagu saoundtrack KKHH.Memang legend lah.

KKHH meletup tahun 1998, so mesti budak Anjali Khanna tu dah besau ek.Meh kita tengok siapa budak tu.

 Anjali Khanna & Rahul Khanna


 Anjali Khanna & Anjali Sharma





 Cantik. Dah anak dara dah. Nama dia Sana Saeed

Umur baru 24 tahun lahir pada 22.9.1988.Masa dia berlakon baru umur 10 tahun.

Sekarang ni Sana Saeed banyak berlakon drama Hindi je.Tak berapa nak glamer.Dia meletup kat KKHH, pastu ada buat cameo kat movie Har Dil Jor Pyar Karega.Bila tengok budak Anjali tu dah besau, ish, aku ni dah tua jugak ek.Kejap je masa berlalu. Sob..sob..sob..

February 2012 Giveaway - My 30th Birthday

Salam Kawan-kawan.Jom join GA Puan Geez. Hadiah menarik taw. Saya memang suka barangan tupperware ni.Kalau ada rezeki, dapatlah menambah koleksi kat rumah.BTW, Happy 30th Birthday untuk Puan Geez.Sebaya la kitew :)



Syarat penyertaan adalah sangat mudah!
  1. Buat satu entry di blog anda dengan tajuk February 2012 Giveaway - My 30th Birthday dan link ke sini - Done
  2. Copy banner diatas, masukkan dalam entry tersebut dan juga link ke post ini - Done
  3. Masukkan Blog Just Tupperware & U ke blog list anda - Done
  4. Tag 2 orang rakan dalam entry anda dan pastikan mereka dimaklumkan tentang ini - Saya tag Aini & Ila. Jom join wei.
  5. Follow blog ini (optional) - Done
  6. Akhir sekali, sempena birthday saya, kongsikan sedikit impian anda dalam hidup dan apa yang anda rasa ingin capai di dalam hidup anda - Semoga tahun ni kehidupan saya lebih teratur . Impian saya kalau boleh hasben dapat tukar kerja ke Melaka.Hari-hari berdoa semoga hasben dapat pindah.Semoga kehadiran cahayamata ketiga tak lama lagi membuka pintu rezeki kami sekeluarga dengan lebih luas lagi.Amiin.
  7. Tinggalkan link entry anda di ruangan komen - Done
Giveaway ini akan berakhir pada 29 Februari 2012 pukul 12 tgh malam. 
 

Dah Suka Pergi Taska

Malam tadi budak jantan ni dah tak sabar nak pergi taska. Lepas mama siapkan beg masing-masing, Adik dah angkat beg tu, suruh mama pakaikan.Dah amik kunci grill dah suruh bukak.Nasib baik kejap je.Kalau dia bantai nangis nak pergi sekolah malam tu gak, haruu.Dia tak perasan ke kat luar tu gelap gelita.Betul tak sabar nak jumpa kawan-kawan lah Dak Adik ni.

Pagi tadi dah macam Panca Sitara pulak. Masing-masing dah siap mandi, amik spek - sila pakai.Yang bagusnya Dak Amsyar ni, celik mata je dah ada dalam toilet, tapi tak nangis.Siap senyum lagi sambil mata terkebil-kebil sebab baru bangun tidur.Kesian gak, sebab kejutkan tidur.

Gaya terkini bila amik gambar.Macam orang nak berlari pun ada.

Comot bedak.Papa mesti tak berkenan tengok anak-anak dia pakai bedak macam tepung gomak.Sorilah papa, nak cepat tadi.Main tepuk je kat muka Kakak.Masa ni ada jiran sebelah nak pergi kerja.Dak Adik punya ramah siap babai lagi.Kuat lak tu dia jerit "BYE".Haha.



Sampai taska.Hari ni awal sikit sampai.Kakak nak karipap.Singgah jap beli kat kafe sebelah taska.Hari-hari makan karipap.Haritu hari-hari mintak nasi lemak.Ada musim la budak-budak ni.Kat taska memang sediakan breakfast, saje bagi extra bfast kat Kakak & Adik.

 
 Budak-budak kecik kat taska yang belum mandi.Comel je.

 Ni gambar semalam. Gaya peluk balang biskut ke taska.Dalam kereta buat kudapan sepanjang ke taska.Tengok beg lagi besar dari tuannya.Macam payung terjun pulak.Haish..

Kena Bersalin Awal 2-3 Hari

Semalam ada appointment kat Hospital Melaka. Follow up pasal Abruptio Placentae. Datang sorang-sorang sebab hasben ada kerja.Ni 2nd time appointment dengan O&G.1st time datang memang azab menunggu.Datang kul 10 am nombor naik kul 3 petang.Wadehel.

This time, taknak susahkan hasben.Just jadi peneman je.Biarlah saya je dok sorang-sorang tunggu.Ramai gak makyong yang datang sorang.Kes taknak dengar laki merungut la ni.Tapi laki ai memang nak teman, disebabkan ada kerja takpelah, Aiman tak kisah...

 
Lepas hantar anak-anak pergi taska, shoot ke Hospital Melaka.Sampai pukul 9.15, tapi dapat nombor kul 9.30.Agak-agak saya setel pukul berapa? Setelah berbaris panjang dengan segerombolan manusia yang kena buatan orang hanya untuk amik urine, berbaris lagi nak timbang & cek BP, pastu que up lagi tunggu nombor naik untuk jumpa pakar, keluar balik untuk tunggu di scan, pastu tunggu nama dipanggil untuk jumpa pakar balik akhirnya saya keluar dari Klinik O&G pukul 1.45 tgh.* Tepuk untuk diri sendirik, Makyong yang tabah...

Semalam dah dapat tarikh check in wad CDS. Dokor Ian cakap, disebabkan saya ada kes, saya tak boleh deliver masa EDD.Mesti 3-4 hari sebelum EDD.Kalau ikutkan EDD hospital, saya due on 26 Februari 2012.Tapi saya guna EDD kat internet 23 Feb.Biar awal.Hee.So, kalau saya still lom bersalin lagi, by 23rd Feb, saya kena daftar masuk ke CDS untuk induce.Doktor takut ada risiko uri lekang lagi.Tak macam Khair Amsyar dulu, dah terover due 5 hari. Siap datang menyerah diri, tapi doktor suruh tunggu 7 hari lagi.Kalau tak baru induce.

Moga saya dipermudahkan bersalin kali ketiga ni.Amiin...



WordLess Wednesday - Bukan Saya Yang Minta...

 Coklat Bar

 Burger Special

 Ais Krim

Kek Coklat

*Sumber : Incik Gugel

Cerita Jumaat Minggu Lepas


Hari Jemahat minggu lepas pergi melawat ofismate yang tengah jadi Mak Tang.Pergi 8 orang serbu rumah dia.Nak jumpa lil girl Siti Aisyah Amani.Bila sampai dak kecik tu tengah tidur.Baru lepas breastfeed.Patutlah sedap tido.
 Syoknya tidur. Mak Yong tengah berlatih nak pegang baby.(Aik?Tak reti-reti lagi?!)

 Nasib baik baby dalam perut tak jeles.Member la ni.

Buat macam baby sendiri ye.Tepuk belakang nak bagi kuar angin.Menjadi tau.(Bangga)

 Siti Aisyah Amani dengan Mummy Enni

Mama dia bersalin operate.Supposed due 2 Feb, tapi terawal 20 Januari 2012.Nak kata kebetulan atau tidak, 20 Januari adalah genap setahun atok Siti Aisyah Amani kembali ke rahmatullah.Kuasa tuhan, hanya Dia saja yang tahu.

Lepas ofis hour, pas amik anak-anak kat taska bawak pergi beli barang dapur sikit. Gagah bawak dua orang budak dengan keadaan Mak Yong yang tengah sarat ni.Masa tu hasben balik lambat, tiket balik Melaka kul 5.30 ptg.Orang ramai balik kampung sebab cuti panjang.


 Pergi Mydin Hypermarket petang tu.Kakak nak vitagen.Adik nak biskut.Layankan aje.Nasib baik budak-budak ni beri kerjasama.Takdelah nak berdukung.

Adik yang pantang nampak kamera.Mesti nak kepala senget.Kat mana entah dia tiru.Kakak pakai baju raya.Saja pakaikan baju kurung setiap Jumaat.Kang dah besar tak muat pulak.Sayang.

Dalam kereta Kakak dah lentok.Dekat pukul 7 petang baru gerak balik rumah.Masa bawak kereta nak sampai kat rumah, tengok papa kat sebelah naik motor.Cepatnya sampai.Melaka - KL 1 jam setengah je.Pastu papa pecut naik motor balik rumah.Sama-sama sampai.Alhamdulillah.

Adik dan Biskut.

Aiseh..False Alarm La Pulak..

Pukul 4.00 am macam biasa jam bunyik.Dah set workdays kena bangun kul 4 sebab laki ai nak pergi kerja.Tapi hari ni hasben cuti lagi sebab KL cuti.Orang Melaka kena pergi keja.Jangan malas-malas.Lepas terjaga sebab bunyik alarm (bukan alarm yang ni tajuk sebenar), perut memulas-mulas.

Perut dah keras.Pergi masuk toilet, rasa memang nak buang air besau.Tapi dok teran-teran tak jugak keluar.Macam sembelit pun ada.Alamak, dah nak beranak ke? Hari ni baru 37 weeks 5 days.Dah ranum ke baby nak kuar ni?Bila buang air besau tak jadi, masuk balik naik atas katil.Sakit kejap-kejap.Dak Khair Amsyar nak nyusu lagi.Ngiring bagi dia susu.

Kali kedua sakit perut, nak tak nak tolak jugak mulut dak Adik.Tak tahan nak pergi toilet.Dia nangis kejap je, pastu sambung tidur balik.Kat toilet termenung lagi.Aduhai.Sakit apa ni?Dah masuk 3 orang anak pun confuse sakit bersalin camne.Masuk bilik balik, hasben tanya "Barang baby dah siap ke Yang?" Alahai, suamiku sayang, abang pun tahu kita lom habis prepare lagi.Pampers newborn pun tak beli lagi.Kali ni saya bentang tilam tidur kat bawah.Senang nak mengeliat-liat kalau sakit.

Perut mengeras kadang-kadang.Mata dah ngantuk ni, tapi sakit kejap-kejap.Kali ketiga masuk tandas....akhirnya keluar jugak apa yang sepatutnya keluar..Rupanya memang nak buang air besau.Few! Lega mak. My 1st false alarm.Akibatnya, pagi tadi saya dan anak-anak pergi keja lambat.Sebab terlajak bangun.Nasib baik papa ada, boleh uruskan anak-anak mandi pastu pegi taska.

Haish...buat saspen je.Adik baby, tunggu la mama dah ready.Lagi dua minggu je.Hari tu Kakak kuar 39 weeks 2 days, Abang Amsyar pulak terlebih 40 weeks 5 days.So, adik baby rileks-rileks kat dalam perut mama ni dulu yer.Apa la mama ni, kalau baby dah nak kuar tu mana boleh tahan-tahan lagi.Hari ni ramai tegur muka saya dah sembab, mata dah sepet, hidung dah kembang.Petanda awal nak bersalin,haha.By this week mana tahu saya bersalin.Insyallah kalau ada pape tanda saya update k.Bye kawan-kawan.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...