Small Birthday Party For Khair Amsyar

Last Saturday, Mama&Papa buat Birthday Party untuk Khair Amsyar.Macam kesian pulak kalau tak buat apa-apa.Masa Khayra setahun Mama buatlah jugak party (walaupun hanya family jek) siap order kek lagi.So, petang tu belikan kek kat Secret Recipe and KFC.Venue adalah rumah nenek kat Pulai - Nenek Jem. Walaupun buat kecil-kecilan tapi meriah sebab ada mak-mak sedara Khair yang kecoh tu.Sepupu ada 2 orang je.Campur dengan Khayra, cucu Nenek Jem ada 4 orang je.Khair amsyar adalah satu-satunya cucu lelaki.Alhamdulillah.

Mula-mula pasang lilin dulu.Khair Amsyar dah teruja dengan api lilin.Siap nak cucuh jari kat situ.Nasib baik mak kau ni ada nak oi.

Sebatang lilin.
Mak dia yang sungguh-sungguh tiup.Nampak kurus pulak kat situ. Hehehe.

Antara kanak-kanak yang ada. Baju biru tu Hani Emelda, baju kotak-kotak merah Nor Alia Afrina dan yang budak botak tu Baby Adwa - Nenek Jem jaga.
Masa untuk Family Potret. Tengah siap-siap.Tengok kakak tu, siap betulkan rambut lagi.anak dara la katakan.

Kakak pakai topi jugak tau.Adik dari tadi tak bukak-bukak topi dia.

Ok mama dah tercalit krim.Ter tau, bukan sengaja.Sedap jugak.Nyum-nyum.

Ready.1..2..3...Say kek! Mama & Papa teruja pandang kamera, anak-anak pandang tempat lain.Haih...

Jom potong!

Thanks Kakak Alia & Kakak Hani.Khayra ingat hadiah tu untuk dia.

Ok, Birthday Boy dah rimas pakai topi.Mari kita makan kek.

Alhamdulillah selesai acara makan-makan kek petang tu.Takdelah mama rasa ralat tak buat apa-apa unuk Khair Amsyar.Dah besar dah anak mama.Kakak awal-awal dah claim Birthday dia tahun ni pun nak tiup lilin lagi.Oklah, mentang-mentang dia faham.Kena ikutkan ajelah.

WordLess Wednesday - My 1st Cake

Berhari Raya Di Office

Pada 23 September 2011, hari Jumaat hari tu - bersamaan Birthday Adik Khair - saya arrange kan Jamuan Hari Raya kt Unit saya.Suppose nak buat hari last Syawal (28.9.2011 - Rabu), dah siap order dengan katerer buat hari Rabu.Tapi memandangkan Datuk CEO kata hari Jumaat dia free, terus cancel & buat hari Jumaat.Nasib baik saya dapat katerer terbaik.Semua makanan dia dapat siapkan. Bayangkan saya inform tukar tarikh hari Rabu, nak buat jamuan hari Jumaat.Terer tak terer la.

Hasil perbincangan semua staff & ikut menu tekak saya ialah :
  1. Sate Ayam & Daging
  2. Nasi Impit
  3. Bihun Soto
  4. Lemang
  5. Rendang Ayam
  6. Sambal Udang
  7. Air Sunquick
  8. Aneka Tembikai / Orrange
  9. Karipap
  10. Aneka Kek
  11. Dadih & Jelly
  12. Nugget & Sosej
  13. Kuih Koci
No. 1 - 7 antara juadah yang diorder dan No.8 kebawah pot luck oleh staff.Sangat teruja dengan pelbagai makanan.Jemputan saya tak ramai, dan kitorang start pukul 12.30tgh - 4.00 ptg.Oleh sebab hari Jumaat, tetamu datang lepas Solat Jumaat.Jadinya kitorang serbu makanan dulu.Sungguh tak sopan (sambil geleng kepala).Sebelum jamuan, kiotrang gotong-royong siapkan juadah mana yang patut.Dah macam kenduri pulak kat ofis tu. 

Potong tembikai.Sekarang ni sape-sape yang nak upah saya potong tembikai boleh contatct, sebab saya dah pro.Hahaha.

 Muka orang yang sungguh-sungguh siapkan kenduri.Konon.Padahal order je.

 Orang belah kanan Datuk CEO.

 Yeah! Semestinya dia orang pertama yang melantak.Depan tray pulak tu.Senang tambah katanya.Mak siapa la ni.Ish.Ish.Ish.Sedey!

 Mari berfotogedik

Antara juadah.Sila telan air liur.

Antara tetamu yang hadir.


Ko tengok tu, habis lauk kena tapau.Nasib baik tetamu datang ikut jadual.So, pukul lepas pukul 4.00 kitorang dah start senseng lengan.

 Alhamdulillah, rezeki.Semua merasa, adil dan saksama.

 Outdoor shooting. Sangat skema.

 Gaya Bebas.

Ok, cukup.Saya dah tapis banyak gambar.Segan tengok aksi gedik sendiri.Huhuhu.

Thanks kepada semua staff yang sama-sama berganding bahu dalam menjayakan jamuan Hari Raya ni.Korang memang best.Tahun depan buat lagi ok.

Happy 1st Birthday Khair Amsyar

Alhamdulillah, pada jam 6.57 am bertarikh 23 September 2010 (Khamis) saya telah selamat melahirkan baby boy yang comel, anak kedua kami seberat 3.0kg.Kelahiran ini melengkapkan ahli keluarga saya dengan dianugerahkan anak sepasang perempuan dan lelaki.

Khair Amsyar bin Khairul Nizam kini telah 1 tahun.Sangat manja, bukan dengan mama je, tapi manja dengan papa dan kakak.Suka didukung walaupun dah pandai jalan masa umur 9 bulan setengah.Ada 5 batang gigi.Suka makan dan tak akan menolak apa saje makanan yang diberi.Hari ini juga saya telah setahun fully breastfeeding Amsyar tanpa tambahan susu formula, syukur alhamdulillah.

Semoga Khair Amsyar membesar sebagai anak yang bijak, sihat dan soleh.Mama, Papa & Kakak sangat sayangkan Adik.MMUUAAH!

Jalan-Jalan Klang

3 hari cuti memang best.Hari ni saya sambung cuti lagi.Woohoo.Best! Tapi bukan cuti duduk sesaja.Cuti untuk laundry baju bajan sepanjang 3 hari bercuti ke Klang.Ceh, bajet cuti ke oversea, Klang pun jadilah.Haha.16 September hari tu saya & family berkonvoi dengan mak&ayah saya gerak ke Klang.Kitorang akan tinggal di rumah adik lelaki saya.Adik bongsu saya yang belajar kt Ipoh pun turun Klang jugak.Dia naik ketapi (seriyes saya tak pernah naik kenderaan ni) turun kat Rawang, pastu naik bas pergi KL Sentral.Kat sana adik perempuan saya (Kak Ngah) akan pick up Anoi terus pergi Klang.

Singgah kat R&R Dengkil. Amsyar dan Atuk

So, berkampung lah saya adik-beradik duduk rumah Bang Uda.Dan inilah first time Khair Amsyar travel jauh sikit.Khayra dah biasa travel ni.Masa dia kecik-kecik dulu kitorang dok Gombak, so Melaka-KL setiap bulan.Dak Adik pulak tak biasa, kejap-kejap stress.Asik nak jerit, pastu tak duduk diam.Dia rimas duduk dalam keta lama-lama.Nasib baik Kakak ada boleh ajak main.Kalau tak dengan mama sekali stress.Kitorang gerak dari Melaka pukul 10 pagi, dalam pukul 12.30 baru sampai Klang.Sampai je rumah Bang Uda, ayah saya dah bersilat kat dapur buat nasi beriyani.Terer kan.Ayah saya ni detail orangnya.Dari rumah lagi semua bahan dia dah siapkan.Cuma nak masak je.Mak saya pun dah masak lauk ayam masak merah dari rumah.Ayah pulak masak daging beriyani, tinggal santan je dia lom masukkan.So, tengah hari tu kitorang makan nasi beriyani panas lengkap dengan daging beriyani dan ayam masakm merah.Terbaek!
 Khayra yang teruja dengan toys Zulaikha.

 Asmyar gumbira

 Encik tuan rumah.

Bila semua dah kenyang, aktiviti petang tu beraya kat rumah saudara-mara area Shah Alam.Balik rumah dulu pastu pergi Shah Alam balik nak pergi i-City. Frust betul time sampai je, hujan rintik-rintik bermula.Aduhai.Dengan payung lagi, dengan dukung budak lagi.Tak syok.Mak&Ayah tak ikut, diorang dah pergi.Nasib ada bibik yang tolong, Mak Su & Mak Ngah.Nak amik gambar pun tak banyak.Walaupun tak lebat, tapi saya tengok ada parents yang selamba je tak tutup kepala baby diorang.TAk takut demam ke?Alhamdulillah, walaupun Khayra ligat jugak taknak berpayung, nasib tak demam.


 Adik yang heran tengok benda bergerak kat atas tu.Jari tu siap tunjuk.



 Benda ni lah yang Khair Amsyar heran tu.Yang kelakarnya kita kena kayuh kalau nak laju.


Khayra tanpa ditanya siap cakap "Mama, kakak tak nak naik kuduk-kuduk tu tau" Dasar penakut.

Esoknya, lepas sarapan mak ajak pergi GM Klang.Nak tengok gak apa yang nenek Khayra selalu sebut kalau pergi Klang.Pergh!Sorgaa soping.Nasib la belum gaji,kalau tak dah berbungkus-bungkus saya rembat tau.Tengok je la.Pau papa baju selai, pastu beli jam bunyik-bunyik untuk Khayra dan Khair.Tu je la, takde mood nak shoping.Lepas tu saya berpecah dengan family lain, kitorang gerak ke Sungai Buloh, beraya rumah kawan hasben.Thanks ye Mama Dania sebab hidangkan lontong goreng.Sedap tau.Saya tambah dua kali.Lepas tu ke Gombak pulak, beraya rumah kawan hasben lagi.Sebelum tu saya mintak hasben singgah kat rumah sewa lama.Rindu nak tengok.Rumah tu banyak kenangan.Tengok bumbung pun jadilah.Khayra pulak dah tertidur, kalau tak boleh tunjukkan rumah masa mula-mula dia belajar meniarap, merangkak dan berjalan.Sangat touching.Lepas raya Gombak pastu ke Keramat rumah Mak Andak, mak sedara hasben a.k.a tuan rumah sewa kat Gombak tu.Dia cakap rumah sewa tu dia dah pecah dua.Tak taulah camne rupa dalam tu.Tapi rumah yang kitorang duduk tu memang besar.Kalau divided dua pun still boleh buat rumah lagi.

Dari Keramat baru gerak ke Klang balik.Pergh! Jem giler.Keluar dari rumah Mak Andak pukul 7 ptg, sampai kat rumah Bang Uda cecah pukul 9 mlm.Krem kaki.Banyak kali tempoh jem.Bosannya.Malam tu kitorang tidur lena.Letih.Esoknya lepas sarapan baru siap-siap balik Melaka balik.Mak&Ayah balik kemudian sebab hantar adik bongsu saya naik bas kat bustand Klang balik ke Ipoh.
 Amik gambar dulu ok

 Semua ada.Alhamdulillah.








Alhamdulillah sepanjang perjalanan balik kitorang tak tempuh jem.Cuma hujan selebat-lebatnya.Kat Seremban dah tak hujan.Sampai rumah pukul 1.30 tgh.Mak saya yang gerak dari Klang pukul 2.30 ptg, sampai ke Melaka cecah 6.30 ptg.Banyak eksiden pastu jem.Adik saya dah sampai Ipoh dulu, mak & ayah sangkut lagi dalam jem kat highway.Oklah, saya nak sidai baju lagi.Ni trip yang ke-3.Tapi tak agak-agak kat luar dah hujan.Mana saya nak humban baju-baju ni.Esok kerja.Chow!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...