Resepi Mee Hailam Hentam La Labu
En.Suami suka makan yg berasaskan mee..Setelah setahun asyik2 mee goreng,ku meneraikan diri utk msk mee hailam pulak...itu pun x tengok mana2 resepi...hentam saja lah..En.Suami kata ku buat jadi...tp termasin plak...
Ini kali kedua ku msk mee hailam...kali ni x masin,tp kurang kick sebab xde bwg goreng utk ditabur taburan...ku saje bg resepi ni,mana tau ada sapa2 nk try...
Gambar mee hailam yg dh tggl separuh
Ini kali kedua ku msk mee hailam...kali ni x masin,tp kurang kick sebab xde bwg goreng utk ditabur taburan...ku saje bg resepi ni,mana tau ada sapa2 nk try...
Bahan-bahan:

- 3 ulas bwg merah
- 2 biji bwg putih
- Lada yg dh blend
- Kicap
- Sos tiram
- Sos tomato
- Isi ayam
- Fish ball
- Sawi
- Lobak
- Mi kuning
- Tepung jagung
- Tumbuk bwg2 tadi dan ditumis bersama sesudu sambal
- Tggu garing,masukkan kicap,sos tiram & sos tomato (yg ni ku agak2 je,x sukat)
- Masukkan isi ayam dan air sedikit,kacau tggu mendidih
- Tambah air lg (yg ni byk sikit),masukkan lobak yg dh dipotong kecik2 (ku suka masukkan lobak dlu nnt xde la keras)
- Masukkan fishball dan sawi
- Tggu mendidih campurkan tepung jagung yg telah dikacau dgn air (fhm x ni)
- Agak2 kepekatan dia,kalau cair tambah tepung jagung lg
- Setelah mendidih baru la masukkan mi kuning,x payah lama2 takut mi kembang
- Angkat dan hiaskan dgn ladang potong / daun bwg / bwg goreng
- Selamat mencuba : )

Post a Comment