Resepi Mee Hailam Hentam La Labu

En.Suami suka makan yg berasaskan mee..Setelah setahun asyik2 mee goreng,ku meneraikan diri utk msk mee hailam pulak...itu pun x tengok mana2 resepi...hentam saja lah..En.Suami kata ku buat jadi...tp termasin plak...
Ini kali kedua ku msk mee hailam...kali ni x masin,tp kurang kick sebab xde bwg goreng utk ditabur taburan...ku saje bg resepi ni,mana tau ada sapa2 nk try...


Gambar mee hailam yg dh tggl separuh

Bahan-bahan:
  • 3 ulas bwg merah
  • 2 biji bwg putih
  • Lada yg dh blend
  • Kicap
  • Sos tiram
  • Sos tomato
  • Isi ayam
  • Fish ball
  • Sawi
  • Lobak
  • Mi kuning
  • Tepung jagung
Cara membuatnya:
  • Tumbuk bwg2 tadi dan ditumis bersama sesudu sambal
  • Tggu garing,masukkan kicap,sos tiram & sos tomato (yg ni ku agak2 je,x sukat)
  • Masukkan isi ayam dan air sedikit,kacau tggu mendidih
  • Tambah air lg (yg ni byk sikit),masukkan lobak yg dh dipotong kecik2 (ku suka masukkan lobak dlu nnt xde la keras)
  • Masukkan fishball dan sawi
  • Tggu mendidih campurkan tepung jagung yg telah dikacau dgn air (fhm x ni)
  • Agak2 kepekatan dia,kalau cair tambah tepung jagung lg
  • Setelah mendidih baru la masukkan mi kuning,x payah lama2 takut mi kembang
  • Angkat dan hiaskan dgn ladang potong / daun bwg / bwg goreng
  • Selamat mencuba : )
p/s:boleh letak udang,sotong dll terpulang pd selera masing2
0 Responses
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...