Resepi Mee Hailam Hentam La Labu
En.Suami suka makan yg berasaskan mee..Setelah setahun asyik2 mee goreng,ku meneraikan diri utk msk mee hailam pulak...itu pun x tengok mana2 resepi...hentam saja lah..En.Suami kata ku buat jadi...tp termasin plak...
Ini kali kedua ku msk mee hailam...kali ni x masin,tp kurang kick sebab xde bwg goreng utk ditabur taburan...ku saje bg resepi ni,mana tau ada sapa2 nk try...
Ini kali kedua ku msk mee hailam...kali ni x masin,tp kurang kick sebab xde bwg goreng utk ditabur taburan...ku saje bg resepi ni,mana tau ada sapa2 nk try...
Gambar mee hailam yg dh tggl separuh
Bahan-bahan:
- 3 ulas bwg merah
- 2 biji bwg putih
- Lada yg dh blend
- Kicap
- Sos tiram
- Sos tomato
- Isi ayam
- Fish ball
- Sawi
- Lobak
- Mi kuning
- Tepung jagung
- Tumbuk bwg2 tadi dan ditumis bersama sesudu sambal
- Tggu garing,masukkan kicap,sos tiram & sos tomato (yg ni ku agak2 je,x sukat)
- Masukkan isi ayam dan air sedikit,kacau tggu mendidih
- Tambah air lg (yg ni byk sikit),masukkan lobak yg dh dipotong kecik2 (ku suka masukkan lobak dlu nnt xde la keras)
- Masukkan fishball dan sawi
- Tggu mendidih campurkan tepung jagung yg telah dikacau dgn air (fhm x ni)
- Agak2 kepekatan dia,kalau cair tambah tepung jagung lg
- Setelah mendidih baru la masukkan mi kuning,x payah lama2 takut mi kembang
- Angkat dan hiaskan dgn ladang potong / daun bwg / bwg goreng
- Selamat mencuba : )
Post a Comment