Bahasa Khayra

Words favorite Khayra

Time dah lapar susu atau tak tahan nak BF :
"Nak tusu" sambil tunjuk kat dada saya

Bila nak makan atau minum susu (especially BF), kena baca bismillah. Tapi saya yang kena baca bismillah dan akan disambut oleh Khayra dengan cepat (tak sabor le tu) :
"Amen"

Kalau terima apa-apa barang, Khayra akan jawab :
"Aceh"

Kuat minum air masak.Perkataan pertama Khayra pandai cakap :
"Air"

Dah pandai panggil saya kalau saya lambat masuk bilik time tidur malam :
"Mamaaa!" sambil berdiri atas katil dan tangan tu melambai panggil

Dan word yang paling disebut oleh mulut Khayra yang comel tu,tak lain dan tak bukan :
"Papa, papa, papa"

Perkataan lain yang Khayra boleh sebut :

Atuk
Nenek
Kakak
Kek=read cat
Bid=read Bird
Ami=read Syahmi
Nuwa=read Nuha
Pooh
Iki=read Mickey
Bobo=read bubur


Dah lupa apa lagi yang Khayra boleh cakap. Nanti saya update. Tapi kalau bebel bahasa Jerman tu memang expert la budak itu.

Sekian.


p/s: Alhamdulillah Khayra dah tak cirit lagi.
5 Responses
  1. eis Says:

    khyra eis pulak, klu nak bf dia kata "nenen". minum air dia kata "mi-mi" hehe short form minum kot.


  2. mamalieyna Says:

    haish camno leh lama tak jengah sini ni..huhu..waa khayra dh pandai, nnti makin bijak la bercakap ni..^_^


  3. Rizziela Says:

    comelnya kyara....

    bestnya bila anak dah boleh panggil mama kan? mesti tak sabar nak layan dia berceloteh....mesti kyara bijak berkata-kata


  4. Mummy Aqil Says:

    wahh dah byk vocab kyra.. mcm2 dah tau sebut..


  5. Anonymous Says:

    Ana tahniah...rajin buat blog nih..nak beljo la juge...

    dr En Zac


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...