Amsyar Kena Chicken Pox

Dah Khamis balik dah. Entry lepas hari Khamis gak.Hmm, nak story pasal Amsyar nih.

Jumaat lepas teacher dia sms suruh datang, sebab Amsyar suspek chicken pox. Terus saya bawak Amsyar pergi klinik, dengan harapan, konon-kononnya berita yang saya terima tu pelesu. Tapi..yup! Amsyar kena chicken pox...huhuhu...
Hari ke-2.Sapu ubat sejuk campur daun semambu. Buat kat rumah Atuk Lias.Kat belakang tu la Atuk kesayangan Dak Abang :)

Doktor bagi ubat anti virus zoraxin suspension. Ubat tu memang kuat, insyallah dalam masa 5 hari chicken pox akan susut. Sekarang ni dah hari ke 7 (senang ingat sebab Amsyar kena 1 Feb). Kalau makan ubat tu, Doktor nasihatkan tak payah bagi minum air kelapa. Sebenarnya, ada satu gula kat dalam air kelapa tu membuatkan kuman tu keluar semua. Gula tu yang menggalakkan kuman keluar jadi cecair kat badan. Anti virus tu akan bunuh kuman dari dalam badan lagi.

Kuman akan jadi kuat dan aktif kalau dia tak mati.Sekiranya chicken pox tu menjangkit kat orang lain, kuman tu akan lagi kuat.Orang yang kena jangkitan akan kena lebih teruk.So, kalau kita bunuh kuman tu, kuman tu akan lemah.Kemungkinan orang lain yang terkena jangkitan tak seteruk orang yang bawa jangkitan tu. Alhamdulillah,chicken pox Amsyar sekarang ni pun memang nak kena tunggu kering je.Takdelah teruk sangat dia keluar. Kat kepala sikit, kat badan sikit.

Hari ke-3. Kat bibir pun ada.

Minggu ni memang Amsyar tak dibenarkan ke taska. Kalau datang pun  kena halau..hehe.Nasib baik Amsyar start kena hari Jumaat, so Sabtu & Ahad untung la sikit sebab takyah cuti. Isnin, papa volunteer cuti jaga Dak Abang. Selasa, mama la pulak kann.Hari Rabu, hehehe, mintak tolong Atuk Lias & Nenek Bena jaga.Eh, bukan Rabu, Khamis, Jumaat ke..Terima kasih ye Ayah, Makk..Love U!

 Hari ke-5.Turn mama cuti jaga Dak Abang. Breakfast nasi lemak.Boleh ke makan makan nasi lemak? Nampak ok je Dak Amsyar tu.Huhu.

Alhamdulillah Amsyar demam pun sehari je. Start semalam, ayah & mak datang rumah pagi-pagi pick up Dak Abang balik Umbai. Petang balik kerja baru saya amik dia balik rumah.Harap-harap Imran dengan Kakak tak menjangkit. Actually saya tak kisah diorang kena serentak.Cuti pun tak banyak lah nak apply.Tapi kalau diorang ni kena bersambung-sambung, habislah mak nok.Sekarang ni pun takde tanda-tanda budak dua orang tu nak menjangkit.Cuti nak kena simpan,bulan Jun ni nak fly ke Langkawi.Huhu.
 Dah kurang sikit bintik kat muka.Tinggal kopeng je. Tangan tu asik menggaru je.

Pagi tadi, Amsyar cari mama tengah solat. Budak chicken pox tu still manja dengan mama lagi.Mana taknya, anak jantan saya ni still BF dengan saya. Masih lagi tandem dengan adik. Sambil dia tunggu, dia duduk kat kerusi.Lepas habis solat tengok-tengok Dak Abang tertidur atas meja.Alololo.Kesian dia.

 Ngantuknya...
0 Responses
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...