Khayra & Imran Menjangkit Chicken Pox Amsyar

Well, dah nama adik-beradik, teman bermain, teman gaduh, teman makan, teman sebilik air, teman tandem dan teman semua sekali.Lastly, Kakak dan Imran pun kena chicken pox menjangkit Amsyar...apo nak dikato..

Macam manalah nak pisahkan budak-budak tu.Kalau dak Abang baring, Adik pulak datang meniarap atas Abang.Bila Kakak nak mandi, Dak Abang start bukak baju nak mandi gak.Dah larang, pastu dengar lah bunyi radio rosak.Nak tak nak bagikan jugak.Haih...

 Khayra start kena hari Khamis (14 Feb), esoknya Imran pulak dah nampak tanda-tanda cacau air

So far setakat ni semua dah kering.Tinggal nak recover balik je.Malam pertama kena, Imran ada gak meragam sikit.Tidur asik terjaga.Pastu tepuk-tepuk kepala.Agaknya tak reti nak garu, dia tepuk la.Kat kepala ada banyak gak yang timbul.Saya tolong gosok-gosokkan.Terasa gelembung air yang belum pecah time saya gosok kepala dia.Kesian...


Saya baringkan Imran atas daun mambu.Sorok daun tu dalam kain batik.Petua kurangkan miang budak chicken pox.


Si Kakak kena hari Khamis, cikgu tadika dia call bagitau yang banyak bintik-bintik yang dah pecah kat badan Khayra.Cikgu memang tau yang adik Khayra kena chicken pox, so automatik dia suspek Khayra pun dah menjangkit.Tengah hari tu terus saya bawak Kakak pergi klinik.Sah! Cacar air.

 Kat dada dia ada gelembung air.Masa ni tengah tunggu doktor panggil kat klinik.Time ni tak banyak lagi, chicken pox tu banyak kuar kat badan & kaki Kakak.

Genap 2 minggu lepas Amsyar kena, Khayra pulak menjangkit.Gambar Amsyar 1hb Februari 2013, tengah tunggu nak cek suspek chicken pox.Khayra pulak 14 Februari 2013 sebab yang sama.Tempat dan pose yang sama, tapi tarikh dan masa lain-lain.(Poliklinik Wahidah, Kota Cemerlang)


Minggu ni Khayra dengan Imran kena kurantin tak boleh pergi school.Semalam dua hari saya cuti jaga budak-budak ni.Amsyar pun skip school.Hari ni turn papa pulak jaga.Tapi Amsyar saya bawak ke taska tadi.Menangis tak nak pergi school sebab tengok Kakak dengan Adik best-best je golek depan TV.Bengkek member.Haha.

Lepas ni saya boleh tarik nafas lega sikit, sebab tiga-tiga anak saya dah kena chicken pox. Betul kan kalau dah kena chicken pox, kebarangkalian nak kena lagi memang takde.Kalau demam campak yang boleh kena ulang-ulang.Betul ke? Betul ke?


1 Response
  1. cedeyyykan bila anak2 x sihat.....cian..


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...