Tidur lah Wahai Anak-anak Ku

Tugas saya selain bawak anak-anak pergi taska adalah tukang amik gambar ragam anak untuk tontonan papa yang dah pergi kerja di subuh kala itu. Selalunya saya amik gambar time berenti kat traffic light sambil memantau keadaan anak-anak.

Gambar-gambar ni adalah senarai gambar Monday Blues ataupun gambar hormon lambat tidur di malam hari membawak ketiduran di siang hari walaupun dah mandi pagi.Saksikan...

Sampai terlentok Dak Abang termenung jauh memikirkan masa depan.Ni betul-betul Monday Blues.

Kakak dengan tidur gaya bebas. Tu laa, mama dah cakap suruh tidur awal.Malam-malam bila tak pat tidur, dia dok nyanyi sorang-sorang sambil baring.Belum lagi dok turun naik katil kejap baring sebelah mama, pastu turun carik papa kejap lagi kang naik balik suruh mama peluk.Kan dah penat...
 
Amsyar yang belum mandi.Saya tak sampai hati pulak kejutkan nak mandi.Bagi dia tidur puas-puas.Sama gak kes dengan Kakak kalau takpat tidur awal.Habis dia selongkar segala drawer dalam bilik.Tup-tup kang bergegar bunyi barang jatuh ke lantai. Bukan Imran je, dengan maknya dan apaknya sekali terkujat dari tidur.Kuss semangat.

 Ketiduran lagi.Sepit dah cantik dah, tapi tidur la pulak.Amsyar bawak ball pergi taska.Kalau amik, melaung.

 Nasib baik Amsyar masik lagi bertaska.So takde masalah hantar budak tak mandi lagi.Kat sana cikgu boleh mandikan.Tapi saya kalau boleh memang mandikan budak berdua tu siap-siap kat rumah dulu.In case kalau kesian sangat tengok dia mengantuk, baru saya mandikan Kakak je.Dah setel semua, bila dah siapkan semua dalam kereta, Dak Abang yang paling last saya dukung masuk kereta.Nasib baik tak jaga.Boleh sambung tidur.Khayra dah Taska Permata, memang wajib kena mandi dulu dari rumah.

 Tu diaa Akak kita.Walaupun mantain bertudung, tidur tetap tidur.Hehe.Kesian anak mama.

Tapi tak selalulah diorang tidur time nak pergi taska.Biasanya kalau malam-malam tidur pukul 12 lebih baru jadi macam ni.Kalau time ok, Kakak suka nyanyi dalam kereta.Tak pun meng'agah' Imran kat carseat depan.Pagi tadi dia boleh nyanyi ikut si Acai nyanyi.Kelakar bunyik dia bila ikut cakap Cina.Mana taknye, hari-hari dengar Kalaoke Acai kat radio Era.

Amsyar still kena dok carseat.Tak boleh lepas.Nanti dia duduk kat saya.Mana nak pegang stereng lagi, mana nak jaga dia lagi.Marabahaya! Bergaduh-gaduh suruh dia dok belakang balik.So jalan terbaek, Abang kena dok diam-diam kat seat hokay.
2 Responses
  1. papa Says:

    bestnye kalau papa ada setiap kali korang g taska :(


  2. Hanna Says:

    alolo,sedih mama dgr..boleh je, pas papa punch card, blk mlk blk anta diorg pegi taska..bole gitu..hahaha..


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...