Running Man Fever

Satu hari waktu cuti sekolah kat rumah Emak saya.

Khayra : Nenek, Kakak kena tidur petang sebab malam karang nak tengok Running Man.... 

Aduhai anak... Penangan Running Man le ni...

Sebenarnya nak citer pasal favorite tv programme yang kami anak beranak tengok kat rumah.Running Man adalah gameshow dari Korea. Lambat jugak saya follow.Mula-mula dengar je cerita adik ipar saya yang kipas susah mati Korea tu borak dengan Abang dia (hasben saya la tu) pasal Running Man. Diorang memang follow gameshow ni.Disebabkan asik tertengok sama-sama je gameshow ni saya pun sekarang orang yang paling depan tunggu kat tv.

 Masa mula-mula tengok memang tak berapa nak faham cara game diorang ni.Lama-lama tengok baru la faham dan tangkap syok pulak.Running Man ni macam rancangan realiti kategori game. Diorang memang takde skrip lepas tu ada shot-shot menarik sebab setiap cast ada camera diorang sendiri.

Boleh tengok lah setiap pergerakan macam mulut terloponglah,terjatuhlah,muka macam monyet lah dalam gameshow tu sebab dah di edit dan digabungkan balik.Takdelah part yang tertinggal (selalunya benda yang spontan tu lah diorang masuk dalam tv) sebab setiap camera rakam semua orang.

 
Running Man ada tujuh orang peserta yang semuanya adalah selebriti Korea.6 orang lelaki dan seorang perempuan. Setakat ni saya follow Running Man yang lama sebab ada 7 orang.Sekarang dah 8 orang.Diorang ni semua giler-giler.Masing-masing ada trademark kat Running Man.Macam Kwang Soo dipanggil Si Pengkhianat sebab selalu sangat berjanji dengan geng pastu dia khianat balik.Pastu paling menonjang lak tu.Tinggi giler dia ni.Haha pulak main game cara keji.Selalu main tipu tau.

Suk Jin yang paling lemah sekali.Dia lah orang pertama tersingkir kalau part tarik name tag masing-masing.Kang Gary dan Ji Hyo dipanggil Monday Couple.Sebab Running Man dirakam hari Isnin selalunya.Diorang ni macam couple tak jadi.Jae Suk pulak pandai bercakap (dia pengacara popular di Korea standard Aznil kalau kat Malaysia) dan suka sangat menari belalang tu.Jong Kook paling kuat dalam Running Man sebab ada otot.Diorang panggil Harimau ataupun Sparta.

 Setiap episod ada tema game dia. Last Sabtu hari tu saya tertengok episod Istimewa Seram. Kita tak terfikir macam mana penerbit and team boleh fikirkan game ni.Susah nak cerita rasanya korang boleh tengok sendiri.Saya paling suka part tarik name tag kat belakang badan masing-masing.Lagi thrill kalau ada part peserta yang jadi pemburu pastu kena pakai loceng kucing kat kasut.Semua peserta kena cari tempat menyorok, then bila dengar bunyi loceng tu cari diorang, semua dah takde darah kat muka.Hahahaha.Part yang tu untuk game last sekali.Pemenang selalu dapat cincin emas, plat emas, syiling emas dan emas yang sewaktu dengannya.
 Tengok lah Si Kwang Soo tu.Nama lain diorang panggil Si Zirafah.Tinggi nau.


 Setiap episod ada tetamu yang diundang. Haritu saya ada tengok Park Ji Sung datang. Yang lain biasalah dia panggil pelakon dan penyanyi fofular kat sana.Saya memang tak kenal selebriti Korea selain Running Man je.
 Episod ni tema budak sekolah.

 Entah kenapa dalam ramai-ramai Running Man saya suka tengok si ketot Haha ni.Kahkahkah!Mula-mula tengok menyampah lama-lama rasa macam comel je.Walaupun dia ni kadang-kadang selalu buat orang annoyed.Nama lain ialah Haroro.Sebab pakai topi macam Pororo.Baru je kawin tahun lepas..hhmmmm... (takde motip pun..hahahaha!)


 
 Contoh videoman ikut diorang.Pastu part kena tarik name tag kat belakang diorang.Sape nama dia kena tarik so dah terkeluarlah.Yang last terkeluar dia menang.Bila dah tengok kat TV siap dengan dialog-dialog spontan tu memang kelakar.Running Man ada kat channel One 393 HD ataupun 395 yang tak HD.

Kalau sape takde One boleh tengok kat TV2 setiap Sabtu dan Ahad jam 4 petang.Kalau kat One siaran setiap Jumaat adalah episod terbaru jam 11.40 malam.Kalau tak sempat tengok ada ulangan hari Jumaat minggu depan jam 7.30 malam.Malam minggu dia bagi episod double shot.Dua episod sekaligus.Pukul 11.20 sampailah pukul 2.30 pagi.Tu pasal Khayra boleh cakap dengan nenek dia macam tu.Sebab dia pun sama-sama berjaga tengok Running Man.Adoiiyai...
0 Responses
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...