Baby Mama Kuat Ni...


Assalamualaikum kawan-kawan...

Waaa, manyak rindu sama ini belog.

Alhamdulillah hari saya mula bekerja setelah 2 minggu berholiday MC kat rumah mak.Huhu.Saya gagahkan diri bekerja dan berdoa sambil mengusap perut, "Baby mama kuat ni".Kakak Khayra pagi tadi hampir men'stress'kan mama lagi. Maklumlah kawan tu dah 2 minggu tak ke school.Gasak menjerit taknak pegi sekolah.Finally terpaksa guna khidmat PaMa untuk menjemput cucu kesayangan balik Umbai. Thanks mak, ayah...

Oklah, kepada yang masih blur, saya sekarang dah 33 weeks pregnancy.Alhamdulillah.Kehamilan tanpa dirancang. Sangat terkejut, tapi akhirnya redha dengan kurniaan Allah swt.Terus muhasabah diri, bila teringat ramai yang nak sangat anak, tapi still lom ada rezeki.Insyallah ini anak ketiga.Saya tahu pregnant masa dah masuk 9 weeks.Patutlah cik P tak datang 2 bulan.

Insiden masuk wad bermula 25 Disember hari tu.Raya Krismas. Mula-mula masa 24 Disember, Khayra kena muntah-muntah, pastu demam.Saya dengan hasben berjaga malam pantau Kakak.Esoknya saya pulak muntah-muntah.Mungkin loya sebab kurang tidur.Tapi perut rasa sakit sangat kat bawah perut.Saya espect perut masuk angin sebab tak lalu nak makan.Perut kosong.

Malam tu tidur menonggeng-nonggeng saya tahan sakit perut.Suruh hasben picit-picit bahu.Kemain banyak kuar angin.So, macam confident lah saya ni ada angin.Pagi tu, macam takde feel nak pergi klinik sebab ingat sakit biasa.Dalam kul 12.00 pm just pergi klinik panel dekat dengan rumah. Pintu pagar pun tak tutup.Doktor cek, kencing saya kotor sampai 3+. Doktor taknak amik risiko, dia terus buat surat refer ke GH.

Saya dengan blurnya, ajak hasben gerak ke GH pulak. Kebetulan klinik dengan GH dekat je, jerit pun boleh dengar.Saya pun lenggang-kangkung pergi sana. Just nak amik hati doktor je. Hehe. Sampai sana, terus nurse suruh tukar baju pink.Aiseh, kena tahad wad ke?Anak-anak dengan hasben tunggu kat luar, saya dah masuk CDS.

Saya dah start suspen.Apehal ni? Doktor dah cek bukaan, dia kata "jalan" jauh kebelakang lagi.Masa tu baru 31 weeks, memanglah jauh. Tapi sakit perut still ada lagi. Kejap-kejap kang mengeras.Doktor senior scan, dia pun tak nampak punca kenapa saya still sakit. Masa scan tu pun perut ada contraction.Last-last panggil pakar. Dia godek-godek scanner tu atas perut saya, finally.."Puan, saya harap puan dapat puasa start sekarang. Sebab kita kena keluarkan baby malam ni"..Oh What?!!

Ya Allah kenapa boleh jadi macam ni...Doktor traced yang uri saya terpisah sikit. Abruptio Placentae. Just minor. Tapi masa tu tak dapat nak espect berapa besar dia terlekang.Memang kalau kes macam saya ni, diorang terus belah je perut. Kasi baby keluar sebab takut baby jadi apa-apa. Tapi masa tu saya baru 31 weeks, estimation baby weight just 1.7kg.Kecik lagi.Doktor jumpa hasben terangkan mungkin saya kena operate.Suruh hasben standby kat hospital untuk sain kebenaran nak operate saya bila-bila masa.

Family members dah berkampung kat hospital.Masa tu saya ditempatkan di CDS (Center Delivery Suite). Pelawat tak dibenarkan masuk kecuali kebenaran doktor. Hasben dapat masuk sekejap jumpa saya. Mak dan ayah pun tak boleh masuk.Sangat kritikal time tu.Saya dah menangis-nangis mengenangkan nasib baby plus saya takut kena operate.Paling tak best kena injection pain killer & matangkan paru-paru baby.Saaangaat sakit.Menangis lagi.Masa tu takde sape saya nak mengadu. Sorang-sorang atas katil.Teringatkan anak-anak.
Kat tangan masuk air nak dekat 3 botol.Tiap sejam nurse tanya keadaan saya. Perut dah kurang mengeras. Sakit perut pun hampir dah takde. Saya berdoa janganlah kena operate.Kesian baby.Saya tak sanggup.Anak-anak balik rumah nenek Pulai.Saya tak sempat jumpa diorang. Hasben tidur dalam kereta, tunggu kalau-kalau kena operate.Saya sms mungkin tak jadi operate berdasarkan keadaan saya yang dah stabil.Pukul 6.00 pagi baru hasben gerak balik rumah mak dia.

Malam tu pukul 1.00 pagi kena dos kedua untuk matangkan paru-paru baby. Ya Allah sakiitt! Saya dengar sok-sek nurse, diorang cakap kalau ikutkan saya memang dah kena operate. Ada doktor yang dapat kes, walaupun minor je uri terlekang, memang kena operate.Takde tangguh-tangguh.Esoknya, doktor pakar cek. Bila dia puas hati tengok saya dah stabil, dia benarkan masuk wad. So, tak jadi operate.Alhamdulillah. Doktor cakap, kalau mak ok, baby ok, kenapa saya perlu keluarkan baby.Sebetulnya, saya pun setuju. Saya tak bleeding. Just abdomen yang teramat sakit je.

Doktor suruh saya banyak rehat.Stress dengan keadaan sekeliling contohnya dengan persekitaran kerja atau family pun antara faktor membuatkan uri boleh terlekang.Antara lain, angkat benda-benda berat.Ya, saya akui, dengan keadaan anak-anak yang semakin lasak dan kerja-kerja ofis membuatkan kita tak sedar risiko-risiko sebegini.Manalah saya tau boleh jadi, pengalaman kedua-dua anak takde pulak kena macam ni.Itulah, orang kata kalau beranak 5 sekalipun tak tentu anak ke 6 atau 7 sama macam beranak yang lepas-lepas. Setiap kehamilan lain pengalamannya.

Uri yang terlekang masih macam tu lagi.Doktor suruh saya berjaga-jaga.Risiko untuk terlekang semua masih ada. Duduk wad 3 hari.Kena rehat. Hari-hari Kakak dan Khair Amsyar datang.Rindu.Hasben pun amik cuti jaga saya. Sekarang dah dua minggu lebih saya merehat-rehatkan diri. Saya berdoa semoga baby kuat untuk tempoh 2 bulan lagi.Kalau apa-apa nak jadi pun biarlah baby dah 37 weeks ke atas.Saya redha.

Semoga saya dan baby kuat.Amiin.

5 Responses
  1. CikPuanHaLia Says:

    Dik..akak doaan semoga awk & baby kuat dan semoga semuanya selamat hingga bby dilahirkan.


  2. Nurul Aznil Says:

    salam,

    semoga Allah permudahkan segala urusan.
    stay strong Mummy!


  3. Hanna Says:

    CikPuanHaLia
    thanks kak lia..risau sy kak, sbb papa khayra still ulang alik ke KL..insyallah baby sy kuat.. :)

    Nurul Aznil
    thanks kak..moga kita berdua selamat melahirkan nnt..amiin..


  4. Mrs Nageb Says:

    ya allah, dugaan rohana..semoga ko dan baby sihat...setiap pregnancy tak sama kan...aku doakan semuanya selamat :)


  5. Hanna Says:

    thanks khaleelah..tu lah, aku igt bila dh ank dua ni pregnant semua sama..main tibai je buat keja lasak..nasib baik x jadi pape..huhu..


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...