Campak-campak Je, Terus Jadi Kek Coklat

Sabtu petang, lepas bawak anak-anak jalan-jalan pusing taman, tiba-tiba jadi rajin nak baking cake.Konon lah... Rajin sebab guna tepung kek segera. Heeee. Hari Jumaat pergi Mydin Hypermarket, Ayer Keroh, nampak tepung kek ni.Rasanya dah lama tak menggunakan khidmat oven kat dalam stor tu. Rasanya dekat 2 tahun jugak oven tu tak berasap.Apalagas, terus sambar lah itu tepong.

Bahan-bahan yang perlu kita tambah sendiri hanya telur, susu pekat manis, mejerin / minyak masak & air panas.
 Ini dia tepung kek DRosni. Ada pandan flavour, butter & coklat. Saya pilih coklat sebab kat kepala ni dah nampak yang laki ai memang giler dengan kek coklat.Cuma wife dia ni je yang "rajin" tak buat kek T_T

 Mula-mula amik 3 biji telur. 

 Pastu pukul telur dengan garfu je. Pukul dalam masa seminit. Selamat mixer kat dalam kotak tu. Bertambah karat lah kamu.

 Lepas pukul lebih kurang, pastu campakkan tepung kek. Bagi dia mesra sesama mereka didalam tu ye.

Lepas dah beramah mesra, masukkan 3/4 susu manis. Mesrakan lagi.

 Lepas tu baru masukkan 3/4 majerin dan 3/4 air panas. Disebabkan kat rumah takde majerin, saya guna minyak masak. Itu dibenarkan dalam undang-undang kek ni ye.

 Dah setel semuanya, kita carik loyang dan lenserkan dengan butter/majerin. Tuang adunan tadi dan sedia untuk direntungkan. Oven tu jangan lupa bagi panas dulu. 

 Inilah rupa kek saya yang senget sebelah.Ini disebabkan dah lama sangat tak guna oven tu, so tak perasan yang saya heat untuk bahagian atas. Sepatutnya atas bawah. Bila dah 20 minit bakar, baru mak perasan nok. Masa tu atas kek dah garing.Pergh! Cepat-cepat adjust balik bottom & top. Bahagian bawah baru nak naik, tapi tersekat sebab top dah garing dah. Jadilah kek senget sebelah T_T

Kita siapkan topping pulak. Pun dah ada dalam peket tepung kek tu. Just masak je. Dah siap,kita tuang je atas kek.Tengok tu melimpah ruah.

 Inside. Gebu lah jugak.Kakak siap nyanyikan lagu birthday untuk mama. Dia ingat mama buat kek sebab dah harijadi.

Jemput makan kawan-kawan. Sedap makan time berasap.Rasanya sedap, moist. Tapi saya rasa kalau letak shortening lagi sedap kot, lemak-lemak sikit.Tapi termanis pulak. Pasni boleh kurangkan susu manis kalau nak buat lagi.
3 Responses
  1. kakak tak sabar nak smbut birthday dia tu.. :)


  2. ihikss..
    senget pun senget la ye hana!
    nampak menyelerakan :)
    klu tak pakai yg segera pun mmg senang bangat buat kek coklat ni kan...cumaaaaaaa, tu laaaa...vitamin akak pun banyak juga ni :p


  3. Hanna Says:

    Nurhayati Alias
    maksu nk bg hadiah apa nnt?kakak kata dia nak set meja study je..hehehe..

    mak encik | SZ
    akak xpelah, dgn study lg, dgn anak 3 lg, xpe kalau ada vitamin M tu..ni sy ni, alooo..segera pun segera lah..hikhik..


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...